Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

... 48ωρες απεργίες αποφάσισαν στον "Επενδυτή" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στον "Επενδυτή"
αρχίζουν με 48ωρη απεργία
τη διεκδίκηση των μισθών τους

Μια μια πρώτη 48ωρη απεργία αντιδρούν οι εργαζόμενοι του "Επενδυτή" στην συνεχιζόμενη εξαθλίωση τους από το εκδοτικό δίδυμο Μπενέκου - Σκαναβή.

Οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα από τον περασμένο Αύγουστο (!) αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρων συνεχόμενων απεργιών, μέχρι να πληρωθούν. Αντίθετα στον "Ελεύθερο Τύπο", της ίδιας ιδιοκτησίας, των Αλέξη Σκαναβή, Δημήτρη Μπενέκου, έστειλαν ψήφισμα με το οποίο "ενημερώνουν"(;) τους εκδότες πως δεν έχουν χρήματα ούτε για να φθάσουν έως την εφημερίδα. Στο ψήφισμα τους οι εργαζόμενοι στον "Επενδυτή" χαρακτηρίζουν προσχηματική τη δικαιολογία των εκδοτών πως επίκειται το διαζύγιο των δυο εκδοτών και σπάσιμο της εταιρείας, για αυτό και δεν είναι εντάξει στις δεσμεύσεις που οι ίδιοι πήραν για τμηματική εξόφληση των δεδουλευμένων.

Το ψήφισμα του "Επενδυτή"

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»

Προς: ΔΣ ΕΣΗΕΑ, ΔΣ ΕΣΠΗΤ, ΔΣ ΕΤΗΠΤΑ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2013
Συνάδελφοι,
Η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων και τεχνικών στην εφημερίδα «Επενδυτής», ιδιοκτησίας της εταιρείας DBAS (με συνιδιοκτήτες τους Δημήτρη Μπενέκο και Αλέξη Σκαναβή) καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας που έχει φέρει τους εργαζόμενους έξω από τα όρια αντοχής τους. Έπειτα από ένα επτάμηνο συνεχών καθυστερήσεων στις καταβολές των μισθών, και αφού είχαν προηγηθεί σημαντικό «κούρεμα» των μισθών και εθελούσιες αποχωρήσεις- απολύσεις 19 εργαζομένων που μειώνουν σημαντικά το μισθολογικό κόστος, η ιδιοκτησία έχει φτάσει να οφείλει στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, από δύο έως επτά μισθούς, ενώ δεν έχει καταβάλει και το επίδομα αδείας. Η ιδιοκτησία έχει καταστρατηγήσει κάθε χρονοδιάγραμμα «εξομάλυνσης» της μισθοδοσίας που η ίδια έθετε από το καλοκαίρι, με διαδοχικά «ορόσημα» τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, συσσωρεύονται οφειλές περίπου 5 μισθοδοσιών, μαζί με το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας και τον μισθό Δεκεμβρίου, που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η εργοδοσία, πέρα από την αναξιοπιστία που έχει μέχρι στιγμής επιδείξει καταστρατηγώντας τις ίδιες τις δεσμεύσεις της περί «εξομάλυνσης», επικαλείται επιπλέον προβλήματα που προκαλεί το επίσημα δρομολογημένο «διαζύγιο» των δυο συνιδιοκτητών, που σημαίνει διαχωρισμό των εταιρειών στις οποίες ανήκουν ο «Επενδυτής» και οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Τύπος της Κυριακής» και «Εργασία τώρα». Ως γνωστόν, οι συνάδελφοι του «Ελεύθερου Τύπου» βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση «στάσης πληρωμών» από την πλευρά της ιδιοκτησίας, η οποία περιπλέκεται από τη διένεξη και το χρονοβόρο, όπως αποδεικνύεται, «διαζύγιο» των συνιδιοκτητών.

Με τα δεδομένα αυτά, η όποια εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εφημερίδων δεν μας είναι μεν αδιάφορη, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε απλήρωτοι και ουσιαστικά να χρηματοδοτούμε τη λειτουργία των εφημερίδων.

Εφόσον δεν έχει αλλάξει τυπικά τίποτα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Επενδυτή», κι είναι άγνωστο πότε θα αλλάξει, η ευθύνη των συνιδιοκτητών της DBAS στην οποία ανήκει ο «Επενδυτής» για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας είναι συλλογική και ακέραιη.

Ως συνέλευση των εργαζομένων στον Επενδυτή έχουμε ένα απλούστατο και αυτονόητο αίτημα: την καταβολή των δεδουλευμένων. Και ζητούμε από την εργοδοσία ως ελάχιστο πρώτο βήμα εξομάλυνσης την καταβολή των μισθών μέχρι και τον Σεπτέμβριο, για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Για τον λόγο αυτό καλούμε τις ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ να κηρύξουν 48ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη (2-3/12). Η απόφαση να ληφθεί από τώρα και να σταλούν εγκαίρως τα εξώδικα. 

Ανάλογα με την αντίδραση της ιδιοκτησίας στο αίτημά μας, θα αποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας σε νέα συνέλευση, τη Δευτέρα το απόγευμα. 

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους δικηγόρους των ενώσεων και την εργασιακή επιτροπή που ορίσαμε (Σπύρος Κρίκος, Πάνος Σαράκης, Μανόλης Σταυρακάκης) θα εξεταστούν και θα προετοιμαστούν όλες οι παράλληλες νομικές κινήσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»
---
πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου