Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Τύπος - τα "καπέλα" στις κυκλοφορίες - μια παλιά ιστορία ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ποιοι θέλουν πραγματικά
να μην μπαίνουν «καπέλα» στις εφημερίδες;


Και πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή του barcode…

Ενώ είναι γνωστό ότι τα «καπέλα» στις κυκλοφορίες των εφημερίδων, δίνουν και παίρνουν… οι εκδότες μηδενός εξαιρουμένου σαν να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει (λες και δεν τα βάζουν οι ίδιοι), ζητάνε από την κυβέρνηση να καθιερώσει στα έντυπα το barcode, τον γραμμωτό κώδικα, προκειμένου να ελέγχονται on line οι πωλήσεις των εφημερίδων.

Η υποκρισία περισσεύει και σε αυτήν την περίπτωση, αφού παρά τις εξαγγελθείσες προθέσεις της κυβέρνησης στις αρχές του έτους… είναι γνωστό ότι η εφαρμογή του μέτρου για να επέλθει η διαφάνεια στις κυκλοφορίες των εφημερίδων… είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος και κυρίως ουσιαστική και πρακτική συναίνεση όλων των πλευρών, από τους εκδότες, μέχρι τους εφημεριδοπώλες!

Κάτι που μοιάζει αδύνατον
να επιτευχθεί ή τουλάχιστον δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα… παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης – επαναλαμβάνουμε, που με δηλώσεις στελεχών της στις αρχές του χρόνου υποστήριζαν ότι η εφαρμογή του barcode θα γίνει εντός του έτους.

Με άλλα λόγια για να εφαρμοστεί το μέτρο του γραμμωτού κώδικα και η ΓΓΕΕ να συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία των πωλήσεων και στη συνέχεια να ανακοινώνει τις κυκλοφορίες… θα πρέπει σε όλα τα σημεία πώλησης εφημερίδων σε όλη την Ελλάδα (και στο τελευταίο νησί ή χωριό) να προμηθευτούν σαν κι αυτούς του σαρωτές που διαθέτουν τα σούπερ μάρκετ… όταν για πιο σοβαρά θέματα, όπως είναι η εφαρμογή των POS, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή… δεν συμβαίνει!

Και για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σήμερα η συγκεκριμένη αγορά απαρτίζεται κατά προσέγγιση από:
  • 2 πρακτορεία διανομής
  • 125 υποπρακτορεία
  • 8.000 σημεία πώλησης Τύπου
  • 100 τίτλους εντύπων που διανέμονται κατά μέσο όρο καθημερινά
  • 500.000 έντυπα που διανέμονται καθημερινά (κατά μέσο όρο)
  • 300.000 έντυπα που επιστρέφονται καθημερινά (κατά μέσο όρο)
Όλοι λοιπόν οι εκδότες κατά καιρούς με δηλώσεις τους έχουν υποστηρίξει την ανάγκη εφαρμογής του γραμμωτού κώδικα για να μην αλλοιώνονται οι κυκλοφορίες και εμφανίζονται οι επιτήδειοι με τις ψεύτικες πωλήσεις, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη διαφημιστική πίτα στην αγορά!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περισσότερο ένθερμοι εμφανίζονται οι νέοι εκδότες (βλ. Κουρτάκης, Φιλιππάκης, Χατζηνικολάου κ.ά) και λιγότερο οι παλιοί… Όπως ήδη αναφέρθηκε όμως, όλοι γνωρίζουν τις δυσκολίες για να εφαρμοστεί το μέτρο, με αποτέλεσμα – ανεξάρτητα από τους παραπάνω, ορισμένοι να μιλούν εκ του ασφαλούς!

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου