Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

... ΜΕ.Τ.Α. - η κυβέρνηση ανακυκλώνει την ανεργία ...

*
ΜΕΤΑ
***
*

Η κυβέρνηση
δεν μπορεί να παίζει
με τον πόνο των ανέργων!

Το ΜΕΤΑ σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της» δηλώνει πως η κυβέρνηση αποδεχόμενη το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, όπου δεν φαίνεται φως στο τούνελ για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπου δεν γίνονται προσλήψεις εργαζομένων με σταθερές και με πλήρη δικαιώματα θέσεις εργασίας, όπου η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα και η ελαστική εργασία κυριαρχεί, θεοποιεί τον τομέα της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», για να ανακυκλώνει την ανεργία, να «μετατρέπει» τους εργαζόμενους σε δήθεν «επιχειρηματίες», χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Βέβαια και εδώ ακολουθείται η πεπατημένη. Αντί να ενισχύεται η συνεταιριστική αντίληψη σε τομείς που προσφέρονται ή να ενισχύονται εγχειρήματα διευκόλυνσης της ανάληψης της λειτουργίας επιχειρήσεων που κλείνουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους – όπως θα μπορούσε να γίνει πχ. με την αλυσίδα καταστημάτων «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», σε συνεργασία με τους ντόπιους προμηθευτές και τους αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς – προωθείται η λογική της εκχώρησης τομέων του δημοσίου ιδιαίτερα στην καθαριότητα, στη φύλαξη των κτηρίων και κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες, με προφανή στόχο την κατάργηση σταθερών και μονίμων θέσεων εργασίας στο δημόσιο και το πέρασμα τους τελικά στους ιδιώτες.

Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός ότι ο νόμος για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις» (ΝΟΜΟΣ 4019) ψηφίστηκε το 2011, στην αρχή δηλ. της μνημονιακής περιόδου; Είναι τυχαίο που οι θιασώτες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο κ. Κ. Μητσοτάκης έλεγε τότε σε τηλεοπτική εκπομπή και σε ερώτηση απολυμένης τότε καθαρίστριας του Υπουργείου Οικονομικών ότι η «…η λύση στο πρόβλημα σας είναι η σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων» και ότι «ναι, θα γίνεται εργολάβοι και επιχειρηματίες…».

Το πολιτικό σκηνικό μπορεί να άλλαξε από τότε και ο κ. Μητσοτάκης να βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, η πολιτική που πρέσβευε όμως και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης που πρότεινε τότε, συνεχίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενδυόμενο αυτή την φορά, τον μανδύα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Το ιδεολόγημα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κι αυτό που στην ουσία προτείνει, είναι μια αφήγηση που λέει ότι στις σημερινές συνθήκες, οξυμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με ένα φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα που στόχο έχει το να γίνει απαγορευτικό να ασκεί κανείς ελεύθερα ένα επάγγελμα, είτε είναι αγρότης είτε είναι επιστήμονας είτε είναι επαγγελματοβιοτέχνης, «μπορεί» να λειτουργήσει μια «κοινωνική οικονομία» ως νησίδα ή ως η εξαίρεση του κανόνα, που στόχο θα έχει την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Είναι προφανές ότι αυτό το πράγμα είναι απίθανο να συμβεί. Αυτό που θα συμβεί σίγουρα και που αποτελεί νεοφιλελεύθερη εμμονή, είναι το «πέρασμα» υπηρεσιών του δημοσίου στα χέρια των ιδιωτών και μάλιστα των μεγάλων πολυεθνικών.

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν ο βασικός πυρήνας της πολιτικής της είναι η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, να καλλιεργεί αυταπάτες και να παίζει με τον πόνο των ανέργων ότι μπορεί να γίνουν «ατομικοί» επιχειρηματίες. Εκτός κι αν κι αυτό το νομοσχέδιο «ανήκει» στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, οπότε είναι προφανές ότι απευθύνεται και θα εφαρμοστεί σε ένα παράλληλο σύμπαν με εξωγήινους!

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, για την παροχή δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών ποιότητας προς τους πολίτες και για μαζικές προσλήψεις στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την επαναφορά και τη διεύρυνση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια, για την κατάργηση των μνημονίων και τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας μας σε όφελος του ελληνικού λαού, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μάστιγα της ανεργίας στη χώρα μας.

Ιούλης 2016

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου