Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

... συντάκτες "Ε", "Κ.Ε." - πνευματικά δικαιώματα ...

*
Μπάμπης Πολυχρονιάδης
***
*

Διανομή Δικαιωμάτων Τύπου

Και μια ιδέα...


Όλοι οι συντάκτες που έγραφαν στην "Ε" και την "Κ.Ε." τα προηγούμενα χρόνια δικαιούνται μερίδιο από πνευματικά δικαιώματα που έχει εισπράξει για λογαριασμό τους ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Εν τάχει: στο χαρτί φωτοτυπίας που αγοράζει ο κόσμος υπάρχει -βάση του νόμου 2121/93 για τα πνευματικά δικαιώματα- μία επιβάρυνση 0,4% (αν δεν κάνω λάθος), την οποία εισπράττει ο ΟΣΔΕΛ και την διανέμει σε συγγραφείς και τώρα και σε δημοσιογράφους. Δεν ξέρω τί ποσό θα προκύψει για τον καθένα, 50, 100, 150 ευρώ, σε κάθε περίπτωση κάποιοι μπορεί να τα χρειάζονται. Η προθεσμία για υποβολή δικαιολογητικών είναι μέχρι 31/12 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο λινκ παρακάτω.

Με την ευκαιρία αυτής της ανάρτησης, θέλω να ρίξω και μία ιδέα: η ΠΑΣΟΚάρα, κάπου το 2000 εξαίρεσε από τον 2121/93 τους εκτυπωτές και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να κάνει τότε δωράκι στους φίλους της επιχειρηματίες. Τώρα που ο ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζει πρόβλημα, νομίζω ότι το θέμα πρέπει να ανοίξει ξανά και μέσα να μπουν όχι μόνο εκτυπωτές και ηλ. υπολογιστές αλλά και τα smart phone από τα οποία όλοι μπορούν και διαβάζουν τα γραπτά μας.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου