Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Άρχισαν οι απολύσεις στην εφημερίδα «Μακεδονία»!

*
Ανασυγκρότηση
***
*
 Ή υπογράφεις ή απολύεσαι!


Δεν συμπληρώθηκε ούτε ένας μήνας από την επανέκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία» και άρχισαν οι απολύσεις! Πρόκειται για την απομάκρυνση ενός δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ, και μιας σελιδοποιού, δύο εργαζομένων οι οποίοι συμμετείχαν ως μέλη στο νεοσύστατο σχήμα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.

Σήμερα, το μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ που απολύθηκε ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο, καθώς και το μικτό συμβούλιο (που συνεδρίαζε) για τις εξελίξεις, λαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση της Ένωσης, η οποία και θα αποφασιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εργαζόμενοι ζήτησαν τη γνώμη του νομικού συμβούλου των Ενώσεων κατά πόσον είναι νόμιμο και θεμιτό να τους ζητάνε να υπογράψουν σύμβαση με προϋπηρεσία μόνο 9 χρόνια αντί των 18 και 15 αντίστοιχα που είχαν υπηρετήσει κανονικά!

Όπως υποστηρίζουν, αμέσως μπήκαν στο στόχαστρο, δέχθηκαν απίστευτο μπούλινγκ κι επιθέσεις του στιλ: Ή υπογράφεις ή απολύεσαι!

Πρόκειται για τον έναν εκ των δυο αθλητικών συντακτών Τάσο Κουρκούμπα και την μοναδική σελιδοποιό Μαρία Βοσνακίδου, οι οποίοι καταγγέλλουν και προσφεύγουν στις Ενώσεις, διεκδικώντας το δίκαιο και τα δικαιώματά τους.

Η εφημερίδα «Μακεδονία» είχε αναστείλει τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2017.

Έναν χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2018, 24 εργαζόμενοι, από τους συνολικά 70, δημιούργησαν μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), η οποία με τη σειρά της εξασφάλισε τη σύμπραξη επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο βορειοελλαδικό χώρο.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της εφημερίδας Μακεδονία βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τους οφείλονται 18 δεδουλευμένοι μισθοί και προχωρούν σε κάθε νομική, συνδικαλιστική, πολιτική ενέργεια διεκδίκησης των οφειλόμενων και των θέσεων εργασίας τους.

Τα χρέη της Μακεδονικής Εκτυπωτικής προς τους εργαζόμενους αγγίζουν τα 1,5 εκατ. ευρώ.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου