Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

... οι αφερέγγυοι κύριοι Μπενέκος και Σκαναβής ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Δεσμεύθηκε" για μη πληρωμή μισθών
και μειώσεις ο Αλ. Σκαναβής στον Ε.Τ

Καμία δέσμευση για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του "Ελεύθερου Τύπου", νέες μειώσεις εργασιακού κόστους έως και 30%, απολύσεις και πιθανή "συγχώνευση με άλλο ΜΜΕ".

Αυτές ήταν με λίγα λόγια οι επίσημες ανακοινώσεις του εκδότη του "Ελεύθερου Τύπου" Αλέξη Σκαναβή προς τους εργαζόμενους που ζητάνε τα χρήματά τους. Η ευθύνη μεταξύ άλλων, επιρρίφθηκε από τον εκδότη στον έτερο εκδότη Δημήτρη Μπενέκο!

Το ψήφισμα των εργαζομένων στον "Ελεύθερο Τύπο", που ζητάνε καταρχήν νέα δέσμευση για την τήρηση χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των χρωστούμενων:

* Στις 20 Νοεμβρίου ο ένας εκ των ιδιοκτητών της εφημερίδας, «Ελεύθερος Τύπος», κ. Αλέξης Σκαναβής, προέβη με πρωτοβουλία του σε ενημέρωση των εργαζομένων, μετά την ένταση που είχε δημιουργηθεί και παραμένει σχετικά με τις καθυστερήσεις της καταβολής των μισθών, καθώς και για τα νέα σχέδια που έχει η ιδιοκτησία για το άμεσο μέλλον.

Περίπου πριν από δύο εβδομάδες, οι μέτοχοι της εταιρείας, στην οποία ανήκουν οι εφημερίδες, «Ελεύθερος Τύπος» και «Επενδυτής», κ.κ. Α. Σκαναβής και Δ. Μπενέκος, προέβησαν ενώπιον των εργαζομένων στη δήλωση, ότι σκοπεύουν να «πάνε σε επιχειρηματικό διαζύγιο», και, ως εκ τούτου, ο μεν «Ελεύθερος Τύπος» θα έχει ιδιοκτήτη/εκδότη τον κ. Σκαναβή, ο δε «Επενδυτής», τον κ. Μπενέκο. Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει επέλθει τυπικά το οριστικό «διαζύγιο» μεταξύ τους, και ανεξαρτήτως εάν το ιδιοκτησιακό καθεστώς συνεχίσει ως έχει σήμερα ή αλλάξει, θεωρούμε ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν στις 20/11/2013, εκφράζουν το σύνολο της ιδιοκτησίας.

Οι βασικές θέσεις της ενημέρωσης και των ανακοινώσεων του κ. Σκαναβή, σύμφωνα με όσα είπε ενώπιον της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων, συνοψίζονται στα εξής:

1. Δεν δεσμεύθηκε να καταβάλει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους πέραν το ότι θα εξοφλήσει το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι ήδη, οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών βρίσκονται στον δεύτερο μήνα. Επίσης, στους αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (“μπλοκάκια”), οι καθυστερήσεις κυμαίνονται στους 5 με 6 μήνες. Αντίστοιχες μεγάλες καθυστερήσεις, παρατηρούνται στην καταβολή της αμοιβής για την εργασία της Κυριακής.

2. Δήλωσε πως η ιδιοκτησία θα “προσπαθήσει” να μειώσει τον χρόνο των καθυστερήσεων, ούτως ώστε, στο τέλος του έτους να χρωστάει στους εργαζόμενους 2 μισθούς. Ωστόσο, δεν δεσμεύθηκε ρητά..

3. Έκανε λόγο για σημαντικά οικονομικά προβλήματα της εταιρείας, τα οποία, όπως είπε, οφείλονται κατά 50%-70% στην γενικότερη οικονομική κρίση, και κατά 30%-50% στην διαχείριση εκ μέρους της ιδιοκτησίας. Εμμέσως πλην σαφώς, η ευθύνη επιρρίφθηκε στην συνιδιοκτησία για λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές και για μεμονωμένα -κάτι όμως που δεν αφορά την πλειονότητα των εργαζομένων- “φουσκωμένα” μισθολόγια. Ανέφερε πολλές φορές ότι οι εργαζόμενοι ουδεμία ευθύνη έχουν γι' αυτή την κατάσταση.

4. Ανακοίνωσε ως σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που βιώνει η εταιρεία, την μείωση του κόστους στις προσφορές και την μείωση των μισθών των εργαζομένων, ενώ δεν απέκλεισε και απολύσεις. Ειδικότερα, έκανε λόγο για μείωση της τάξης του 11% με 15% (επί των καθαρών αποδοχών), αλλά σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του μίλησε για μείωση του κόστους εργασίας περίπου κατά 25% με 30%.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, οι εργαζόμενοι στον ΕΤ υπέστησαν μειώσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 8%, επί των βασικών αποδοχών, όπως αυτές οριζόταν το 2009 στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να προστεθεί επίσης, ότι, εδώ και δύο χρόνια, παρά την δέσμευση της ιδιοκτησίας, ότι θα τους καταβληθούν “έναντι” για επιπλέον εργασία τους για την έκδοση των φύλλων και εκδόσεων της Κυριακής, αυτό ουδέποτε έγινε.

5. Ανέφερε ως ένα “υποθετικό” σενάριο, το ενδεχόμενο να “συνδεόταν” ο Ελεύθερος Τύπος με κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία ΜΜΕ. Κάτι που, ουσιαστικά, θα σήμαινε το πέρασμα του ελέγχου της εφημερίδας σε άλλα χέρια, και την θεαματική κατάργηση θέσεων εργασίας που θα προέκυπτε ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.

Μετά από αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις και καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών έχει καταστεί πλέον σαφές και μεταξύ των εργαζομένων των δύο εφημερίδων, αλλά και προς τη διεύθυνση και την εργοδοσία μέσω των εκπροσώπων ότι:

α) Πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα μετακίνησής τους προς την εφημερίδα. Δυσκολεύονται ακόμη και να πάνε για ρεπορτάζ γιατί δεν έχουν χρήματα.

β) Οι οικογενειακές οφειλές τους πνίγουν.

γ) Σε πολλά νοικοκυριά υπάρχουν απολυμένα μέλη οικογενειών, και έτσι ο μοναδικός μισθός που μπαίνει, είναι του εργαζόμενου στην εφημερίδα.

δ) Ειδικά οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών (“μπλοκάκια”) φυτοζωούν και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Υπάρχουν αμειβόμενοι με μπλοκάκια που δεν έχουν δεύτερη δουλειά και φτάνουν στο σημείο να επαιτούν 3 και 5 ευρώ από συναδέλφους τους για να καλύψουν το φαγητό της ημέρας.

Κατόπιν αυτή της εκατέρωθεν ενημέρωσης και μετά τη γενική συνέλευση που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του κ. Σκαναβή, οι εργαζόμενοι του «ΕΤ» και του «ΤτΚ» αποφασίσαμε τα εξής:

Ζητούμε από την εργοδοσία να τηρήσει την προηγούμενη δέσμευσή της ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα χρωστούμενα στα μισθολόγια δεν θα υπερβαίνουν τους δύο μήνες. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν εκτός του επιδόματος άδειας και Δώρο Χριστουγέννων, ένας μισθός ακόμη. Ο μισός μισθός θα πρέπει να πληρωθεί στο πρώτο 15μερο του Δεκεμβρίου και ο υπόλοιπος μέχρι το τέλος του έτους. Αναφορικά με τα “μπλοκάκια” θα πρέπει στο τέλος του Δεκεμβρίου τα χρωστούμενα να μην υπερβαίνουν τους δύο μήνες. Επίσης στο τέλος Φεβρουαρίου τα χρωστούμενα να έχουν κατέβη στον ένα μήνα. Δηλαδή να οφείλεται μόνο ο μισθός Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι έχουμε πάρει απόφαση για επαναλαμβανόμενες απεργίες από την επόμενη της ημέρας που δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

- Ζητούμε σαφές χρονοδιάγραμμα από την εργοδοσία για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

- Κατάθεση, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, των σχεδίων της ιδιοκτησίας-διεύθυνσης της εφημερίδας –όπως άλλωστε δεσμεύτηκε ο ίδιος ο κ. Σκαναβής δημόσια στις 20 Νοεμβρίου - προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις λεπτομέρειες για την πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν σχετικά με μισθούς και κόστος εργασίας.

Καθιστούμε σαφές στην εργοδοσία ότι δεν θα δεχθούμε καμία εφαρμογή αλλαγών αν προηγουμένως δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα σε εργαζόμενους με μισθολόγιο ή με μπλοκάκι.

Δεν δεχόμαστε συρρίκνωση της εφημερίδας με απολύσεις και νέες περικοπές μισθών και
αν η ιδιοκτησία και η διεύθυνση προβούν σε μονομερείς ενέργειες επιβολής σχεδίου για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και σε πιέσεις για υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων χωρίς να έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα θα υπάρξει άμεση αντίδραση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και σε περίπτωση που η εργοδοσία αποφασίσει να εφαρμόσει το σενάριο περί πρόσδεσης του «Ελεύθερου Τύπου» στο άρμα άλλων εκδοτικών συγκροτημάτων που θα πλήξουν τις θέσεις εργασίας την δημοσιογραφική ανεξαρτησία, την ιστορική πορεία της εφημερίδας και θα την καταστήσει «θυγατρική» των μεγάλων εκδοτικών κέντρων της διαπλοκής.

- Καλούμε τις Ενώσεις να ζητήσουν άμεσα εξηγήσεις από την ιδιοκτησία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδιά της, καθώς και για τις καταβολές των δεδουλευμένων μας.

Κοινοποιείται
στα Διοικητικά Συμβούλια
ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ - ΕΤHΠΤΑ - ΕΠΗΕΑ
---
πηγή: 
http://greektv-com.blogspot.gr
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου