Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

... πήγαν για τους καλλιτέχνες - όχι για τον ΣΚΑΪ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νίκος Μωραΐτης:
Αφήστε ήσυχο τον Σαββόπουλο


Άλλο ΣΚΑΪ, άλλο Σαββόπουλος.
Κι επειδή η ανθρωποφαγία ξεκίνησε πάλι,
οφείλει ο διαχωρισμός να γίνει σαφώς.

του Νίκου Μωραΐτη

Αυτά που ήταν να γράψω για τη συναυλία του «Όλοι μαζί μπορούμε» τα έγραψα ήδη. Και δέχτηκα κριτική για το «δεν γέμισε το στάδιο».

Τελοσπάντων, για 60.000 θεατές έγραψε η Καθημερινή, για 50.000 η Εφημερίδα των Συντακτών, άλλοι παρόντες μιλούν για περισσότερο, το Καλλιμάρμαρο με τελείως γεμάτη αρένα χωράει 80.000 θεατές, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα. Κόσμος πήγε – και κόσμος πολύς. Γιατί πήγε όμως;

Πήγαν όλες αυτές οι χιλιάδες για «να φύγει η φτώχεια του ΣΥΡΙΖΑ» που φώναζε ο Άρης Πορτοσάλτε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ; Πήγαν για να δουν τον Άδωνι και τον Πορτοσάλτε να τραγουδούν «δεν θα περάσει ο φασισμός»; Πήγαν για να συμμετάσχουν σε μία αντικυβερνητική διαδήλωση γιατί της ΝΔ δεν της έκατσαν οι «Παραιτηθείτε» και θέλησε να απομυζήσει τον Διονύση Σαββόπουλο;

Οι χιλιάδες κόσμου πήγαν για το καλλιτεχνικό γεγονός. Για τον Σαββόπουλο και τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, αφού όταν σε καλεί ο μέγας Σαββόπουλος πας χωρίς δεύτερη κουβέντα – γι’ αυτόν πας, όχι για τον ΣΚΑΪ, και αφήστε τον Πορτοσάλτε να φωνάζει για πρώην συριζαίους καλλιτέχνες που αιφνιδίως έγιναν νεοφιλελεύθεροι, χωρίς ίχνος σεβασμού στους συμμετέχοντες.

Σε ένα όμως ζοφερό πολιτικό περιβάλλον, στην αρρώστια των νεοφιλελέ υπάρχει ένας εξίσου άρρωστος αντίλογος: Αυτοί οι δήθεν Αριστεροί που άρχισαν να βρίζουν τον Σαββόπουλο και να τον ταυτίζουν με τα «βάστα Σόιμπλε» και τα «γερά Γερούν» του τηλεοπτικού σταθμού. Εδώ αξίζει μόνο μία κουβέντα να ειπωθεί, από όποιον έχει έστω και αμυδρή υποψία του τι έχει προσφέρει αυτός ο άνθρωπος στο ελληνικό τραγούδι και στον ελληνικό λόγο: Αφήστε τον Σαββόπουλο ήσυχο.

Δεν έχει σημασία τι δηλώνει τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει σημασία αν ο ίδιος έγινε πιο δεξιός από τα τραγούδια του. Το έχει πει ευθαρσώς σε συνέντευξή του: «Τα τραγούδια μου ήταν πιο αριστερά από εμένα». Σημασία έχει ότι αυτός ο άνθρωπος με το θείο χάρισμα, έγραψε ΑΥΤΑ τα τραγούδια. Και υπήρξε ο πιο πολιτικός και ο πιο βαθιά ποιητικός όλων των τροβαδούρων. Η ζωή τού χρωστάει, εμείς τού χρωστάμε, η χώρα τού χρωστάει.

Κι αν το δει κανείς από μία άλλη σκοπιά, αυτός που χρειάζεται τη μεγαλύτερη στήριξη από όλους μετά τη συναυλία του Καλλιμάρμαρου είναι ο ίδιος ο Σαββόπουλος. Γιατί τη συναυλία του ήρθε και την καπέλωσε μία λυσσασμένη ομάδα πολιτικά φανατισμένων, σε ένα καπέλωμα που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί σε συναυλία.

Προς γνώση και συμμόρφωση για τους επόμενους: Όποιος του χρόνου προσκληθεί από τους «Όλοι μαζί μπορούμε» του ΣΚΑΪ οφείλει να λάβει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις και να πάρει τις απαραίτητες αποστάσεις από έναν διοργανωτή ο οποίος θέλει να κανει αντιπολίτευση με τον κόσμο που συγκεντρώνει η Τέχνη.
---
---
*

1 σχόλιο:

  1. Με αυτή τη λογική να πάνε και στο Σφακιανάκη γιατί τους αρέσει ως τραγουδιστής. Όχι μόνο έχουν ευθύνη οι καλυτέχνες που συμμετείχαν αλλά και ο κόσμος που πήγε και στηρίζουν όλοι μαζί τα φασισταριά του Σκάι. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες. Και τέλος πάντων τι είναι ο Σαββόπουλος? Ένας ξεπουλημένος στο σάπιο σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή