Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Εργαζόμενοι στα Πρακτορεία - ασφαλείς συνθήκες εργασίας

*
Ένωση Προσωπικού
Πρακτορείων Εφημερίδων
Αθηνών
***
*

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 


Μετά τον τελευταίο καύσωνα, όπου οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους που εκτίθονται στον ήλιο, ξεπέρασαν τους 50ο C. Μετά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας στις διοικήσεις των δύο εταιρειών για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και στα φορτηγά που πολλά από αυτά στερούνται κλιματισμού. Μετά τις υποσχέσεις των διοικήσεων για την άμεση επισκευή των φορτηγών αυτών και ενόψει των νέων υψηλών θερμοκρασιών που περιμένουμε την εβδομάδα που έρχεται, το Δ.Σ. του σωματείου ενημερώνει τους συναδέλφους:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας της 27/06/2017: «Στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται: α) η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών μέτρων (κλιματισμός, τοπική απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων, εγκατάσταση αεροκουρτίνας ψυχρού αέρα στα μεγάλα ανοίγματα τα οποία λόγω αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας, παραμένουν ανοιχτά), β) η λήψη οργανωτικών μέτρων (η οργάνωση του χρόνου εργασίας με διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, ο προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, η παροχή πόσιμου δροσερού νερού), γ) η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών, δ) η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας».

Από τα παραπάνω απορρέει ότι είναι αποκλειστική υποχρέωση των εργοδοτών να μεριμνούν για την ασφάλεια των εργαζομένων με συγκεκριμένα μέτρα.

Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς ή σκληραγώγησης. Η εργατική τάξη δε χρειάζεται να αποδείξει στους κεφαλαιοκράτες τις ικανότητες της, τις αντοχές και το κουράγιο της. Δε χρειάζεται να κάνουμε το «καλό παιδί» απέναντι στην εργοδοσία, να ξοδεύουμε και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα για ένα άθλιο μεροκάματο. Απέναντι μας έχουμε, εκτός από τους εργοδότες, και έναν ακόμα ύπουλο αντίπαλο: η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ). Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας τις σωματικές του αντοχές.

Κάνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στους συναδέλφους οδηγούς που είναι οι περισσότερο εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι υποχρεωμένοι σε συνθήκες καύσωνα να οδηγούν φορτηγό που δεν έχει κλιματισμό. Οι εταιρείες υποσχέθηκαν ότι θα επισκευαστούν! Αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να αρνηθούν να εκτελέσουν δρομολόγιο που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και τις ζωές των άλλων.

Καλούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες να δώσουν άμεση λύση!!!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου