Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

... ίντερνετ, δημοσιογραφία, δημοκρατία ...

*
Δημήτρης Φαναριώτης
("ΕφΣυν")
***
*

Η φτήνια "τρώει" την ενημέρωση



Στο 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα ΜΜΕ όλοι μίλησαν για την επανάσταση του Ιντερνετ, αλλά και πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την επαγγελματική δημοσιογραφία και άρα για την ελευθερία του Τύπου.«Αλλαγή». Αυτή ήταν η κυρίαρχη λέξη στο 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα ΜΜΕ που έγινε στα μέσα Οκτωβρίου στο κτίριο του πρώην κοινοβουλίου της Δυτικής Γερμανίας στη Βόννη (νυν Παγκόσμιο Συνεδριακό Κέντρο). Στο κατάμεστο από δημοσιογράφους και όχι μόνο υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο δεν έπεφτε καρφίτσα, καθώς ο κορυφαίος διανοούμενος Αβραάμ Νόαμ Τσόμσκι άρχιζε την ομιλία του για τον ρόλο των media στη σημερινή εποχή.

Παραφράζοντας σχόλιο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Τσόμσκι τόνισε ότι «υπάρχουν τρόποι να υψώσει κανείς τον πήχη της παγκόσμιας κοινότητας προς τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία, αλλά οι μάζες μπορούν να αντιδράσουν μόνο όταν είναι σωστά πληροφορημένες. Θέλω ο Τύπος να λέει την αλήθεια για τα σημαντικά ζητήματα» τόνισε.

Δημοκρατία σε κίνδυνο

«Οταν τα ΜΜΕ σιωπούν ή δεν είναι απολύτως αντικειμενικά και δεν αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους, τις αληθινές επιδιώξεις αυτών που βρίσκονται στην εξουσία, τότε η δημοκρατία δεν είναι παρά ένας μύθος» πρόσθεσε ο Τσόμσκι.

Αυτό το οποίο κατέστη απολύτως σαφές στο σημαντικότατο αυτό συνέδριο είναι ότι οι τελευταίες δεκαετίες, που το Διαδίκτυο μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, συντελέστηκε μια επανάσταση τόσο σημαντική όσο υπήρξε εκείνη της ανακάλυψης της Τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο πριν από 600 χρόνια. Ο Παγκόσμιος Ιστός κατέστη ένα εργαλείο για την παγκόσμια επικοινωνία, την Οικονομία, τις επιστήμες και την πολιτική. Γι΄ αυτό και η ψηφιακή εποχή δημιούργησε μεγάλες ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Κι αυτό γιατί η κατάχρηση του Διαδικτύου έχει πάρει πολλές μορφές όπως το κυβερνοέγκλημα.

Όλο το άρθρο στο http://www.efsyn.gr/
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου