Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 17/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ξέχασαν ότι ο νόμος
για τις αγωγές ήταν δικό τους έργο…

Τις συνέπειες του καθεστώτος των αγωγών καταγγέλλουν οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν και το θεμελίωσαν νομικά. Στην υπόθεση Καμμένου – Πετρουλάκη, προς υποστήριξη του σκιτσογράφου προσέτρεξαν ακόμη και οι συντάκτες του επαίσχυντου νομικού καθεστώτος των αγωγών, οι οποίοι κώφευαν τα προηγούμενα χρόνια όταν ο δημοσιογραφικός κόσμος ζητούσε την αλλαγή του.

Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κύριοι αυτοί (μεγαλοδικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίων, πρώην υπουργοί) όταν οι αγωγές κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων, τη δεκαετία του ’80 και μετά, είχαν εξελιχθεί σε βιομηχανία εκβιασμού για να εξασφαλίζουν τη σιωπή των απείθαρχων δημοσιογράφων και των εφημερίδων που δεν ήταν πειθήνια όργανα της εξουσίας, άχνα δεν είχαν βγάλει. Γιατί τότε όλοι τους ήταν μέρος του κατεστημένου, πολιτικού και οικονομικού.
---
Χωρίς πόθεν έσχες…

Σε ολόκληρη την Ευρώπη έφθασε η παράλογη απαίτηση των καναλαρχών να εξαιρεθούν οι ίδιοι και τα στελέχη των καναλιών από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες». Σε ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού πρακτορείου ειδήσεων Euractiv σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εδώ και μήνες, μετά την απόφασή της να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο μέσω μιας δημοπράτησης τηλεοπτικών αδειών η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις και από την οποία η Αθήνα συγκέντρωσε το απρόσμενα υψηλό τίμημα των 246 εκατ. ευρώ».
---
Τέλη εκπομπής 25 εκατ. ευρώ

Η καταβολή τελών για τη χρήση του δικαιώματος εκπομπής επανέρχεται από τον Νίκο Παππά. Με τροπολογία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, το «μεταβατικό διάστημα» μέχρι την αδειοδότηση από το ΕΣΡ το Δημόσιο θα εισπράξει έσοδα από την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών για τα έτη 2015 και 2016. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό ανά έτος από τους σταθμούς που εκπέμπουν σε εθνική εμβέλεια, ΑΝΤ1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Mega, E-TV, Μακεδονία TV και ΑΡΤ TV, θα είναι 25.000.000 ευρώ. Μετά και την απόφαση του ΕΣΡ θα πρέπει να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη που θα καλεί τους σταθμούς να πληρώσουν για την εκπομπή τους σε πανελλαδική κλίμακα.
---
Επιστρέφονται τα χρήματα
στους δύο υπερθεματιστές άμεσα

Άμεσα θα λάβουν τα χρήματα της πρώτης δόσης που κατέθεσαν ως υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης, μετά και τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Για τις περιπτώσεις των εταιρειών ΑΝΤΕΝΝΑ TV και Ειδήσεις Ντοτ Κομ (ΣΚΑΪ) θα υπάρξει έλεγχος επί των οφειλών, αλλά φαίνεται πως σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών τα χρήματα των δόσεων θα αποδοθούν αυτούσια, καθώς υπάρχει νομικό προηγούμενο. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
---
“Καταργήστε το μεταξικό καθεστώς
με το αυτόφωρο στους δημοσιογράφους”

Την κατάργηση του μεταξικού καθεστώτος του αυτοφώρου για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης προτείνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τη σύλληψη των Κουρτάκη – Τζένου μετά τη μήνυση του Πάνου Καμμένου. Η παραμονή των δύο ανδρών στη ΓΑΔΑ σήμανε και το τέλος της άτυπης συμμαχίας υποστήριξης του Ομίλου των Παραπολιτικών προς την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε με την υπόθεση της αδειοδότησης και διακόπηκε μετά και την απόφαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κόντρα Κουρτάκη – Καμμένου έχει, πάντως, και έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου