Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

... νόμος περί Τύπου - θιγόμενα πρόσωπα - τροποποιήσεις ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τροποποιείται ο νόμος περί Τύπου
σχετικά με αγωγές από θιγόμενα πρόσωπα

Tροποποιείται ο νόμος περί Τύπου με το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε την Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, τροποποιείται ο νόμος 1178/1981 και καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη χρηματική ικανοποίηση σε περιπτώσεις ηθικής βλάβης, ενώ παρέχονται ενδεικτικά κριτήρια για να γίνεται η σχετική επιμέτρηση ελεύθερα από το δικαστή.

Επίσης, διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος από το Τύπο με σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, δίνεται συγκεκριμένη χρονική προθεσμία στα ΜΜΕ να προχωρήσουν σε επανόρθωση του θιγομένου με σχετικό δημοσίευμα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, «αν περάσει άπρακτο ένα 20ήμερο τότε ανοίγει ο δρόμος για το δικαστήριο».

Με άλλα λόγια, «ο αδικηθείς πριν ασκήσει αγωγή για την προσβολή που υπέστη [από δημοσίευμα του Τύπου] υποχρεούται να καλέσει με έγγραφη, εξώδικη πρόσκληση του» τους υπεύθυνους του εντύπου να αποκαταστήσουν την προσβολή με την καταχώριση σύντομου επεξηγηματικού κειμένου.

Εάν παραλειφθεί η διαδικασία αυτή από το θιγόμενο, τότε αυτομάτως η αγωγή απορρίπτεται από τα δικαστήρια ως απαράδεκτη. Η σχετική αγωγή αποζημίωσης μπορεί να ασκηθεί μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα παρέλευσης της 20ήμερης προθεσμίας αποκατάστασης του θιγομένου από δημοσιεύματα.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου