Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

... sites και σύμβαση συντακτών ...

*
zoornalistas
***
*

Οι εργαζόμενοι
σε ειδησεογραφικά sites
είναι συντάκτες!
.

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών (ώρα 9:00, κτίριο 9, αίθουσα 14) η τακτική δικάσιμος με κατηγορούμενο το site «dealnews» και κατήγορο συντάκτη του που δούλευε 6ήμερο, 8ώρο για 450 ευρώ «μαύρα» και ο οποίος απολύθηκε τον Μάρτιο του 2011, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του σε γενική απεργία στις 23/2/11 (βλ. εδώ).

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη αποφανθεί το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με απόφαση του στις 23/2/12, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε η εξαρτημένη φύση της εργασίας του εσωτερικού συντάκτη σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες και επομένως αποφασίστηκε ότι ο απολυμένος συντάκτης θα έπρεπε να πληρώνεται με βάση τα οριζόμενα στις συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν (ή θα έπρεπε να υπογράφουν, παρά τις κυβερνητικές και εργοδοτικές απαιτήσεις περί του αντιθέτου…) οι ενώσεις συντακτών με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Το ίδιο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του εργαζόμενου να θεωρηθεί άκυρη η απόλυση του από το site για συνδικαλιστικούς λόγους, δεχόμενο τη «μαγική εικόνα» των αφεντικών, που υποστηρίζει ότι στα ειδησεογραφικά sites (και γενικότερα στα κάτεργα του τριτογενή τομέα) δεν υπάρχει ο εκβιασμός της απόλυσης για όποιον απεργήσει ή απαιτήσει τα δικαιώματά του και ότι απολύσεις γίνονται μόνο για λόγους παραγωγικότητας.

- διαβάστε εδώ περισσότερα
---
*

2 σχόλια:

  1. Να κληθούν να πάρουν θέση επώνυμα όλα τα μέλη του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ καθώς τώρα που τα αγγελιόσημα κλπ πάνε κατα διαόλου πρέπει να μπούν έσοδα στα ταμεία. Ή τα θέλλουν για τον ΟΑΕ, το ΙΚΑ κλπ; Καλά τα ψηφαλάκια αλλά να πάρουν θέση. Ή να παραιτηθούν σύσσωμοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ανώνυμος 2:49 - ... σωστή τοποθέτηση ... απ' όσο γνωρίζουμε δεν έχουν όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ την ίδια θέση ... σε κάθε περίπτωση οφείλουν όλοι να επανατοποθετηθούν ... άμεσα ...

      Διαγραφή