Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

η "Δημοσιογραφική Συνεργασία" και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Δημοσιογραφική Συνεργασία": Αγώνας
για ενημέρωση με επίκεντρο τον άνθρωπο

Τις επιφυλάξεις της σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, εκφράζει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία».

Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, μπορεί να αποτελεί αφετηρία συζήτησης για την αντιμετώπιση της 25ετούς εκκρεμότητας που υπάρχει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κλάδου για υπεύθυνη ενημέρωση, με κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» τονίζει:

«Συνιστά επικίνδυνη αυταπάτη για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, η αναμονή της όποιας "ρύθμισης" του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης. Η όποια "ρύθμιση" συνιστά ουσιαστικά αναδιανομή της πίτας της αγοράς των ΜΜΕ, μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, "νέων" και "παλιών", οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουν την εδραίωση ή την παραμονή τους στην αγορά και την κερδοφορία τους στα αποκαΐδια των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η "Δημοσιογραφική Συνεργασία" παρακολουθεί με προσοχή το ποια μονοπώλια "εισέρχονται" ή "αποχωρούν" από την αγορά και επισημαίνει ότι από τη σκοπιά των εργαζομένων, η αναδιανομή της πίτας, δεν αποτελεί καμία αφετηρία ρύθμισης της "25ετούς εκκρεμότητας". Είτε σε "εκκρεμότητα" είτε σε "ρύθμιση", τα αστικά ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους, εξυπηρετούν με πολλούς τρόπους τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, στο σύνολό της, παρά τις επιμέρους προστριβές μεταξύ τους και με το αστικό κράτος, που ενδεχομένως μπορεί να πάρουν και οξύτατη μορφή. Εξάλλου τα σε "25ετή εκκρεμότητα" αστικά ΜΜΕ, έβαλαν πολύ σοβαρά "πλάτη" και στα χρόνια της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης στο να δηλητηριάζουν, να τρομοκρατούν και να γεμίζουν αυταπάτες την εργατική τάξη.

Συνιστά εξίσου επικίνδυνη αυταπάτη για τους εργαζόμενους, η προσδοκία μιας οποιασδήποτε καπιταλιστικής αγοράς "χωρίς διαπλοκή", χωρίς δηλαδή την ανάπτυξη στενών και οργανικών σχέσεων, μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων και του αστικού κράτους.

Η "Δημοσιογραφική Συνεργασία" αντιτάσσεται στην αντίληψη του σωματείου "κοινωνικού εταίρου" που είναι "σύμμαχος και αρωγός" στις προσπάθειες της όποιας κυβέρνησης-διαχειριστή, είτε της καπιταλιστικής κρίσης είτε της ανάπτυξης που πάντα έχει θύματά της τους εργαζόμενους

Καμία αυταπάτη! Καμία ανοχή!

Καλούμε τους εργαζόμενους δημοσιογράφους να απορρίψουν με τη στάση και τη δράση τους τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Με τον αγώνα τους να ανοίξουν το δρόμο της πραγματικής ενημέρωσης σε όφελος του λαού, στα πλαίσια μιας άλλης, ανώτερης μορφής κοινωνικής οργάνωσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του!».

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου