Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Σαουδική Αραβία: η πελάτισσα έχει δίκιο

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΟΜΒΩΝ - ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

Η ζωή και η «διπλωματία της βίας» γράφουν σενάριο προχωρημένης φαντασίας με τον Τζαμάλ Κασόγκι. Φρικιαστικό σενάριο που απομένει να γίνει αληθινό στις λεπτομέρειές του. Ο κόσμος φρίττει και οι κυβερνήσεις κάτι ψελλίζουν για επαρκείς εξηγήσεις. Ο Τραμπ δηλώνει, πιεζόμενος από τις ερωτήσεις μπροστά στην κάμερα, ότι ο Σαουδική Αραβία θα υποστεί τις συνέπειες. Ποιες θα είναι δεν τον λέει. Ούτε πότε θα αναγγελθούν οι «συνέπειες». Προφανώς επειδή πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση καθώς η Σαουδική Αραβία είναι καλή πελάτισσα. Με τις ΗΠΑ υπάρχει ανοικτό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεκαετίας, συμφωνημένο από την εποχή του Ομπάμα και ανανεωμένο επί των ημερών Τραμπ, ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι πολλά τα λεφτά, Ντόναλντ!

Ο πληρώνων παραγγέλνει, αυτός είναι νόμος της αγοράς. Το ξέρουν και οι Βρετανοί στους οποίους οι παραγγελίες βομβών από το Ριάντ έχουν αυξηθεί κατά 500% από την αρχή των επιδρομών στην Υεμένη, όπως έχει αποκαλύψει η Ιντιπέντεντ

Η Σαουδική Αραβία δεν είναι μόνο πολύ καλή πελάτισσα, είναι και μεθοδική επενδύτρια. Έμπειροι διεθνείς αναλυτές έχουν πει ότι σε όποια χώρα διατυπωθούν παράπονα για την πολιτική της, εκείνη με συνοπτικές διαδικασίες πάει και επενδύει. Υπερβολικό; Μπορεί, αλλά όχι αστήρικτο στη βάση του.

Ανεξέλεγκτοι βομβαρδισμοί 

Η ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Υεμένη –ή χειρότερη παγκοσμίως σύμφωνα με τον ΟΗΕ – οφείλεται σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι μόνο σε αυτήν) στη Σαουδική Αραβία. Στην Υεμένη, που είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη, καταγράφονται τουλάχιστον 16.000 νεκροί και υπάρχουν 22 εκατομμύρια πολίτες (τα 11 εκατομμύρια παιδιά) που χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια. Η χώρα είναι διαλυμένη, βομβαρδίζονται άμαχοι πολίτες της, ακόμα νοσοκομεία και σχολεία από λάθη στους στόχους, δρουν ανενόχλητα μικροί και  μεγάλοι στρατοί φυλών, τρομοκρατών και συμφερόντων. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στους ανεξέλεγκτους βομβαρδισμούς από τη συμμαχία μιας σειράς κρατών της Μέσης Ανατολής της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία και η οποία εξοπλίζεται, με το αζημίωτο, από τη Δύση.

Η πίεση υπέρ των... βομβών από εργαζόμενους 

Όταν τα δεινά της Υεμένης συγκίνησαν κάποια στιγμή τη διεθνή Κοινή Γνώμη, η Ισπανία αποφάσισε, το 2017, να αναστείλει την κατασκευή για λογαριασμό της Σαουδική Αραβίας 400 τηλεκατευθυνόμενων με λέιζερ βομβών που είχαν  παραγγελθεί το 2015. Υπήρχαν όμως κάποια «μικρά»εμπόδια για να γίνει αυτό: το πρόγραμμα είναι άξιας πολλών δολαρίων και η Ισπανία έχει προεισπράξει δέκα εκατομμύρια τα οποία έπρεπε να επιστρέψει άμεσα και εν τη παλάμη. Το σημαντικότερο: οι εργαζόμενοι σε ισπανικά ναυπηγεία διαμαρτυρήθηκαν εκφράζοντας τον φόβο ότι αν ακυρωθεί η παράδοση των «έξυπνων» βομβών θα υπήρχαν αντίμετρα από τη Σαουδική Αραβία η οποία θα ακύρωνε την παραγγελία για την κατασκευή πέντε πολεμικών πλοίων αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Και, πάλι, είναι πολλά τα λεφτά παιδιά...

Η ισπανική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, ανακάλεσε την απόφασή της για τις βόμβες και… καθησύχασε. Είναι, λέει, τέτοιας ακρίβειας, με απόκλιση το πολύ ενός μέτρου από τον στόχο, και γι΄ αυτό δεν προκαλούν παράπλευρες απώλειες.

Για μια ακόμα φορά, η «πελάτισσα» είχε δίκιο. Και παρέλαβε ό,τι είχε παραγγείλει.

** Στη φωτογραφία ένα από τα έργα του Μουράτ Σάμπαϊ , καλλιτέχνη δρόμου, που ζωγραφίζει αντιπολεμικές εικόνες στα ερείπια των βομβαρδισμών, στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά. «Το κάνω για να δείξω τη ασχήμια του πολέμου», λέει. Ο Σάμπαϊ αποκαλείται ο Μπάνκσι (διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου) της Υεμένης, αλλά ο ίδιος αρνείται τη σύγκριση.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου