Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΕΣΗΕΑ, υπάρχεις;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Βαυκαλιζόμαστε ότι... ΣΥΓΚΙΝΟΥΜΕ!

ΠΡΩΙΝΟ «ΣΠΑΣΙΜΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΚΑΪ, ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ *** ΠΟΙΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΕΙΧΑΝ ΑΠΕΡΓΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΑΛΙ ΤΑΚΤΙΚΗ *** ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΘΕΜΑ *** ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ 



Βαυκαλιζόμαστε ότι κάνουμε απεργία, ότι στερούμε τον κόσμο –και την κυβέρνηση!– από το αγαθό τής ενημέρωσης, ότι ΣΥΓΚΙΝΟΥΜΕ! Αλλά για μια ακόμα φορά η απεργία γίνεται για μερικά Μέσα –όχι για όλα– και συνεχίζεται έτσι η ανισότητα στον ανταγωνισμό, έντυπων και ηλεκτρονικών... Τα περισσότερα σάιτ εξακολουθούν ακάθεκτα τη λειτουργία τους παρά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ για την εγγραφή στα μητρώα της εργαζομένων του διαδικτύου, ενώ κάποια που στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση είχαν συμμετάσχει, σήμερα επανήλθαν σε ό,τι έκαναν και πριν: δεν απεργούν!

Η ανατροπή της κινητοποίησης –που αποκλειστικά πλέον ισχύει μόνο για το σύνολο των εφημερίδων και, μαζικά, για κανένα άλλο Μέσον– «έδεσε» με το σπάσιμό της και από ραδιοτηλεπτικά Μέσα. Ο ΣΚΑΪ είναι αυτός που μπαίνει μπροστά και δείχνει τον δρόμο. Το έκανε πρωί πρωί με τον τηλεοπτικό του σταθμό, στον οποίο από το χρονικό σημείο που άρχισε η απεργία (στις 6 και 1΄), άρχισε και η εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου. Η «ανταρσία» συνεχίστηκε και στο ραδιόφωνο στο οποίο υπάρχουν κανονικά (όχι απεργιακά, δηλαδή) δελτία ειδήσεων ανά ώρα και τίτλοι ειδήσεων στις «μισές»

Τα σάιτ που «γύρισαν» και ξανάφυγαν
Από χρόνια οι απεργίες στον Τύπο δεν ακολουθούνται από τα περισσότερα σάιτ. Οι ιστοσελίδες λειτουργούν με ανθρώπους που, όπως φαίνεται, θεωρούνται (φυσικά, κακώς!) «δημοσιογραφικό περιθώριο», αν κρίνουμε από την τακτική της ΕΣΗΕΑ να μην τους εγγράφει στα μέλη της. Κάτι, βέβαια, για το οποίο η Ένωση υποχώρησε μετά την προτελευταία απεργία. Αμέσως είδε συναίνεση από πολλά ειδησεογραφικά σάιτ τα οποία μετείχαν στην αμέσως προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση. Αλλά σήμερα διαπιστώνει ότι πολλά από αυτά τα σάιτ σηκώνουν πάλι τη σημαία τής απεργοσπασίας που κυματίζει από το πρωί της Τρίτης στα πληκτρολόγιά τους. Στην απεργία τής 3ης Οκτωβρίου, δηλαδή στην πρώτη μετά τη στροφή τη Ένωσης ως προς την αποδοχή των εργαζομένων στο διαδίκτυο, υπήρξε συμμετοχή από πολλές ιστοσελίδες –κυρίως από κορυφαίες στον χώρο– που ώς τότε ήταν «ανυπότακτες» απέναντι στις αποφάσεις των δημοσιογραφικών Ενώσεων.

Επανήλθε το altsantiri
Μάλιστα, στην προηγούμενη απεργία υπήρξαν σάιτ, όπως εκείνα της Media24, που ανακοίνωσαν με ενημερωτική ανάρτησή τους τη συμμετοχή τους στην απεργία και τον λόγο που το έκαναν. Αλλά σήμερα επανήλθαν με πλήρη ροή πληροφοριών. Λειτουργεί ακόμα και το altsantiri του Λάκη Λαζόπουλου, το οποίο στις 3/10 είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Οι δημοσιογράφοι του altsantiri.gr συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στα ΜΜΕ που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, με αίτημα τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, μετά από την εξαγγελία της Ένωσης Συντακτών να δεχθεί στις τάξεις της τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ενημερωτικά sites». Πανομοιότυπο ήταν και το σχόλιο του news24/7. Και τα δύο, ωστόσο, είχαν σε εκείνες τις ανακοινώσεις και τις ενστάσεις τους (δείτε εδώ).

Απεργούν-δεν απεργούν
Ανάμεσα στις ιστοσελίδες που και σήμερα απεργούν είναι το o enikos, ο real, το gazzetta, ο sport-fm, το novasports, topontiki, φυσικά η efsyn κ.ά. Λειτουργούν, μεταξύ άλλων, τα σάιτ των Νέων, του Βήματος, της Καθημερινής το newsit, το in.gr, το iefimerida, το newsbomb.

Ανέβηκε θέμα και κατέβηκε
Αυτή τη φορά μετέχει στη απεργία και το reader.gr, του ομίλου LiquidMedia το οποίο δεν είχε απεργήσει την προηγούμενη φορά. Στην απεργία μετέχει ακόμα (όπως και στις 3/10) το gazzetta, στο οποίο αναρτήθηκε στις 9:34 κείμενο για το αυτοκίνητο, προφανώς από μη ενημερωμένο συντάκτη. Η ροή των αμέσως προηγούμενων αναρτήσεων είχε σταματήσει στις 5:59. Το κείμενο του gazzetta (επίσης του Liquid Media) για το αυτοκίνητο κατέβηκε αργότερα.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου