Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Δήλωση προέδρου ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στον ΕΔΟΕΑΠ
ξημερώνει μια καινούργια μέρα


Η κατάθεση των ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν έσοδα για τον ΕΔΟΕΑΠ στη Βουλή αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας τιτάνιας προσπάθειας δύο ετών να διατηρηθεί σε λειτουργία ο Οργανισμός και να υπάρξει μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσει σε καθαρή λύση.

Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι πέρα από τους γνωστούς εξωτερικούς εχθρούς που επιβουλεύονταν την ύπαρξη του Οργανισμού και την τρόικα που αμφισβήτησε την αυτονομία του κλάδου υγείας, με συνδικαλιστικές μειοψηφίες που τορπίλιζαν καθημερινά την πρόοδο του εγχειρήματος. Οι μειοψηφίες αυτές τορπίλιζαν τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών, την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες ακόμα και τη δανειοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ που ήταν αναγκαία για τη διατήρηση εν ζωή του Οργανισμού. Μέχρι και την τελευταία στιγμή μιλούσαν για περίοικους που θα έρχονταν στον ΕΔΟΕΑΠ ενώ δίναμε τη μάχη μαζί με το Υπουργείο Εργασίας απέναντι στην τρόικα για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν χρηματοδοτείται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον ΕΟΠΥΥ

Φαντασιώνονταν επαγγελματικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες, λεφτά που δεν υπήρχαν και έξωση από τον ΕΔΟΕΑΠ συνταξιούχων και ανέργων προκειμένου να οδηγήσουν τον κλάδο σε αποπροσανατολισμό και να κρύψουν την ένδεια προτάσεων που είχαν.

Η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ σε συνδυασμό με την προσήλωση της ΕΠΗΕΑ στο στόχο επίλυσης του προβλήματος, έδωσε νέα πνοή στο διάλογο και φέρνει αποτέλεσμα κόντρα στο λαϊκισμό και την υπονόμευση από μειοψηφίες μονίμως φωνασκούντων και μηδέποτε εποικοδομητικά λειτουργούντων.

Η διαπραγμάτευση ήταν μια δύσκολη υπόθεση με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν καταγραφόμενες ως νόμος και η συνδρομή της ηγεσίας της ΕΠΗΕΑ ήταν καταλυτική.

Όμως πετύχαμε.

Πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται σε ένα ταμείο που θα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ολόκληρης της χώρας χωρίς διακρίσεις και μακριά από ελιτίστικες λογικές του παρελθόντος.

Οι εργοδότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν για την ασφάλιση των σκληρά εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Στον ΕΔΟΕΑΠ ξημερώνει μια καινούργια ημέρα. Και το στοίχημα πλέον είναι να δημιουργήσουμε τις δομές εκείνες που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί και θα γίνει ένας ασφαλιστικός Οργανισμός πρότυπο απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος, με διαφάνεια, αξιοκρατία, επαγγελματική διαχείριση και πάνω από όλα σεβασμό και ισότιμη μεταχείριση των ασφαλισμένων του.

Νίκος Καρούτζος
Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
---
*

4 σχόλια:

  1. Αυτός ή έχει "σαλτάρει" ή "κάτι πίνει και δε μας δίνει". Βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ που πλησιάζει και πανηγυρίζει αφού δεν πάει ο νους του ότι είναι το τραίνο που έρχεται. Μετά απορούν κάποιοι πως έφτασαν εδώ τα πράματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσει να είναι το σπίτι όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2017

    ΕΔΟΕΑΠ: Ούτε Επαγγελματικό Ταμείο, ούτε έξω οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσει να είναι το σπίτι όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    Η ΕΠΗΕΑ έχοντας στόχο την επιβίωση του Ταμείου μας, πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις, πιστεύοντας από την αρχή ότι τελικά θα νικήσουμε.

    Η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη, αφού έπρεπε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να εξευρεθεί λύση βιώσιμη για το Ταμείο μας.

    Μετά από ατελείωτες συζητήσεις, με εργοδότες και κυβέρνηση, οικονομικούς σχεδιασμούς με βάση αναλογιστικές μελέτες, καθώς και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ξεπεραστούν νομικά κωλύματα που ετίθεντο κυρίως από τους «θεσμούς», καταφέραμε, να έχουμε έναν ΕΔΟΕΑΠ διευρυμένο, με παροχή περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα ΜΜΕ και με έσοδα που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του για πολλά χρόνια.

    Οι προτάσεις μας δίκαιες και τεκμηριωμένες, είχαν τον κύριο λόγο στις τελικές αποφάσεις, που οδήγησαν στη λύση.

    Μάταια οι μειοψηφίες στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων και του ΕΔΟΕΑΠ έσπερναν την ανασφάλεια στον κλάδο εκδίδοντας κάθε τόσο ανακοινώσεις, με τις οποίες κινδυνολογώντας, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα είχαν επιδοθεί σε κωλυσιεργίες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν και να εκτεθούν στα μέλη μας, τα προεδρεία των ενώσεων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις αυτές.

    Θέση δεν είχαν καμία, εκτός αν θεωρήσουμε ως θέση, την αντίθεσή τους με τα όσα προσπαθούσαν να επιτύχουν μέσω της διαπραγμάτευσης όσοι αγωνιζόντουσαν να βρουν μια λύση αποδεκτή από εργοδότες, Κυβέρνηση και θεσμούς που να εξασφάλιζε την συνέχιση της ύπαρξης του ΕΔΟΕΑΠ με αναλλοίωτες τις ποιοτικές υπηρεσίες που αυτός προσέφερε και στους τρείς κλάδους του (Περίθαλψη, Επικούρηση και Πρόνοια.

    Ή μήπως αποτελούσε θέση, ο ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνει ως έχει και η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα από το «κούρεμα» των ομολόγων;

    Γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ ούτε Ενιαίος ήταν, αφού τουλάχιστον 4 Ενώσεις του κλάδου (ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΤΙΤΑ) ήταν «εκτός», ούτε βιώσιμος, αφού κάθε χρόνο αντιμετώπιζε ελλείμματα της τάξεως των 10 εκατομμυρίων, ενώ ο βασικός του πόρος –το αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων του ημερήσιου τύπου- συνεχώς έφθινε, με τις ημερήσιες εφημερίδες να κλείνουν η μία μετά την άλλη.

    Εκτός αν ήσαν τόσο αφελείς –που δεν ήσαν- να πιστεύουν ότι τα δικαιώματα που εισέπρατταν από το αγγελιόσημο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, θα ήταν ικανά να διατηρήσουν το επίπεδο των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ.

    Σπέκουλα έκαναν, την ώρα που ο ΕΔΟΕΑΠ ξεψυχούσε, προκειμένου να αποκομίσουν κάποια ψηφοθηρικά οφέλη, αλλά –δυστυχώς γι΄αυτούς- η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων κατάλαβε το ρόλο τους και τους απομόνωσε, απαξιώνοντας τις αντι-συνελεύσεις που οργάνωναν και κωφεύοντας στους δημαγωγικούς και καταγγελτικούς τους λόγους.

    Συνάδελφοι,

    Η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλατε τους ανθρώπους του κλάδου μας που έδωσαν την ύστατη μάχη για να σταθεί όρθιο το Ταμείο μας, είναι σίγουρο ότι τους εμψύχωσε και ατσάλωσε το ηθικό του ώστε , με τις γνώσεις τους, τα επιχειρήματα, τη διαπραγματευτική τους ικανότητα, αλλά κυρίως με ηθική ευθύνη απέναντι σας, να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό αγώνα και να μην παραδώσουν τα κλειδιά του ΕΔΟΕΑΠ σε κανένα εργοδότη, σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα «θεσμό», αλλά να εξασφαλίσουν την παραμονή των κλειδιών στο χώρο που αυτά ανήκουν:

    Σε έναν ΕΔΟΕΑΠ διευρυμένο, που θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους συναδέλφους, σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, παραδοσιακά και σύγχρονα.

    ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Με ρέγουλα όμως παιδιά. Είπαμε διευρυμένοι, μη μας παραξεχειλώσετε!

      Αι δύο Ενώσεις

      Διαγραφή
  3. Οπου ακους πολλα κερασια, κρατα και μικρο καλαθι. Θα, θα, θα... Αντε παλι τα ιδια. Αυτοι ειναι αδιορθωτοι. Δε θα παρουμε ρε παιδακι μου. Τραβατε αλλου...ωωω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή