Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

... ο Χριστόφορος Κάσδαγλης για το βιβλίο του Σημίτη ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αξονική τομογραφία
στο βιβλίο του Κώστα Σημίτη

γράφει ο Χριστόφορος Κάσδαγλης

Το τελευταίο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού μπαίνει στον αξονικό τομογράφο και σκανάρεται σε όλες του τις διαστάσεις. Μια επίμονη ανάγνωση μέσα από την οποία, στο τέλος, εκείνη που μένει εκτεθειμένη είναι η σημερινή ηγεσία του φιλελεύθερου – αντιπολιτευτικού μπλοκ.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για τον Κώστα Σημίτη, από το τι επίγευση έχει μείνει από την οκταετία της διακυβέρνησής του, το τελευταίο του βιβλίο «Υπάρχει λύση;» (Συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη), Εκδόσεις Πόλις, 2016, αξίζει να διαβαστεί. Κι αυτό παρά τις αντιφάσεις, τις σκοπιμότητες ή τις εμμονές που ανιχνεύτηκαν κατά την ανάγνωσή του.

Αν μη τι άλλο, το βιβλίο καταδεικνύει, εξ αντιδιαστολής, τη γύμνια ιδεών του σημερινού συντηρητικού-αντιπολιτευτικού μπλοκ. Ακόμα κι αν το απόλυτο κίνητρό του είναι να διασώσει την υστεροφημία του, ο Σημίτης μιλάει με αριθμούς και με αιχμηρό κριτικό λόγο. Κι ακόμα ρισκάρει να παραθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Κάτι που αφήνει έκθετο τον τρέχοντα πολιτικό λόγο των σημερινών ηγετών της αντιπολίτευσης.

Ο Σημίτης, ας πούμε, παρότι μερικές φορές καταφεύγει ακόμα και σε φτηνή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν ξοδεύει ούτε λέξη προκειμένου να υποστηρίξει την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Εμμέσως προκύπτει ότι μάλλον απορρίπτει την ιδέα, τουλάχιστον στο βαθμό που επιμένει να εξηγεί γιατί οι ενδεχόμενες λύσεις δεν είναι ούτε δεδομένες ούτε αυτονόητες.

Αλλά ας παρακολουθήσουμε καλύτερα το νήμα της σκέψης του, όπως ακτινογραφήθηκε μέσα από εντατικό σκανάρισμα του βιβλίου. Προφανώς κανείς δεν έχει την προσδοκία ότι ο Κώστας Σημίτης θα έγραφε ένα πόνημα συναρπαστικό. Ίσως όμως να υπάρχει ένας συναρπαστικός τρόπος να διαβαστεί αλλιώς το πόνημά του (...)

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου