Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

H Ευρωκλινική προσημείωσε το κτίριο του ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σήμερα νέα συνάντηση με Αχτσιόγλου

Με προσημείωση κτιρίου
άρχισε το «πλιάτσικο» στον ΕΔΟΕΑΠ


Του Μιχάλη Σιάχου

Ενώ το αδιέξοδο στον καταρρέοντα Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) συνεχίζεται, μόνο τυχαία ως προς το χρόνο και τη σκοπιμότητα δεν είναι η κίνηση της Ευρωκλινικής να προχωρήσει τώρα στην προσημείωση κτιρίου του Οργανισμού για οφειλές ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Όπως αποκαλύφθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, η Ευρωκλινική κατέθεσε αγωγή στις 4 Οκτωβρίου, πετυχαίνοντας να προσημειωθεί ένα κτίριο – φιλέτο του Οργανισμού, αυτό της οδού Σισίνη. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο, που δημοσιεύει αποκλειστικά το asfalistiko.gr, ηΠόπη Χριστοδουλίδου κάνει συγκεκριμένες αναφορές και καταγγελίες, ενώ ο πρόεδρος, Νίκος Καρούτζος, σε μια αποστροφή του υπογραμμίζει ότι κάποιοι μέσα από τον ΕΔΟΕΑΠ παρέχουν πληροφορίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στην αγωγή είδα στοιχεία για το κτίριο, που ούτε εγώ δεν τα γνώριζα»!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και σε καμιά περίπτωση η κίνηση της Ευρωκλινικής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία ως προς τη στιγμή που εκδηλώνεται. Είναι γνωστό στους πάντες ότι όλα τα Ταμεία έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους ιδιώτες παρόχους υγείας που είναι συμβεβλημένα. Το ίδιο συμβαίνει και συνέβαινε και με τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς ποτέ κανείς να προχωρήσει σε δικαστική διεκδίκηση. Πάντα μετά από συζήτηση γινόταν ο διακανονισμός και η τακτοποίηση των χρεών με βάση και τις εισροές στο ταμείο του ΕΔΟΕΑΠ.

Γιατί, λοιπόν, τώρα εγκαταλείφθηκε μια επί σειρά ετών ακολουθούμενη πρακτική για την τακτοποίηση των οφειλών, με την Ευρωκλινική να προχωρά σε κατά μέτωπο επίθεση;

Είναι γνωστό σε όλους ότι από το Σεπτέμβριο του 2016, οπότε και καταργήθηκε το αγγελιόσημο, ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οι υποσχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για λύση στο μείζον αυτό θέμα παραμένουν υποσχέσεις, ενώ τα νέα από τη συζήτηση της πρότασης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την Πέμπτη μόνο καλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το θέμα δεν πήρε το «οκ», όπως άφηνε να εννοηθεί η κ. Αχτσιόγλου, και παραπέμπεται στη συνάντηση που θα έχει η υπουργός Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας την Τρίτη.

Μπροστά σε ένα ακόμα διαφαινόμενο αδιέξοδο που σπρώχνει τον ΕΔΟΕΑΠ στην κατάρρευση, προφανώς και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να αρπάξουν την περιουσία του, η οποία θα τους δώσει εξαιρετικές δυνατότητες για μεγάλα… πρότζεκτ ιατρικού και ιαματικού τουρισμού. Και το κτίριο-φιλέτο του ΕΔΟΕΑΠ προσφέρει προνομιακούς όρους για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Είναι απολύτως εύλογο, επίσης, να υποθέσει κανείς ότι η από τα μέσα πληροφόρηση δεν αφορά μόνο τις υποδομές του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά αφορά και τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οπότε και η Ευρωκλινική παίρνει πρώτη… θέση στο πιθανό «πλιάτσικο» της επόμενης μέρας.

Η εξέλιξη των πραγμάτων αναδεικνύει, επίσης, ως εξόχως «προφητική» την αποστροφή κυβερνητικού παράγοντα, σε μια από τις πολλές συναντήσεις, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είχε πει: «καλύτερα να σας υποθηκεύσει ο ΕΟΠΥΥ, παρά οι ιδιώτες…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ αναμένεται να ζητήσει δάνειο από τις ενώσεις – μέλη του ύψους 2 εκατ. ευρώ, για να τακτοποιηθεί η οφειλή προς την Ευρωκλινική ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά και προς το Υγεία ύψους 650.000 ευρώ.

Αγωγή εναντίον του Δημοσίου

Επιπλέον, στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με το νομικό που χειρίζεται το θέμα, η κατάργηση του αγγελιόσημου από την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο του 2016 είναι αντισυνταγματική και αντιβαίνει την αρχή της αναλογικότητας, αφού στέρησε έναν πόρο χωρίς να τον αντικαταστήσει με άλλον, αφήνοντας ουσιαστικά ένα Ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης, που παρέχει υπηρεσίες υγείας και επικούρηση σε χιλιάδες ασφαλισμένους, να καταρρέει.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπολογισμούς, αν δεν είχε καταργηθεί το αγγελιόσημο ο ΕΔΟΕΑΠ από τις 15/9/2016 έως τις 30/9/2017 θα είχε εισπράξει περίπου 18,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα νέα συνάντηση με Αχτσιόγλου

Με δεδομένη την οριακή σε όλα τα επίπεδα κατάσταση, σήμερα στις 15.30 υπάρχει νέο ραντεβού των σωματείων των ΜΜΕ με την υπουργό Εργασίας, ενώ αμέσως μετά συγκαλείται έκτακτο Δ.Σ. στην ΕΣΗΕΑ με την απεργία να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

Επίσης, τη Δευτέρα θα συγκληθεί το μεικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ενώ την Τετάρτη, μια μέρα μετά το ραντεβού της κ. Αχτσιόγλου με την τρόικα, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ με τη συμμετοχή των προεδρείων των ενώσεων-μελών της Ομοσπονδίας.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκος Καρούτζος, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ζητήσει από τα σωματεία την ενεργοποίηση της απόφασης της τελευταίας Γ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ για απεργία διαρκείας.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα συνεχίζεται η απεργία πείνας έξω από την ΕΣΗΕΑ, με τις τέσσερις απεργούς να δίνουν τη δική τους μάχη για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου