Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Μαρινάκειες συμβάσεις - Παρέμβαση (!) ΕΣΗΕΑ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο ρόλος Καρακούση - Λάμψια


Απρόσμενη και σοβαρή εμπλοκή φαίνεται ότι υπάρχει με τις συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζομένοι στον ΔΟΛ.

Μετά το e-mail που έφθασε στο site και αναρτήσαμε για τις νέες συμβάσεις που κλήθηκαν χθες να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ ρωτήσαμε τι ακριβώς συμβαίνει και όπως μάθαμε πράγματι οι συμβάσεις που δόθηκαν προς υπογραφή (με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών από την επαναλειτουργία του ΔΟΛ) στους εργαζομένους έχουν μια σειρά από πρωτοφανή τουλάχιστον για το δημοσιογραφικό κόσμο προβλέψεις.

Οι συμβάσεις αναφέρουν ότι μπορεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αν το επιθυμεί να μεταθέσει ένα εργαζόμενο όχι από κάποιο τομέα της ίδιας εταιρείας σε κάποιον άλλο, αλλά σε κάποια άλλη από τις εταιρείες του. Προφανώς η αναφορά αυτή θα έχει να κάνει με τη δυνατότητα της εταιρείας να πει σε ένα δημοσιογράφο ή ας πούμε εργαζόμενο στο ατελιέ που εργάζεται στα ΝΕΑ να εργαστεί εκτάκτως και για την «Ελευθερία» ή άλλο έντυπο του ομίλου. Ομως η αοριστία της αναφοράς επιτρέπει παρανοήσεις όπως ότι θα μπορεί κάποιος να μετατεθεί πιθανώς σε κάποια από τις μη δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων εταιρείες του Β. Μαρινάκη ή μήπως δεν είναι αοριστία αλλά ισχύει κάτι τέτοιο;

Αλλο «κουλό» που υπάρχει στη σύμβαση είναι ότι σε περίπτωση υποβολής μήνυσης σε κάποιον δημοσιογράφο για κάποιο ρεπορτάζ ή άρθρο του η εταιρεία δεν θα έχει καμία ευθύνη και ο δημοσιογράφος θα είναι μόνος του απέναντι στην όποια δικαστική εξέλιξη υπάρξει.

Ενα ακόμη άκρως περίεργο (και ανησυχητικό αν ισχύει) που μας μετέφεραν είναι ότι η σύμβαση αναφέρει ότι πρέπει να παραδοθούν από τον εργαζόμενο ιατρικά δεδομένα και γενικά τα διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του.

Επίσης υπήρξε και η αναφορά στο ότι δεν υπάρχουν επιδόματα (Κυριακάτικα, αργίες κλπ) και ότι όλα αυτά είναι ενσωματωμένα στο μισθό ο οποίος όμως ως γνωστόν έχει υποστεί περικοπή για όλους.

Υπήρξε έντονη αντίδραση τόσο από τους εκπροσώπους όσο και από αρκετούς εργαζομένους και τελικά πήγε στα γραφεία του ΔΟΛ εσπευσμένα η νομική σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ η οποία συμφώνησε με τα στελέχη της εταιρείας να υπάρξει διακοπή της διαδικασίας υπογραφών μέχρι να δουν στην ΕΣΗΕΑ τη σύμβαση και να ξεκινήσει διάλογος με τις προτάσεις που θα υποβάλλει η Ένωση στη διοίκηση της εταιρείας. Κάποια στιγμή η ΕΣΗΕΑ έστειλε στη Συγγρού τις προτάσεις της οι οποίες όπως μάθαμε δεν έγιναν δεκτές από τα στελέχη της Αλτερ Εγκο.

Πληροφορούμαστε ότι η Αλτερ Εγκο επιμένει στον όρο για τη μη εμπλοκή της εταιρείας σε οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη που θα έχει κάποιος δημοσιογράφος. Ετσι η ΕΣΗΕΑ συγκάλεσε έκτακτη συνέλευση εργαζομένων για σήμερα το πρωί στις 12 στα γραφεία της Ενωσης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Καταρχάς γιατί η Αλτερ Εγκο αποφάσισε να θέσει τέτοιους όρους στους εργαζομένους της; Γιατί το έκανε ενώ ήταν σαφές ότι δεν θα μπορέσουν να γίνουν εύκολα αποδεκτοί και θα υπάρξουν αντιδράσεις και αρνητική δημοσιότητα; Γιατί επιμένει στον όρο για τα δικαστήρια; Αν περάσει αυτός ο όρος δεν είναι σαφές ότι κανένας δημοσιογράφος δεν θα κάνει σωστά τη δουλειά του και θα γράφει πρακτικά δελτία Τύπου για να μην μπλέξει; Εχει ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις της εταιρείας επ αυτού.

Ενδιαφέρον πάντως έχει η αποκάλυψη του ρόλου που έχουν σε όλο αυτό οι δύο διευθυντές (Καρακούσης και Λάμψιας) οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί συνομιλητές από πλευράς ΔΟΛ με τη νέα ιδιοκτησία χωρίς ποτέ σε αυτό το τρίμηνο και σε καμία φάση της μετάβασης να ζητήσουν τη γνώμη του προσωπικού. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είτε οι δύο διευθυντές ήταν ενήμεροι και σύμφωνοι με τη σύμβαση που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, οπότε ας βγουν να μιλήσουν στο προσωπικό και να υπερασπιστούν τη νέα σύμβαση. είτε δεν γνώριζαν τίποτε οπότε το ερώτημα είναι τι ακριβώς παριστάνουν εκεί και γιατί δεν έχουν ακόμη υποβάλει την παραίτησή τους.

Είναι δυνατόν ο διευθυντής μια εφημερίδας όπως το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ να υποστηρίζει ότι δεν έχει ιδέα και δεν συζήτησε ποτέ τους όρους εργασίας των υφισταμένων του; Δεν ζήτησαν να δουν οι δύο διευθυντές τη σύμβαση πριν δοθεί στους εργαζομένους; Και είδαν αυτό το πράγμα και είπαν «ΟΚ προχωρήστε»;
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου