Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Σαββίδης, Μπόμπολας, Mega-Αλήθειες, ψέματα και… ΔΟΛ…

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Iβάν Σαββίδης, Φώτης Μπόμπολας
Λέγονται και γράφονται πολλά...


Λέγονται και γράφονται πολλά για τις κινήσεις του Ιβάν Σαββίδη στο χώρο των ΜΜΕ. Τα περισσότερα σενάρια τον φέρουν να σχεδιάζει να μπει στο Mega -είτε εξαγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο του Πήγασου (που κατέχει ποσοστό 32% του σταθμού), είτε πλειοδοτώντας στον πλειστηριασμό του μεριδίου του ΔΟΛ στον σταθμό (έχει περίπου 20%).

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, δημοσιεύτηκε ως δεδομένο το deal με τον Φώτη Μπόμπολα, με τον τίτλο «Ο Σαββίδης παίρνει το 51% του Πήγασου» και τη σημείωση ότι «μετά από αυτή την εξέλιξη περνά στα.χέρια του και η πλειοψηφία του Μega».

Ποια είναι η αλήθεια; Δεν έχουν πέσει υπογραφές, διότι το επιχειρηματικό σχέδιο που προτάθηκε στις τράπεζες δεν έχει εγκριθεί -τουλάχιστον ακόμα.

Είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ έχει συζητήσει αναλυτικά με τον Φώτη Μπόμπολα την πιθανότητα να πάρει το πλειοψηφικό μερίδιο της εκδοτικής επιχείρησής του. Φέρεται διατεθειμένος να επενδύσει περίπου 20 εκατ. ευρώ σε μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Το σχέδιο έχει κατατατεθεί στις τράπεζες, αλλά…

Ποιο είναι το αλλά; Η εταιρεία Πήγασος ΑΕ χρωστάει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια. Οι διοικήσεις των τραπεζών ακούν θετικά την πρόθεση του προέδρου του ΠΑΟΚ να επενδύσει στην επιχείρηση, αλλά δεν βλέπουν με καλό μάτι την παραμονή του Φώτη Μπόμπολα στο σχήμα, με το επιχείρημα ότι οι δικές του κινήσεις και παραλείψεις οδήγησαν την εταιρεία σε ουσιαστική χρεοκοπία.

Θα επιμείνουν, άραγε, έως το τέλος στην άρνησή τους αυτή; Ή θα λειάνουν την άποψή τους; Ο ίδιος ο επιχειρηματίας αντιτείνει ότι τυχόν λουκέτο στον Πήγασο θα σημάνει τεράστιες απώλειες για τις τράπεζες. Και προσβλέπει σε αλλαγή της θέσης του.

Πώς χειρίζεται το θέμα η πλευρά Σαββίδη; Προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής. Περιμένει την τελική απόφαση των τραπεζών και παράλληλα σκέφτεται το ενδεχόμενο να «χτυπήσει» το ποσοστό του ΔΟΛ στο Mega, όταν θα βγει σε πώληση από την εταιρεία Grand Thornton, που έχει αναλάβει την εκκαθάριση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου δημοσιογραφικού οργανισμού…

Υ.Γ Ακόμη και αν πάρει την πλειοψηφία του Πήγασου ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ δεν θα ελέγχει το Mega, όπως λανθασμένα έχει γραφεί, αλλά περίπου το 32%. Άλλο τόσο περίπου (και λίγο παραπάνω) διαθέτει η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Συνεπώς, την πλειοψηφία στο Μega θα αποκτήσει ο Ιβάν Σαββίδης μόνο αν αποκτήσει και το ποσοστό του Πήγασου στο κανάλι και το αντίστοιχο του ΔΟΛ. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα αφήσει το πράγμα να εξελιχθεί έτσι η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Πράγμα που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο…

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου