Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

... οι "νταβατζήδες" και οι κυκλοφορίες των εφημερίδων ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ο διευθύνων το "Αργος" υπέστη bullying για τις κυκλοφορίες...

Ο πανικός των χρεωμένων
και "καπελωμένων" εκδοτών


Επί χρόνια ο χώρος των media υπήρξε απροσπέλαστος εξαιτίας της νοοτροπίας που είχε "εγκαθιδρυθεί" από τους παλιούς, αλλά και τους νεότερους "νταβατζήδες" του Τύπου.

Όσοι επιχείρησαν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο χώρο είτε αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν, κάτω από την "ομπρέλα" των ισχυρών, είτε αποχώρησαν αδόξως. Αν και αποτελούσε κοινό μυστικό ότι οι Μπόμπολας και Ψυχάρης έλεγχαν τα πάντα (πιεστήρια, διανομή, διαφήμιση στο Mega, εταιρείες παραγωγής) στον Τύπο, ουδείς αποτόλμησε να σπάσει το απόστημα, που οδήγησε σε πρώτη φάση στην στοχοποίηση και ακολούθως στην ποινικοποίηση έναν ολόκληρο κλάδο. Και δίπλα στους πανίσχυρους "νταβατζήδες", οι νέοι της παρέας ακολουθούσαν πιστά το "νταβατζιλίκι".

Εσχάτως, οι πρώτοι με τους δεύτερους έγιναν ένα, με αφορμή μια νέα εκδοτική προσπάθεια: την εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου". Σε πρώτη φάση, γέμισαν την αγορά με βρώμικες φήμες και, αφού συνειδητοποίησαν ότι έχαναν το παιχνίδι από την ίδια την πραγματικότητα, προχώρησαν σε κανονικό bullying προς τον διευθύνοντα το πρακτορείο διανομής "Αργος".

Τα όσα διαδραματίστηκαν από το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκαν οι εκτιμήσεις των πωλήσεων είναι δύσκολο να περιγραφούν. Εκδότες και διευθυντές εφημερίδων, σαν μπράβοι, απειλούσαν θεούς και δαίμονες, επειδή, όπως έλεγαν, ένας εκδότης αποτόλμησε να διατυπώσει δημοσίως την αισιόδοξη πρόβλεψη για τις μελλοντικές (σ.σ.: Της επόμενης ημέρας) πωλήσεις της εφημερίδας του. Σύμφωνα με τους παλιούς, αλλά και τους νέους "νταβατζήδες", ο συγκεκριμένος είχε εγκληματήσει!

Η συμπεριφορά των αγχωμένων εκδοτών οδήγησε τον επιχειρηματία και μέτοχο του πρακτορείου διανομής "Αργος", Βαγγέλη Μαρινάκη, στην αποστολή μιας σκληρής επιστολής, με την οποία ζητούσε να δοθεί τέλος στις πλασματικές πωλήσεις των εφημερίδων. Και, ω του θαύματος, οι πωλήσεις(;) απείχαν αρκετά από την εκτίμηση της Κυριακής, προφανώς γιατί δεν υπήρξε η αναμενόμενη πώληση από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ο γράφων κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε τα δάνεια των media, είχε θέσει ενώπιον των βουλευτών το θέμα των πλασματικών πωλήσεων, μιας ενέργειας που έρχεται να νοθεύσει τον ανταγωνισμό. Μάλιστα, τότε, είχε ζητήσει τη θεσμοθέτηση barcode, για να αποφευχθούν οι "μαϊμουδιές". Ουδείς ασχολήθηκε με την πρόταση, γιατί οι πάντες είχαν βολευτεί στις παραμυθένιες πωλήσεις τους.

Επειδή το έργο έχει παρατραβήξει, θέλω να πιστεύω ότι οι διοικήσεις των πρακτορείων διανομής "Ευρώπη" (σ.σ.: ανήκει στον κ. Μπόμπολα) και "Αργος" (σ.σ.: η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στις τράπεζες), μετά και την επιστολή Μαρινάκη, θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν τις πραγματικές πωλήσεις των εφημερίδων.

Τότε θα σταματήσουν να παραμυθιάζονται και οι διαφημιζόμενοι και οι μέτοχοι, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοι, που ζουν με την ψευδαίσθηση ότι εργάζονται σε Μέσα που τυγχάνουν μαζικής αποδοχής από το κοινό. Παράλληλα με τα πρακτορεία, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, οφείλει να υλοποιήσει την εξαγγελία για τη θεσμοθέτηση barcode στις εφημερίδες.
---
Γιάννης Κουρτάκης/Παραπολιτικά
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου