Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

... "ΕΤ" - η "ναυαρχίδα του Σαμαρά" βουλιάζει ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Ελεύθερος Τύπος"
Δεύτερο "Όχι" σε μειώσεις μισθών,
τεράστιες οι ευθύνες της ιδιοκτησίας

Για δεύτερη συνεχή φορά απέρριψαν οι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου τις "καρατομήσεις" στους μισθούς τους που προωθεί η ιδιοκτησία και η διεύθυνση της εφημερίδας.

Μετά την προ ημερών απόρριψη του "προτεινόμενου" πακέτου περικοπών μεσοσταθμικού ύψους 16% (δηλαδή από 5% έως 30%), εκ μέρους των εργαζομένων, σήμερα η ιδιοκτησία της εφημερίδας παρουσίασε νέο, υποτίθεται "βελτιωμένο" σχέδιο, που ουσιαστικά δεν άλλαζε τίποτα στις περικοπές. Ετσι, για δεύτερη φορά (σχεδόν 80 κατά, 55 υπέρ), με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από την πρώτη ψηφοφορία, οι εργαζόμενοι είπαν "όχι" στα σχέδια των ιδιοκτησίας - διοίκησης.

Πάντως, αν και στο θέμα των περικοπών, όχι μόνον δεν υπήρχε βελτίωση της πρότασης αλλά αντίθετα χειροτέρευση, στη νέα "πρόταση", όπως ακούστηκε στη συνέλευση των εργαζομένων, περιλαμβανόταν η συμμετοχή ενός εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα, καθώς και ένα μικρό μπόνους στο τέλος του 2014, εφόσον ανεβεί η κυκλοφορία της εφημερίδας. Κάτι που από μερίδα των εργαζομένων χαρακτηρίστηκε σαν σχετικά θετικό σημείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ιδιοκτησία εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της, αρνούμενη να συζητήσει τις εναλλακτικές προτάσεις που έγιναν από μερίδα των εργαζομένων. Συμπεριφέρονται, όπως λένε στην εφημερίδα, σαν να θέλουν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στον "Ελεύθερο Τύπο", και σε μια τέτοια περίπτωση η ιδιοκτησία - διεύθυνση του Ε.Τ θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες για τον κίνδυνο να βουλιάξει η ονομαζόμενη και "ναυαρχίδα Σαμαρά".

Ίσως δεν το θυμούνται πολλοί, αλλά το μισθολόγιο του Ελεύθερου Τύπου ήταν από την πρώτη στιγμή επανακυκλοφορίας της εφημερίδας, στο τέλος του 2009, από τα χαμηλότερα στη δημοσιογραφική πιάτσα. Οι πρώτες μειώσεις έγιναν 2012-2013 όταν η ενιαία τότε διοίκηση - ιδιοκτησία ζητούσαν θυσίες από τους εργαζόμενους για να επιβιώσει η εφημερίδα. Παρά τις θυσίες αυτές την εταιρεία τη έριξαν πάλι έξω και τώρα οι δυο εκδότες καυγαδίζουν ενώπιον των εργαζομένων για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για αυτό.

Στους εργαζόμενους του "ΕΤ" οφείλονται περί τους τρείς μισθούς, ενώ στον "Επενδυτή", περί τους πέντε. Ο "Επενδυτής" βρίσκεται σε κυλιόμενες απεργίες, με αποτέλεσμα για τρίτη φορά να μην κυκλοφορεί. 

Εκτιμάται μάλιστα, ότι ο κίνδυνος για το φύλλο είναι σοβαρός. Την κατάσταση στον Ελεύθερο Τύπο περιπλέκει το ανακοινωθέν "διαζύγιο" ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του ΕΤ και του Επενδυτή, Δ. Μπενέκου και Α. Σκαναβή. Οι δύο έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να χωρίσουν τα τσανάκια τους, και ο μεν πρώτος να πάρει τον Επενδυτή, ο δε δεύτερος τον ΕΤ, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Ο Α. Σκαναβής σε πρόσφατη ενημέρωση των εργαζομένων επέρριψε τις ευθύνες γι' αυτό στον Δ. Μπενέκο.

Φαίνεται ότι η διαφωνία τους είναι στα συσσωρευμένα χρέη των δύο εφημερίδων. Πόσο μάλλον, αφού ο κ. Μπενέκος φέρεται να θέλει να πάρει "καθαρό" τον Επενδυτή για να φύγει. Δηλαδή, χωρίς να αναλάβει κάποια από τα χρέη.

Τέλος, άγνωστο παραμένει εάν έχει βρεθεί επενδυτής τόσο για τον ΕΤ όσο και για τον Επενδυτή. Στην περίπτωση του ΕΤ, κατά πληροφορίες, έχουν γίνει αρκετές επαφές τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και με επιχειρηματίες και Τράπεζες.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου