Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

... ΚΕΔ: "... και στο βάθος λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ" ...

*
ΚΕΔ
***
*

ΟΙ ΛΑΓΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Διπλή μείωση επικουρικών συντάξεων
και έξωση ανέργων
από την ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ

Οι λαγοί του Κατρούγκαλου στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, προχωρούν σε νέες παράνομες μειώσεις, που υπερβαίνουν και το 20% στις επικουρήσεις.

Σχεδιάζουν όμως και νέες περικοπές σε ιατροφαρμακευτικές, νοσοκομειακές παροχές ασφαλισμένων και δηλώνουν ότι θα κάνουν έξωση ανέργων από το Ταμείο.

Οι μειώσεις των συντάξεων ισχύουν από την 1.1.2016 και οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στο ταμείο από την 1.12.2015

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται την παραμονή συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ, όπου συζητείται η εισήγηση Κατρούγκαλου για την μεγάλη αιματοχυσία στα ταμεία.

Την εισήγηση στο δημοσιογραφικό ταμείο, για την νέα σφαγή των επικουρήσεων στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, έκαναν ο πρόεδρος Ευαγγ. Τάτσης της ομάδας Γκανά από την ΕΠΗΕΑ (οικονομικός διευθυντής του Τεγόπουλου μέχρι το λουκέτο στην Ελευθεροτυπία), η πρόεδρος της επιτροπής του ΤΥΠ Α. Σταθάτου (του στενού περιβάλλοντος Αντωνιάδου ) και ο αναπληρωτής ταμίας Σίμος Καταϊφτσής από την Θεσσαλονίκη.
Οι περικοπές των συντάξεων υπολογίζονται σε ετήσια βάση σε 3,2 εκ. ευρώ. Ο Ν. Καρούτζος, ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές συνολικού ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα παράνομη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΔΟΕΑΠ περιλαμβάνει τροποποίηση της απόφασης 22/2010 (αυθαίρετες περικοπές Σπανοπούλου) με επανυπολογισμό του ετήσιου ποσού που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, από το οποίο αφαιρούνται αρχικά δύο μηνιαίες καταβολές. Στη συνέχεια το ποσό που απομένει διαιρείται δια 12 και επιβάλλεται εκ νέου οριζόντια μείωση κατά 8%.

Σε ό,τι απομένει γίνεται βέβαια νέα παράνομη (αντικαταστατική) παρακράτηση για περίθαλψη, οι κρατήσεις για φόρο εισοδήματος κλπ.

Σε ένα κείμενο μιας σελίδας, κάτω από τον παραπλανητικό τίτλο «πρόταση εξορθολογισμού συντάξεων» και σε τέσσερις παραγράφους, εκτελούνται ΕΝ ΨΥΧΡΏ από την πλειοψηφία του ΔΣ οι αποφάσεις για τους συνταξιούχους του ταμείου, προφανώς για να αιτιολογηθεί η στάση πληρωμών για εφάπαξ των νεωτέρων και να αποφύγουν τις πιέσεις από προμηθευτές (φαρμακεία, νοσηλευτήρια, διαγνωστικά κλπ) που υπολογίζονται σε 13 εκ, ευρώ.

Τις αποφάσεις για τις περικοπές, όπως και για τις καινούργιες μειώσεις μισθών (10-17%) των εργαζομένων στο ταμείο καταψήφισαν τα μέλη του ΔΣ που έχουν εκλεγεί από τα μέλη της ΕΣΗΕΑ Κώστας Ντελέζος, Πόπη Χριστοδουλίδου, Γιάννης Αγγέλης, που κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά την ανάλγητη και παράνομη συμπεριφορά των υπολοίπων μελών.

Συνέπεια της εκρηκτικής ατμόσφαιρας, ήταν ακόμη και ο Π. Νεστορίδης εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ, να αναγκασθεί να ψηφίσει μόνο τις μισές περικοπές.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η κύρια απόφαση κρέμεται σε διαφορά μίας ψήφου.

Οι τρείς της μειοψηφίας κατήγγειλαν επίσης πριν έρθει η πρόταση-τσεκούρι ότι είχαν προηγηθεί μερικές ακόμη παράνομες μεθοδεύσεις για τις μειώσεις αλλά ακόμη και οι δύο νομικοί του ΕΔΟΕΑΠ δεν τόλμησαν να τις υιοθετήσουν επειδή προέκυπταν δικαστικές εμπλοκές, χωρίς να αποκλείονται ανάλογες εξελίξεις.

Είναι άγνωστο αν η παρισταμένη δικηγόρος διατύπωσε εγγράφως την θέση της λόγω απουσίας συναδέλφου της στο ακυρωτικό δικαστήριο και με δεδομένη παλιότερη γνωμοδότηση του καθηγητή Δ. Μέλισσα για αναλογιστικά προαπαιτούμενα σε περιπτώσεις τέτοιων χειρισμών.

Άλλωστε πριν από την συνεδρίαση υπήρξε και διάβημα διαμαρτυρίας συνδικαλιστικών στελεχών της ΕΣΗΕΑ. στον πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο διαμηνύθηκε ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι στα κάγκελα και εκτός από διαμαρτυρίες θα υπάρξει προσφυγή στα δικαστήρια.

Επισημάνθηκε και το πρόστιμο που επέβαλε στον ΕΔΟΕΑΠ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αλλά αυτοί στον ΕΔΟΕΑΠ εκτελούν υπηρεσία

Προκλητική όμως και απαράδεκτη ήταν η στάση Καρούτζου και Παπαϊωάννου (διάδοχος Γκανά στη διαχείριση της «Αυγής») απέναντι στις καταγγελίες της μειοψηφίας για την σφαγή που επέρχεται.

- «Να φωνάξετε τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους να μας δείρουν!...»

Τώρα γιατί ο ταμίας δήλωσε αμέσως μετά ότι θα απουσιάσει από την αυριανή συνεδρίαση, είναι μια αινιγματική δήλωση.
Άλλωστε οι περικοπές ήταν και το προαπαιτούμενο, ώστε οι άλλοι δύο της ΕΣΗΕΑ από τους "Ενωμένους Δημοσιογράφους" να ψηφίσουν την ρευστοποίηση ομολόγων, για τα οποία όμως δεν υπήρξε προηγούμενη γνώμη της εταιρίας επενδυτικών συμβούλων, που χρησιμοποιεί, συνήθως, η πλειοψηφία του ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ.
Στο άψε - σβήσε λοιπόν, έσπασαν ομόλογα ύψους 6 εκ. ευρώ στο 60-65% της αξίας κτήσης με διαπραγματεύσεις που έκαναν οι έξι της πλειοψηφίας στη διάρκεια του Συμβουλίου, από το οποίο, για την υπόθεση αυτή, είχαν διαχωρίσει τη θέση τους και απείχαν Ντελέζος - Χριστοδουλίδου -Αγγέλης, καταγγέλλοντας τις πρωτοφανείς διαδικασίες ντροπής.

- «Πούλα, πούλα….» ήταν οι κραυγές θριάμβου του συντονιστή της αγοραπωλησίας στην υπόλοιπη παρέα, αφού ένα κολοβό ΔΣ είχε μετατραπεί για την περίπτωση σε “DEALING ROOM”.

Σήμερα πάντως και παράλληλα με την σφαγή παροχών, συντάξεων και το σπάσιμο ομολόγων έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων της ΠΟΕΣΥ με τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη.

Κύριο θέμα όμως είναι η κατάργηση του ΕΔΟΕΑΠ, ώστε ό,τι απομείνει από τα αποθεματικά του και η περιουσία του όπως και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να βουλώσει τρύπες του ΙΚΑ ή του προϋπολογισμού.

Κάποιοι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ακόμη και άλλοτε συνοδοιπόροι του Κουμπιά της ΠΟΕΣΥ, ήδη διαφωνούν, επειδή φοβούνται ότι θα μπλέξουν κι αυτοί. Η συνέχεια πάντως θα φανεί στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Πέρα όμως από τα 685 εκ. ευρώ των αποθεματικών των δημοσιογραφικών ταμείων και τα ομόλογα 300 εκ. ευρώ από τα ρέστα του PSI κάποιοι θέλουν να βάλουν όπως-όπως λουκέτο και στα δυο Ταμεία μήπως και κουκουλωθούν έτσι τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ και κλείσουν οι εκκρεμείς λογαριασμοί της διαπλοκής.

Μιλάμε για παρά με ουρά…

Και στο βάθος μια χρηματιστηριακή εταιρία μυστήριο, που τους μετόχους της ψάχνει ο ΣΔΟΕ, αλλά (τώρα) με τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα.

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου