Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Πρακτορεία - Όλοι στις απεργιακές φρουρές!

*
Ένωση Προσωπικού
Πρακτορείων Εφημερίδων
Αθηνών
***
*


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Οκτώβρη η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.


Στο πλευρό των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου και διακίνησης εφημερίδων βρέθηκαν το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Εξάλλου την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων
Αθηνών προχωρά σε απεργία από τις 9 π.μ. έως τις 9 π.μ. την επομένη, με απεργιακή
περιφρούρηση στις 8 π.μ. της Παρασκευής στην πύλη της «Ευρώπης». Η απεργιακή
συγκέντρωση θα γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην
«Άργος».

Η χθεσινή συγκέντρωση και η σημερινή απεργία είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, καθώς η εργοδοσία οδηγεί το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, το σωματείο διεκδικεί:
Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με όλα τους τα δικαιώματα, από την «Άργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Όχι στην αντικατάσταση της εργασίας τους από εργολάβους.

Κλειστή και φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις βρήκαν την πόρτα του υπουργείου Εργασίας το απόγευμα οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, στους εργαζόμενους που αγανακτισμένοι άκουσαν πως στο υπουργείο δεν υπάρχει κανείς να τους δεχθεί, αξιωματικός της Αστυνομίας επικαλέστηκε πως θα μεταφέρει αυτός τα αιτήματά τους.


Τη στάση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που δεν βρίσκουν χρόνο να ακούσουν τα αιτήματα 250 απλήρωτων από το καλοκαίρι εργαζομένων που οδηγούνται στην ανεργία, κατήγγειλε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Πρακτορείων. Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει έστω ένα έκτακτο επίδομα ενίσχυσης στους εργαζόμενους μοιράζει εκατομμύρια στους επενδυτές. Έκανε λόγο για «βρώμικο παιχνίδι» στις πλάτες των εργαζομένων της «Ευρώπης», καθώς οι εκδότες όχι απλά συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι, αλλά επιπλέον το πρακτορείο «Άργος» προσλαμβάνει προσωπικό με μισθό 600 ευρώ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία μήνυμα σε εργοδότες και κυβέρνηση πως δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τον αγώνα τους.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και απαίτησε να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τόνισε πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς δύο μήνες τώρα έχουν περισσέψει τα λόγια συμπάθειας χωρίς να συνοδεύονται από το παραμικρό μέτρο για τη στήριξη των εργαζομένων. Στην πράξη, υπογράμμισε, η κυβέρνηση συμμετέχει στο σχεδιασμό των εργοδοτών που προσπαθούν να τσακίσουν τον αγώνα και να επιβάλουν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς ψίχουλα, χωρίς συμβάσεις, με ευέλικτες
εργασιακές σχέσεις και δουλειά σε εργολάβους. Στο φόντο αυτό ξεκαθάρισε πόσο σημαντική είναι η στήριξη του αγώνα και της απεργίας, ενώ βεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του με κάθε δυνατό τρόπο.


«Ο αγώνας σας είναι αγώνας των εργαζομένων όλου του κλάδου», τόνισε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου. Ενόψει της απεργίας το Συνδικάτο έχει επισημάνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εμποδίσουν την εργοδοσία να μετατρέψει τα τυπογραφεία σε χώρους διεκπεραίωσης εφημερίδων, περιφρουρώντας την επιτυχία της.

Τη συμπαράσταση των συνταξιούχων του κλάδου μετέφερε ο Χρήστος Πισπιρίγκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων. Η αλληλεγγύη των συνταξιούχων εκφράστηκε εκτός από τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση και με την οικονομική ενίσχυση που συγκέντρωσαν και θα παραδώσουν στο σωματείο για τη στήριξη των απλήρωτων συναδέλφων τους.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου