Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

... απολύσεις σε "Δημοκρατία" και "Espresso" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πογκρόμ
στοχευμένων απολύσεων
στη "Δημοκρατία"

Πογκρόμ στοχευμένων απολύσεων επιφύλαξε για χριστουγεννιάτικο μποναμά η εργοδοσία του ομίλου “Δημοκρατικός Τύπος” στον οποίο -μεταξύ άλλων- ανήκουν οι εφημερίδες "Δημοκρατία" και "Espresso". Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες και με το Σαββατοκύριακο να μεσολαβεί, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης προχώρησε σε έξι απολύσεις (δημοσιογράφων και τεχνικών).

Οι έξι αυτές απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις τουλάχιστον 10 ακόμα που έχουν γίνει τον τελευταίο μήνα. Έμπειροι ρεπόρτερ και τεχνικοί είδαν την πόρτα της εξόδου με μοναδικό κριτήριο την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας ή τις ιδεολογικές διαφορές με την “γραμμή”, που προωθούν τα μεγαλοστελέχη, όπως ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Φαήλος Κρανιδιώτης. Είναι ενδεικτικό πως όσοι από τους απολυμένους ζήτησαν να μάθουν τον λόγο της λήξης της συνεργασίας τους με τις δυο εφημερίδες, δεν έλαβαν την παραμικρή απάντηση, έστω και αν αυτή ήταν προσχηματική.

Σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας που έχει δημιουργηθεί στον 3ο και 4ο όροφο του κτιρίου της οδού Ερατοσθένους, έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση στη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που φτάνει πλέον τους δύο μήνες, καθώς έχουν λάβει μέχρι και την εξόφληση του Οκτωβρίου!

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως κάτω από αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι καλούνται πολλές φορές να εργάζονται και για τις δυο εφημερίδες! Δεν είναι λίγες οι φορές που συντάκτες της “Δημοκρατίας” καλούνται να γράψουν κείμενα για την “Espresso” και το αντίστροφο. Το ίδιο συμβαίνει και στους τεχνικούς αλλά και στους υπόλοιπους τομείς. Να σημειωθεί, πως μέχρι και οι βάρδιες πλέον είναι κοινές, με έναν συντάκτη (είτε από τη μια εφημερίδα, είτε από την άλλη) να καλύπτει και τα δυο “μαγαζιά”. Η ΕΣΗΕΑ αφήνει τον κατάλληλο χώρο δράσης στον Φιλιππάκη, ο οποίος αποθρασύνθηκε σε τέτοιο σημείο που δεν διστάζει να βάζει δημοσιογράφους της “Δημοκρατίας” να γράφουν και μάλιστα να υπογράφουν κείμενα τα οποία γίνονται πρωτοσέλιδα στην “Espresso”!


Ηχηρά απών απ' όλα αυτά, όπως μας μεταφέρουν εργαζόμενοι, είναι ο κατ' όνομα μόνο εκπρόσωπος των εργαζομένων Μακάριος Λαζαρίδης - γραφείο Τύπου, επίσης, του Κυριάκου Μητσοτάκη - ο οποίος επιδεικτικά απουσιάζει σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της εφημερίδας, προκειμένου να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί συνέλευση. Σύμφωνα με τους ίδιους εργαζόμενους, ο συγκεκριμένος εκλέχθηκε εκπρόσωπος ως ο μοναδικός υποψήφιος, καθώς οποιοσδήποτε άλλος σκέφτηκε να θέσει υποψηφιότητα την απέσυρε λόγω άνωθεν πιέσεων. Σε όσες, πάντως, συνελεύσεις ήταν παρών έπαιρνε ξεκάθαρα το μέρος της εργοδοσίας, χωρίς να διστάζει να εκτοξεύει ακόμα και έμμεσες απειλές σε όσους αντιδρούσαν, ενώ συνεχώς επικαλούνταν την... “δημοσιογραφική δεοντολογία”. Σχήμα οξύμωρο για την εφημερίδα που, όπως μας περιέγραψαν απολυμένοι, συστηματικά θάβει τις αποκαλύψεις συντακτών σχετικά με τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης της “Χρυσής Αυγής” και παράλληλα διαφημίζει τα συσσίτια μίσους των νεοναζί!
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου