Τρίτη 11 Απριλίου 2017

... τα ΜΜΕ της Δύσης και η αξιοπιστία τους ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τα... σοβαρά ΜΜΕ της Δύσης

Του Γιάννη Τριάντη
Αποδεδειγμένα -και επισήμως από τον ΟΗΕ- έχει καταδειχθεί ότι τρεις επιθέσεις με χημικά κατά το παρελθόν αποδίδονται στον Ασαντ και μία στο ετερόκλιτο μέτωπο αντικαθεστωτικών ανταρτών/ISIS. Πόθεν, λοιπόν, και πώς -χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης έρευνα- η Δύση (κυβερνήσεις και ΜΜΕ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ευθύνεται το καθεστώς της Δαμασκού για την πρόσφατη επίθεση με χημικά εναντίον της Χαν Σεϊχούν;

Ο Ασαντ δεν είναι αθώος. Είχε παραδεχθεί ότι η χώρα του διαθέτει χημικά, επέτρεψε τις σχετικές έρευνες και αποδέχθηκε να παραδοθεί το χημικό του οπλοστάσιο στον αρμόδιο Διεθνή Οργανισμό. Ουδόλως αποκλείεται, βέβαια, να διατηρεί μυστικά μέρος του εν λόγω οπλοστασίου.

Όμως η επίθεση κατά της Χαν Σεϊχούν που συγκλόνισε την υφήλιο, ήταν βέβαιο ότι θα στραφεί εναντίον του. Γιατί, λοιπόν, να καταφύγει σε τέτοια ενέργεια τη στιγμή που έχει καταγάγει σημαντικές νίκες στο πεδίο των μαχών, με κορυφαία την ανακατάληψη του Χαλεπίου, και ελέγχει πλέον μεγάλο μέρος της επικράτειας που βρίσκονταν στα χέρια των Τζιχαντιστών;

Η σπουδή του αντιφατικού Τραμπ να βομβαρδίσει την βάση Σεϊρατ είναι εξηγήσιμη. Με την πυραυλική επίθεση διατηρεί τη φήμη του απρόβλεπτου και αποφασιστικού, κλείνει το μάτι στα γεράκια του διχασμένου κόμματός του και, πιθανώς, θέλει να διαλύσει το σύννεφο των κατηγοριών για φλέρτ με τον Πούτιν.

Ετσι, ο Τράμπ. Αλλά τα σοβαρά ΜΜΕ της Δύσης και ειδικά της Ευρώπης; Με ποια στοιχεία απέδωσαν εν ριπή οφθαλμού την ευθύνη στον Ασαντ; Εδώ είμαστε, λοιπόν. Η... σοβαρότης έχει παρελθόν. Είναι τα ίδια Μέσα που είχαν καταπιεί αμάσητη την χυδαία προπαγάνδα του Μπούς (και του... αριστερού Τόνι Μπλερ) ότι διαθέτει χημικά ο Σαντάμ.

Είναι τα ίδια Μέσα που φιλοξενούσαν την κατασκευασμένη είδηση για τον Κορμοράνο του Κόλπου.

Είναι αυτά που απέδιδαν μονομερώς την ευθύνη στους Σέρβους και στον Μιλόσεβιτς για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Είναι αυτά που ανακάλυπταν ανύπαρκτους μαζικούς τάφους Κοσοβάρων. Είναι τα ίδια που έβλεπαν τους αιμοδιψείς Σέρβους να ξεκινούν εθνοκάθαρση στο Κόσοβο, ενώ αποδείχτηκε ότι η θρυαλλίς ήταν προβοκάτσια των Κοσοβάρων (ρεπορτάζ του Αλέξη Παπαχελά στην «Καθημερινή» για τους ανύπαρκτους μαζικούς τάφους και του Στέλιου Κούλογλου για την προβοκάτσια).

Και κάτι τελευταίο για την εποχή εκείνη: Διακεκριμένοι Γάλλοι-πανεπιστημιακοί, στρατιωτικοί κ.α.- που ήσαν αντίθετοι στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από την Δύση, είχαν υπογράψει σχετικό κείμενο, το οποίο απέστειλαν προς δημοσίευση στις δύο κορυφαίες γαλλικές εφημερίδες-την «Le Monde» και την «Liberation».

Ε, λοιπόν, αμφότερες οι εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν το κείμενο!

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου