Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

... οι επιχειρηματικές οικογένειες που διαφεντεύουν τις ζωές μας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Όλοι μαζί μπορούμε


Tου Παύλου Αλέπη

Σημείωσα με όση επιμέλεια μπορούσα, τις επιχειρηματικές και πολιτικές οικογένειες, που διαφεντεύουν τη ζωή μας και μας έχουν στη μέγγενη δεκαετίες.

Έγραψα για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοσιογραφία που αν δεν προσπαθήσουν να τις αποκαλύψουν και να τις βάλουν στη θέση τους δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Τουλάχιστον να τις τιθασεύσουν ώστε να μην υποκαθιστούν την όποια εξουσία και ουσιαστικά να χειραγωγούν και να κυβερνούν.

Αν αυτό δεν το βλέπουμε και δεν το λέμε, τότε θα αναμασάμε μισές αλήθειες όλοι μας. Γνωρίζω καλά πως έτσι, δεν κομίζω καμία γλαύκα στην πόλη των Αθηνών και γνωρίζω επίσης, πως ακούστηκαν ανά καιρούς φωνές ελάχιστες, που πνίγηκαν, εξαγοράσθηκαν ή τοποθετήθηκαν στη χωρία των γραφικών. Το ίδιο ξέρω πως συμβαίνει σε πολλές χώρες και πως το φαινόμενο η οικονομική εξουσία να ασκεί την δύναμή της στην πολιτική εξουσία είναι εκτεταμένο.

Όμως η πρόκληση μιας φίλης, έντιμης συναδέλφου, στο διαδίκτυο, ήταν μεγάλη. Μίλησες – γράφει – για επιχειρηματικές και πολιτικές οικογένειες. Φτιάξε μια λίστα EXCEL ξεκίνα με τις πολιτικές και εγώ τη συμπληρώνω. Α, πρόκληση μεγάλη, κομψό και το πεταμένο γάντι. Πάμε λοιπόν.

Θα ξεκινήσω λοιπόν με τις επιχειρηματικές οικογένειες, όχι τις πολιτικές, γιατί αυτές όσο και να μην μας αρέσει, ψηφίζονται ή καταψηφίζονται από τον ελληνικό λαό. Επικροτούνται ή εξοστρακίζονται. Οι επιχειρηματικές όμως; Αυτοβούλως εγκαθίστανται στη ζωή μας και μόνον όταν κάνουν ποινική γκάφα διώκονται (κι αυτό όχι μετά βεβαιότητας).

Πρώτη στη λίστα η οικογένεια Αλαφούζου.
Της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του ΣΚΑΪ.

Εν αρχή το πώς απέκτησαν τους τίτλους ιδιοκτησίας και πως μπήκαν στα ΜΜΕ.

Με τη δραπέτευση του Γιώργου Κοσκωτά η ΓΡΑΜΜΗ ΑΕ πέρασε εκκαθαριζόμενη στα χέρια του προσωρινού επιτρόπου της ιδιοκτήτριας Τράπεζας Κρήτης. Ο επίτροπος άρχισε να εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία και τους τίτλους των εντύπων. Τότε με την διαμεσολάβηση και τη βοήθεια πολιτικών, πρωτοστατώντας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με τον τότε επικεφαλής του προσωπικού Χάρη Μπουσμπουρέλη, έγινε κατορθωτό να εμφανισθεί η εφοπλιστική, άγνωστη ως τότε, οικογένεια Αλαφούζου. Όσοι είναι ευτυχώς στη ζωή, γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. Προσωπικά γνωρίζω το γεγονός. Ήμουν εργαζόμενος εκεί, έτρεχα ως διευθυντής σύνταξης, τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και συντάκτης στο τρίτο σέξιον της εφημερίδας 24 ώρες. Ένα εκδοτικά προχωρημένο πείραμα που στραγγάλισαν οι διαπλεκόμενοι… (δεν είχε καθιερωθεί ο όρος τότε) όχι μόνον λόγω Κοσκωτά…

Με αυτά τα δεδομένα της αλλαγής ιδιοκτησιακών χεριών ας προχωρήσουμε παρακάμπτοντας τα μετέπειτα γνωστά στοιχεία της αρχικής φιλίας των δύο ανδρών Μητσοτάκη – Αλαφούζου και την σύγκρουση μεταξύ τους αργότερα, για κάποια ληγμένα κουπόνια που δεν πήγαν στο κόμμα, μια σφοδρή δικαστική αλλά κυρίως πολιτική αναμέτρηση… Η ιστορία κατέγραψε πως από τη σύγκρουση των δύο ανδρών, δηλαδή κυβέρνησης – ΜΜΕ νικητής αναδείχθηκε ο… ΣΚΑΙ.

Εδώ λοιπόν, έρχεται το ζήτημα το γενικότερο και οι αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν για όσους γνωρίζουν και όσους δεν γνωρίζουν. Οφείλω, δηλαδή, να διαχωρίσω απολύτως, τη… μετριοπαθή ή προσεκτική (αν προτιμάτε) στάση της Καθημερινής, από την ασυγκράτητη, ιστορικά ξετσίπωτη στάση του ΣΚΑΙ. Η κοινή ιδιοκτησία στην εφημερίδα, είχε προφανώς (αλλά και βεβαιωμένα), άλλης ποιότητας δημοσιογράφους από εκείνους του ραδιοφωνικού σταθμού.

Δεν το γράφω απλώς για λόγους δικαιοσύνης και εντιμότητας, αλλά, για να υπογραμμίσω το επιχείρημα που ακολουθεί. Το ότι δηλαδή, το ίδιο εγχείρημα επιχειρείται και σήμερα με την ίδια τακτική… Και τους ίδιους ρόλους. Οι διάδοχοι του αείμνηστου, Αριστείδη Αλαφούζου και με ελαφρά κακεντρέχεια θα πρόσθετα, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επιχειρούν να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση. Η σοβαρή Καθημερινή στην υποστήριξη, στο φουλ λαϊκισμού πρόγραμμα το ραδιόφωνο…

Δοκιμασμένο το πείραμα και το αποτέλεσμα εγγυημένο με την σφραγίδα του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ (να ρίξουμε την Κυβέρνηση) τώρα μάλιστα που κάναμε και νέο συνεταίρο.

Πάμε λοιπόν, όπως την δεκαετία του ΄90, με μια μεγάλη διαφορά και εδώ. Οι τότε βραχίονες – πρωταγωνιστές ήταν δύο, ενώ τώρα είναι στρατιές δημοσιογράφοι που εκπαιδεύτηκαν στο μεταξύ και ετοιμοπόλεμοι ρίχτηκαν στη μάχη. Η νέα γενιά δεν γνωρίζει τους δυο παλαιούς… μονομάχους. Δυστυχώς ο ένας δεν είναι πια στη ζωή, ενώ ο άλλος έχει αποσυρθεί σε μιαν ακτή (νομίζω Κυανή).

Τώρα οι νέοι πυροβολητές – θα κριθούν εν καιρώ – δεν έχουν παρά μόνον αριθμητικό πλεονέκτημα. Κατά τα άλλα, οι ακροατές έχουν αλλάξει ποιοτικά και το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό – καθότι δεν τους πολυλαμβάνουν υπόψη… Έτσι οι τερατολογίες και οι γενιτσαρισμοί, πάνε σύννεφο, και όποιος πέσει… έπεσε. Το συγκρότημα στο μεταξύ γιγαντώθηκε, αλλά το κόλπο παραμένει κλασικό. Το νόου χάου του μηχανισμού λάσπης, ευρηματικών χειρισμών σχηματισμού χειραγώγησης δρα και επιμένει. Έχει και το μομέντουμ της κρίσης…

Κοντολογίς αφού το πείραμα (φάτε τους) πέτυχε στο παρελθόν, γιατί να μην πετύχει πάλι;

Τώρα λοιπόν, τούτων γραφέντων, ας έρθει όποιος επιθυμεί να συμπληρώσει, να διαφωνήσει, ή και να καταρρίψει την… EXCEL λίστα που τόσο ευγενικά μου υποδείχθηκε να ανοίξουμε για τις ελληνικές επιχειρηματικές οικογένειες που διαδραματίζουν πολιτικό ρόλο…

Γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, της μιζέριας και της κρίσης, πως ουκ ολίγοι δύνανται να εγγραφούν στη λίστα. Με χαρά λοιπόν να την ανοίξουμε. Χωρίς φόβο και πάθος με την αλήθεια οδηγό… Και με μια άνεση εδώ στο διαδίκτυο, όπου δεν απαιτείται η έγκριση κανενός εκδότη, διαπλεκόμενου, δικηγόρου, χωρίς φόβο μηνύσεώς η αγωγής (με τον νόμο του Βαγγέλη Βενιζέλου). Εδώ χρειάζεται απλώς, οι γνωρίζοντες να μην αυτολογοκριθούν… Οι σιωπές πια δεν είναι αιδήμονες. Ούτε απαραίτητες.

Υ.Γ Προσωπικό είναι, αλλά θα το γράψω. Είμαι ο δημιουργός του συνθήματος ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ (να ρίξουμε την κυβέρνηση)… Το διεκδικώ και το υπερασπίζομαι.

Υ.Γ Οι περισσότεροι Δημοσιογράφοι, δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου, τη μεγάλη επιτυχία του Γιάννη Αλαφούζου, που με λυτούς δεμένους και πρόθυμους, πρωτοστάτησε – και τελικώς επέτυχε – την κατάργηση του αγγελιόσημου… Ναι, μέσω Τρόικας… Γονάτισε δηλαδή και έβαλε σε μεγάλη περιπέτεια ύπαρξης το Ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ, ασφάλισης των Δημοσιογράφων. Η περιπέτειά είναι σε εξέλιξη, καθώς το ταμείο ξεψυχά.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου