Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

... ΝΕΡΙΤ : δημόσιο χρήμα στον "αέρα" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Χωρίς πολιτική νομιμοποίηση η ΝΕΡΙΤ


Μείζον νομικό ζήτημα συνιστά η “προσωρινή” λειτουργία της “Δ.Τ.”
κι η απουσία πολιτικής νομιμοποίησης της ΝΕΡΙΤ ΑΕ.

Ο έλεγχος της Δημόσιας Τηλεόρασης έχει περάσει στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την εποπτεία του κυβερνητικού συμβουλίου και του υφυπουργού Παντελή Καψή.

Η “Δ.Τ.” συνεχίζει να εκπέμπει ως “ειδικός λογαριασμός”, χωρίς εταιρικό σχήμα (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) δίχως ΔΣ και ΑΦΜ.

Διορισμένα πρόσωπα από το υπουργείο Οικονομικών διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, χωρίς να δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις και χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο από το ΕΣΡ ή από την αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Περιέργως μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ) δεν θέτουν ζήτημα.

Στην περίπτωση της ΝΕΡΙΤ, το ΔΣ της εταιρείας είναι αποτέλεσμα του διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο επιλέχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο σχήμα διαθέτει ιδρυτικό νόμο, ΔΣ και ΑΦΜ, αλλά δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας αναλαμβάνουν “θέσεις - κλειδιά”. Με αυτά τα δεδομένα η ΝΕΡΙΤ ως φορέας που προήλθε μόνο από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, δεν μπορεί να λειτουργεί ως δημόσια τηλεόρασης, όπως αυτή προσδιορίζεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου