Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Υπερπληθυσμός δεξιών εφημερίδων...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Συνωστισμός media
υπέρ Ν.Δ μπλοκάρει τους… εκδότες


Μετά το πέρασμα των Μέσων του ΔΟΛ στην κυριαρχία του Βαγγέλη Μαρινάκη με την εξαγορά του δημοσιογραφικού οργανισμού, που παραδοσιακά “ανήκε” στην κεντροαριστερά παράταξη και την εμφανή αλλαγή πολιτικής γραμμής από τα “Νέα”, μια σειρά εκδοτών που πρόσκεινται στην δεξιά και κεντροδεξιά δείχνουν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης και διείσδυσης στο κοινό. Και όχι μόνο αυτό αλλά άρχισαν να προκύπτουν και σοβαρά προβλήματα οικονομικής στήριξης τους.

Η μετάλλαξη κυρίως της εφημερίδας «Τα Νέα» με τα τελευταία εμπρηστικά αντικυβερνητικά και αντί ΣΥΡΙΖΑ πρωτοσέλιδα, όπως και οι δημόσιες επαφές διευθυντικών στελεχών του ΔΟΛ με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τον νέο (όπως όλα δείχνουν) ιδιοκτήτη Βαγγέλη Μαρινάκη, έχουν αναγάγει τα Μέσα του ΔΟΛ στο κύριο πολιτικό Μέσο της φωνής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαθέτει ή ελέγχει ήδη άλλες εφημερίδες, όπως το συγκρότημα των «Παραπολιτικών» και την «Ελευθερία του Τύπου». Αίφνης οι περισσότερες εφημερίδες προβάλλουν την πολιτική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν προστεθεί μάλιστα στις παραπάνω εφημερίδες η «Καθημερινή» του Θ. Αλαφούζου και το «Βήμα» που παραδοσιακά ήταν η συντηρητική εφημερίδα του ΔΟΛ, καταδεικνύεται πως η κεντροαριστερή πολιτική γραμμή δεν διαθέτει πλέον εφημερίδες.

Το «Έθνος» δεν κυκλοφορεί με υπαιτιότητα του Φώτη Μπόμπολα, ενώ η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή» έχει ελάχιστη κυκλοφορία. Απομένει η ημερήσια «Εφημερίδα των Συντακτών» και το εβδομαδιαίο “Documento” του Κώστα Βαξεβάνη ως το «αντίβαρο» στον πλούσιο πλέον Τύπο της δεξιάς.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι εφημερίδες που έως σήμερα εξέφραζαν και επίσημα τον κεντροδεξιό χώρο. Ο «Ελεύθερος Τύπος», παλιά η ναυαρχίδα της δεξιάς στη χώρα μας, η «Δημοκρατία» του Γ. Φιλιππάκη που είχε καταφέρει να λειτουργεί ως Μέσον παραγωγής πολιτικής γραμμής για το κόμμα της Ν.Δ. Οι δυο πρώτες εφημερίδες που μοιράζονταν ένα αναγνωστικό κοινό της τάξης κατά μέσο όρο των 20.000 αναγνωστών ημερησίως, χάνουν την πολιτική αναφορά τους. Το σημαντικότερο κινδυνεύουν να χάσουν την οικονομική στήριξη επιχειρηματιών που στηρίζουν και τη Ν.Δ.

Παράλληλα οι δυο εφημερίδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο μεν «Ελεύθερος Τύπος» αναμένει την δικαστική απόφαση ένταξης στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων τους, τους οποίους συνεχίζει να πληρώνει με έναντι κάθε εβδομάδα, δίνοντας ουσιαστικά το 50% των μηνιαίων τους αποδοχών.

Η δε «Δημοκρατία» του Γ. Φιλιππάκη από εκεί που πλήρωνε τους εργαζόμενους με καθυστέρηση έως και 2 μήνες το πολύ, έφθασε πλέον στο σημείο να πληρώνει με καθυστέρηση έως και 3,5 μήνες. Μείωσε μάλιστα και την πληρωμή των «έναντι» από 500 στα 400 ευρώ, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου