Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

... o Μπόμπολας, η Goal News και η αύξηση της τιμής της ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Γιατί έκανε αύξηση ο Μπόμπολας
.
ΠΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ Η GOAL NEWS ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ! – ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΑΓΟΡΑ ΨΩΝΙΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ;

Για έναν χρόνο ο Πήγασος πρόσφερε στο αναγνωστικό κοινό αθλητική εφημερίδα σε χαμηλή τιμή. Τον Ιανουάριο του 2016 η Goal News κατέβασε την τιμή πώλησης των φύλλων της από το 1,30 στο ένα ευρώ. Ήταν η απάντηση στη μείωση τιμής που είχε κάνει μήνες πριν η SportDay συμπαρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση όχι μόνο την Goal News αλλά και τη Live Sport. Το περίεργο είναι ότι η SportDay με μια ξαφνική κίνηση, όταν οι άλλες μείωσαν εκείνη αύξησε την τιμή πώλησης για να επανέρθει αργότερα στο χαμηλότερο επίπεδο των 90 λεπτών.

Έναν χρόνο μετά από εκείνες τις κινήσεις τακτικής των τριών αθλητικών εφημερίδων (που βρίσκονταν μόνιμα στην πρώτη τετράδα των δελτίων κυκλοφορίας) ο Φώτης Μπόμπολας αποφάσισε να ανεβάσει την τιμή της Goal News στο 1,20 ευρώ. Πώς αιτιολογεί αυτήν την κίνηση; Την εξήγηση έδωσε η εφημερίδα στην τελευταία σελίδα της έκδοσης της Τρίτης:

«(...) Η αύξηση, ωστόσο, των πρώτων υλών (και των πάντων γύρω μας) καθιστά αδύνατη πλέον την αποφυγή της αύξησης της τιμής προκειμένου να καλύπτονται τα κόστη έκδοσης χωρίς να υπάρξει έκπτωση στην ποιότητα και στην ποσότητα».

Βέβαια η όποια αύξηση των «πρώτων υλών» έχει συνοδευτεί σε πολλές εφημερίδες, αθλητικές και μη, – και όχι μόνο στην Goal News – με απολύσεις, μειώσεις μισθών και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, που προφανώς υπερκαλύπτουν διαχρονικά την αύξηση σε χαρτί, μελάνια κ.λπ. Και, φυσικά, αυτό το «(η αύξηση) των πάντων γύρω μας» δεν μπορεί να αφορά τα συντακτικά έξοδα που αποτελούν ένα από τα βασικά κόστη σε όλες τις εκδόσεις.

Η χαμηλότερη τιμή

Επειδή και η Live Sport έχει επανέλθει νωρίτερα από το ένα ευρώ στο 1,20, η μόνη από τις τρεις πολυφωνικές αθλητικές εφημερίδες με χαμηλή τιμή πώλησης είναι η SportDay που εξακολουθεί να πωλείται προς 0,90 λεπτά – κάνοντας και αυτή «αιματηρές» οικονομίες (με το «αιματηρές να πηγαίνει στους εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς, όχι αλλού…).

Γενικά, οι αθλητικές εφημερίδες περνούν κρίσιμη περίοδο και οι κυκλοφορίες τους βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, τουλάχιστον για όσες αναφέρονται στα δελτία κυκλοφορίας των πρακτορείων διανομής (γιατί δεν αναφέρονται, με δική τους απόφαση, όλες – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό).
Εκεί, ακριβώς, στις «χτυπημένες» από την κρίση κυκλοφορίες, οφείλεται η αδυναμία της Goal News, αλλά και της Live Sport να κρατήσουν στο ένα ευρώ την τιμή πώλησης των φύλλων τους.

Με 2 ευρώ τη Δευτέρα

Την κίνηση της αύξησης η Goal News άρχισε με την έκδοση της Δευτέρας (που τυπικά είναι εβδομαδιαία, με χωριστή αρίθμηση, για όλες τις αθλητικές εφημερίδες). Η τιμή πώλησης της εφημερίδας του Πήγασου ήταν στο φύλλο της 2 Ιανουαρίου 2 ευρώ.

Δεν αυξήθηκαν τα κόστη στο Έθνος;

Προφανώς η αύξηση των πρώτων υλών «και των πάντων γύρω μας» δεν ισχύουν για το Έθνος που διατηρεί την τιμή πώλησης στο ένα ευρώ. Ίσως ψωνίζει υλικά από άλλη αγορά. 
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου