Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

... στη Γ.Γ.Ε.Ε. δεν δίνουν αποζημιώσεις συνταξιοδότησης ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Γενική Γραμματεία Ενημέρωση Επικοινωνίας
Συγχέουν την αποζημίωση με το εφάπαξ


Αυτό που φοβόμουν έγινε. Και δεν αφορά μόνο εμένα αλλά και άλλους συναδέλφους (δημοσιογράφους) που εργαζόμασταν στη ΓΓΕ-ΓΓΕ με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ που βγήκαμε στη σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2014 και για όσους βγουν από δω και πέρα.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αποφάσισε μετά από δύο περίπου χρόνια από τότε που υποβάλαμε αίτηση συνταξιοδότησης ότι δεν δικαιούμαστε το ποσόν της αποζημίωσης που έπαιρναν όσοι δημοσιογράφοι αποχωρούσαν από την υπηρεσία. Στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι θα λάβουν τον 1/5 από το συνολικό ποσό (13.500 περίπου καθαρά), γιατί έτσι γνωμάτευσαν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το άρθρο 55 του Π.Δ. 410/1988 το οποίο μιλάει για αποζημίωση και όχι εφάπαξ.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2014 όλοι οι συνάδελφοι που είχαν βγει στη σύνταξη πήραν την αποζημίωση των 13.500 ευρώ, αλλά τώρα οι "φωστήρες" των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας αποφάσισαν ότι η αποζημίωση αυτή δεν μπορεί να καταβληθεί διότι λαμβάνουμε εφάπαξ από τον ΕΔΟΕΑΠ, όπου μας γίνονταν κρατήσεις.

Παράλληλα αυτοί που αποφάσισαν να ερμηνεύσουν το άρθρο 55 του Π.Δ. 410/1988 δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν τους ότι το ίδιο θέμα είχε προκύψει και το 2011, αλλά λύθηκε με τη γνωμοδότηση 192/2012 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στη συνεδρίαση της 28/3/2012 που απαντούσε στο ερώτημα του υπ. αρ. 2/29369/0022/2011 εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών / Γεν. Γραμμ. Δημοσιονομικής Πολιτικής / Γεν. Λογιστ. του Κράτους / Γεν. Δ/σης Μισθών / Δ/νσης 22ας Μισθολογίου / Τμήμα Β'.

Με βάση αυτή τη γνωμοδότηση, όσοι συνάδελφοι συνταξιοδοτήθηκαν από το 2011 και μετά, πήραν κανονικά τις αποζημιώσεις της υπηρεσίας, κάτι που σταμάτησε τον Ιούλιο του 2014, με αποτέλεσμα τώρα να περικόπτεται έως και 100% (αυτό αφορά τη δική μου περίπτωση) η αποζημίωση, βασιζόμενη σε μία νέα γνωμοδότηση των υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία αδικεί κατάφωρα όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Ιούλιο του 2014 και μετά. Συγχέουν δηλαδή την αποζημίωση με το εφάπαξ.

Τώρα τι γίνεται. Την οριστική απόφαση θα κληθεί να δώσει η δικαιοσύνη στην οποία θα προσφύγω, όπως και άλλοι συνάδελφοι, προκειμένου να μην περάσει αυτή η ανάλγητη απόφαση που έρχεται να προστεθεί σε άλλες αποφάσεις (κόψιμο ή τσεκούρεμα ΕΚΑΣ συνταξιούχων κλπ).

Ο υπογράφων είχε ενημερώσει με e-mail τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσο για τη σοβαρότητα του θέματος από τις 25 Μαρτίου 2016, χωρίς όμως να λάβω κάποια απάντηση.

Με εκτίμηση
Μπάμπης Κουβαράκης
Μέλος της ΕΣΗΕΑ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου