Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

... Γ΄ Μνημόνιο - σύνταξη: βασική 80 ευρώ, επικουρική 29 ευρώ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η πρώτη απόφαση ΙΚΑ με το Γ΄ Μνημόνιο:
Σύνταξη 80€ βασική και 29€ επικουρική



Στα όρια της απελπισίας έφτασε 62χρονη ασφαλισμένη όταν πήρε στα χέρια της τη συνταξιοδοτική απόφαση του ΙΚΑ που της κοινοποιούσε ότι μετά από 20 χρόνια ασφάλισης η κύρια σύνταξη που της αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα 80 ευρώ τον μήνα και η επικουρική τα 29,22 ευρώ.

Η ασφαλισμένη ανέμενε βέβαια μικρή σύνταξη καθώς γνώριζε ότι θα υποστεί το πέναλτι του 30% λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης, δεν φανταζόταν ωστόσο ότι θα πέσει θύμα της εγκυκλίου Χαϊκάλη (της μοναδικής που πρόλαβε να υπογράψει πριν από τις εκλογές ως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης), και μάλιστα εν αγνοία της, αφού είχε καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης ενάμιση μήνα πριν από την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, στις 18 Αυγούστου του 2015.

Η σύνταξη της 62χρονης είναι από τις πρώτες οριστικές που απονεμήθηκαν με εφαρμογή των νόμων της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα και αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα των εξοντωτικών μειώσεων που ήδη έχουν υποστεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΚΑΣ, οι μερισματούχοι του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι χηρείας. Είναι όμως και μια πρόγευση των περικοπών που θα ακολουθήσουν στις επικουρικές στις 2 Αυγούστου καθώς και στις κύριες συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων και των υψηλοσυνταξιούχων άνω των 2.000 ευρώ. 


Το τραγικό είναι ότι αυτό το ποσό είναι μεικτό και θα παρακρατηθούν άλλα 3,20 ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥY. Δηλαδή, η καθαρή σύνταξη θα είναι μόλις 76,80 ευρώ.

Με αυτό το ποσό η 62χρονη, αν διαθέτει σπίτι, αυτοκίνητο, κάποιο αγροτεμάχιο ή αν χρωστάει δάνειο και πιστωτική κάρτα, θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια και θα πληρώσει φόρο που μπορεί να υπερβαίνει τις 12 συντάξεις. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει μειώσει τις κύριες συντάξεις, έχει βρει πάνω από 4 έμμεσους τρόπους (εισφορά υπέρ υγείας, μέρισμα, επικουρικές, ΕΚΑΣ) να περικόψει τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Αν δεν εφαρμοζόταν καταχρηστικά από το υπουργικό δίδυμο του υπουργείου Εργασίας αναδρομικά ο ν. 4336/2015, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη θα έπαιρνε κύρια σύνταξη 340 ευρώ και επικουρική 85. Η διάταξη που την καταδίκασε σε ένδεια για τα επόμενα 5 χρόνια της ζωής της προβλέπει ότι «το κατώτατο όριο σύνταξης όπως αυτό ισχύει με βάση τις διατάξεις της παρ. 5 δεν έχει εφαρμογή σε όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1/7/2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και παραμένει αμετάβλητο έως τις 31.12.2021. Τα ανωτέρω πρόσωπα μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα λαμβάνουν το ποσό της σύνταξης που τους αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους κατά περίπτωση».

Αναδρομική εφαρμογή

Η ασφαλισμένη που προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη διαμαρτύρεται γιατί η αναδρομική εφαρμογή της διάταξης με διαφορά μόνο 7 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης την εγκλώβισε σε αυτή την τραγική περιπέτεια. Αν γνώριζε για την αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, δεν θα έπαιρνε την απόφαση να αποχωρήσει και θα παρέμενε στην εργασία της έως τα 67 προκειμένου να εισπράξει την εθνική σύνταξη Κατρούγκαλου, δηλαδή 384 + 80 = 464 ευρώ.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου