Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

... στο cnn.gr με μπλοκάκι (500 ευρώ) και άνευ ωραρίων ...

*
Κατάληψη ΕΣΗΕΑ
***
*
Στο CNN Greece
το american dream δεν θα το βρεις

«Στον αέρα» είναι εδώ και λίγες ημέρες η ελληνική εκδοχή του CNN στο διαδίκτυο και η εμφάνισή του συνοδεύτηκε από χαρές και πανηγύρια στα social media.

Όπως διαβάζουμε στο site και όπως είδαμε να λέγεται ενώπιον πολιτικών, επιχειρηματιών και μεγαλοδημοσιογράφων στη φιέστα που στήθηκε στο μουσείο Μπενάκη, αυτό που υπόσχονται οι ιθύνοντες είναι ότι «η συντακτική ομάδα του cnn.gr θα δουλεύει ακατάπαυστα, παρέχοντας πλήρη κάλυψη και ανάλυση της ειδησεογραφίας».

Επί τούτου δεν είχαμε καμία απολύτως αμφιβολία, καθώς -όπως πληροφορηθήκαμε- μια θέση στη συντακτική ομάδα του cnn.gr σημαίνει αμοιβή με μπλοκάκι (και ό,τι αυτό συνεπάγεται για δώρα, επιδόματα, αποζημιώσεις κτλ.). Όσο για το καθαρό ποσό που μένει στα χέρια του εργαζόμενου-«ελεύθερου επαγγελματία», αυτό δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων στις υποχρεώσεις του είναι η εργασία 2 (!) σαββατοκύριακα τον μήνα, χωρίς καμία επιπλέον νόμιμη πληρωμή. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι, εάν κάποιο έκτακτο γεγονός «τρέχει», τότε η εργασία του σύγχρονου σκλάβου συνεχίζεται, καθώς «το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι άνευ ωραρίων». Για υπερωριακή αμοιβή, όμως, κανένας λόγος... Στην ουσία μιλάμε για (υπερ)πλήρη απασχόληση με εσωτερικές και εξωτερικές εργασίες και υποχρεώσεις, που στην ουσία αναλογούν σε ένα ολόκληρο δημοσιογραφικό τμήμα.

Ακόμα το διεθνές μέσο ενισχύει τη συνθήκη του εργαζόμενου που «τα κάνει όλα και συμφέρει»… Οι «one man band» εργαζόμενοι, που για να καλύψουν τις απαιτήσεις της θέσης τους, κάνουν κυριολεκτικά τη δουλειά τριών και τεσσάρων εργαζομένων από διαφορετικές ειδικότητες των ΜΜΕ. Σύνταξη ροής, επεξεργασία εικόνας, έρευνα, σπικάζ, αρθρογραφία, εικονοληψία, φωτογραφία, μοντάζ… και όλα αυτά με την ελάχιστη αμοιβή και με την πίεση του χρόνου που απαιτεί ένα τέτοιο μέσο. Τέτοιες επενδύσεις δεν ανοίγουν θέσεις εργασίας αντίθετα κλείνουν, εκπαιδεύουν εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν «λίγο απ όλα», αλλά σε όλα ανειδίκευτους.

Στο cnn.gr ούτε το american dream, ούτε τη Γη της επαγγελίας θα βρει κανείς, καθώς δεν ξεφεύγει από τον κανόνα που θέλει τα sites (και μάλιστα αυτά των μεγάλων ομίλων) να καταφεύγουν σε ένα ατέλειωτο c(l)opy-paste, μεταφράσεις από το εξ Αμερικής «αδερφό» site και -δίχως διασταύρωση- αναπαραγωγή ειδήσεων από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Άλλη μία περίπτωση σαν και αυτή που είχαμε πρόσφατα με τη Huffington Post Greece του ομίλου 24 Media.

Νεότευκτα ή μη, αφεντικά, διαθέτοντας αρκετό θράσος και τομαρισμό, επανδρώνουν τις επιχειρήσεις τους με γνωστούς στην δημοσιογραφική πιάτσα διευθυντές και αρχισυντάκτες, θωρακίζοντας έτσι τα στεγανά των μαγαζιών απέναντι σε κακοπληρωμένους και πλήρως ανακυκλώσιμους εργαζόμενους. Χτίζοντας στις πλάτες μας άλλον έναν «μιντιακό κολοσσό».

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων»,
«μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου