Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

... Πουλόπουλος ("Πειραιώς"): χαμένα λεφτά σε κόμματα, ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εξεταστική: Στο επίκεντρο τα
«θαλασσοδάνεια» της Πειραιώς
Γ. Πουλόπουλος
Με την εξέταση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Πουλόπουλου, συνεχίζεται σήμερα, Τρίτη, η «Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση της Νομιμότητας της Δανειοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και των Ιδιοκτητριών Εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα της Χώρας»


Ένα στα δύο δάνεια που έχει δώσει η Πειραιώς σε ΜΜΕ
έχουν καταγγελθεί, χαμένα λεφτά τα δάνεια στα κόμματα

Ο Γ. Πουλόπουλος παραδέχτηκε μεταξύ άλλων ότι από τα 240 εκατομμύρια των δανείων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα 238 εκατομμύρια είναι προβλέψεις, δηλαδή δεν μπορούν να αποπληρωθούν και ως εκ τούτου θεωρούνται χαμένα λεφτά από την τράπεζα Πειραιώς.

Ο Γ. Πουλόπουλος είπε επίσης ότι το 47% των δανείων που έχει δώσει η Πειραιώς σε ΜΜΕ έχουν καταγγελθεί (202 εκατ.). Τα δάνεια των συστημικών τραπεζών σε ΜΜΕ είναι 1,3 δις και στα κόμματα 300 εκατ. ευρώ, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ειδικότερα η Πειραιώς έχει 432 εκατ. ευρώ δάνεια σε ΜΜΕ, με τις εξασφαλίσεις να είναι στα 306 εκατ. και τις προβλέψεις στα 194 εκατ.

Από τα εξυπηρετούμενα δάνεια τα μεγαλύτερα είναι σε:

ΑΝΤ1 67 εκατ. ευρώ.

Πρώτο Θέμα 36 εκατ. ευρώ.

Πήγασος 32 εκατ. ευρώ.

Νέα Τηλεόραση (Star) 28 εκατ. ευρώ.

ΔΟΛ 21 εκατ. ευρώ.

Mad 15 εκατ. ευρώ.

Real 6,5 εκατ. ευρώ.

Αμείλικτα ερωτήματα
για τα δάνεια στο "Mega"

Χωρίς εξασφαλίσεις (όπως αναφέρεται στις ίδιες τις αποφάσεις της Τρ. Πειραιώς) ήταν το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) 50 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (Mega Channel) τον Οκτώβριο του 2009: 25 εκ. δίνονται από την Alpha Bank και 25 από την Τρ. Πειραιώς, την ώρα που ήδη ο Κύκλος Εργασιών από το 2008 στο 2009 μειώθηκε από 168 εκ στα 139 εκ. ή 17% μέσα σε ένα χρόνο.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Σπ. Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, την 20/3/2012 εγκρίνεται αναχρηματοδότηση οφειλών 30 εκ. με νέο ΚΟΔ και επιπλέον 2 εκατ. νέα χρηματοδότηση από την Πειραιώς. Οι υπηρεσίες της Τράπεζας υπολογίζουν από τα 34.570.000 άνοιγμα της τράπεζας στην εταιρεία, μόνο 500.000 είναι καλυμμένα με εξασφαλίσεις ενώ τον ακάλυπτο κίνδυνο τον υπολογίζουν στα 34 εκ!

Επομένως, σχολιάζει ο Σπ. Λάππας, «καμία αξία δεν έχουν κατά τις υπηρεσίες της τράπεζας ούτε η ταινιοθήκη, ούτε το εμπορικό σήμα, ούτε και οι μετοχές του καναλιού». Τα ερωτήματα που τίθενται είναι σε ποιον θα αποδοθούν ευθύνες για αυτή τη μεγάλη ζημία στην τράπεζα η οποία στην τρέχουσα κρίση του MEGA δεν προχωράει στη ρευστοποίηση του σήματος και της ταινιοθήκης.

"Πρώτο Θέμα": Δάνεια
για να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας τους!

Την 9/11/2007 η Τρ. Πειραιώς ενέκρινε 15ετες δάνειο, ποσού €21 εκ. προς την εταιρεία "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ" ιδιοκτησίας των Αναστασιάδη (40%), Τριανταφυλλόπουλου (40%) και Καραμήτσου (20%), με σκοπό τα €18 εκ. να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Α.Ε." (ιδιοκτήτρια της ομώνυμης εφημερίδας), στην οποία κατείχαν ακριβώς τα ίδια πρόσωπα με τα ίδια ποσοστά του μετοχικού της κεφαλαίου ως φυσικά πρόσωπα. Προκύπτει έτσι το ερώτημα για ποιο λόγο η τράπεζα χρηματοδότησε 3 επιχειρηματίες με δάνειο για να πάρουν τις μετοχές της εταιρείας τους που ήδη είχαν!

Την 28/5/2010 η τράπεζα ενέκρινε νέο 15ετες δάνειο, ποσού €18 εκ. προς την εταιρεία "ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε." ιδιοκτησίας πάλι των Αναστασιάδη (50%) και Καραμήτσου (50%) προκειμένου να αποκτήσει το 70% της εταιρείας "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ" από την "ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.". Και ενώ οι ίδιοι χρωστούν και το παλιότερο δάνειο των 18 εκατ. ευρώ της (υπόλοιπο €17,2 εκ. την 31/12/2009, δηλαδή σε 2 χρόνια καταβολές ποσού €800 χιλ. μόνο έναντι του κεφαλαίου του δανείου συνολικά, ενώ για την ομαλή αποπληρωμή του απαιτούνται €1,2εκ. / έτος)! Δόθηκαν δηλαδή €36 εκ. συνολικά για τα δύο δάνεια, όταν η μόνη εταιρεία που έχει δραστηριότητα, δηλαδή η εταιρεία "ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Α.Ε." (θυγατρική των δύο παραπάνω μέσω ενός περίπλοκου σχήματος) παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια ήδη από τον ισολογισμό του 2008, γεγονός που υποδηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών. Αναδεικνύεται έτσι, όπως ανέφερε ο Σπ. Λάππας, η περίεργη επιμονή ώστε το Πρώτο Θέμα σε κάθε φάση να είναι υπό τον έλεγχό των κ.κ. Αναστασιάδη και Καραμήτσου.
---
πηγή: http://left.gr/
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου