Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Οι Βιομήχανοι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των τριετιών

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Πίσω από το «μαζί τα φάγαμε»
κρύβονται οι Βιομήχανοι
για την κατάργηση κατώτατου και τριετιών


Στην αντεπίθεση πέρασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) την Πέμπτη, μετά τον σάλο που προκάλεσε η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία ζητούν να μην αυξηθούν οι μισθολογικές τριετίες (αύξηση για κάθε κλεισμένη τριετία σε ασφαλισμένους εργαζόμενους). Κρυπτόμενοι πίσω από την χρεωκοπία, τη δεκαετή κρίση και τα μνημόνια, οι Βιομήχανοι υποστηρίζουν πως το «ύψος των μισθών που αντέχει να πληρώνει μία οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης».

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως ο ίδιος μαζί με τους έξι περιφερειακούς συνδέσμους με τους οποίους προσέφυγαν κατά της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης ασκώντας το «νόμιμο δικαίωμά» τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα «χαρακτηριστικό φαινόμενο κακοδιοίκησης, δηλαδή να εξουδετερώνεται ή να αλλοιώνεται η νομοθεσία διά της έκδοσης εγκυκλίων», στρέφοντας τα πυρά τους προς το υπουργείο Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος, στην ανακοίνωσή του, κάνει μία «ουσιαστική παρατήρηση», επικαλούμενος για την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη τη χρεωκοπία, τη δεκαετή κρίση «που βιώσαμε όλοι», έως και τα «4 μνημόνια» που «θα έπρεπε να καταστήσουν κατανοητό ότι η προέλευση και η αιτία τους ήταν ότι δανειζόμασταν για να καταναλώνουμε», για να υποστηρίξει πως η οικονομία δεν αντέχει τέτοιες αποφάσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΣΕΒ:

Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων διευκρινίζεται ότι ο ΣΕΒ από κοινού με 6 περιφερειακούς συνδέσμους (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΙΠΕ&ΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑ.ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ.) κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στις 17 Απριλίου 2019, και όχι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της Εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της 18.2.2019, με θέμα: «Οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας».
Σε ό,τι αφορά το τυπικό μέρος: Οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, βάσει του άρθρου 103 του ν.4172/2013 όπως ισχύει, και μετά την προσθήκη με το άρθρο πρώτο υποπαρ.ΙΑ.6 περ.2 του Ν.4254/2014. Οι τριετίες ίσχυαν με αναστολή, για όσους τις δικαιούνταν μέχρι το 2012 (έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012). Ίσχυαν επίσης με αναστολή έως ότου τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 103 του ν.4172/2013, όπως είχε τροποποιηθεί και ισχύει.
Με την προσφυγή τους ο ΣΕΒ, ο ΣΒΑΠ, ο ΣΒΘΚΕ, ο ΣΒΣΕ, ο ΣΕΒΙΠΕ&ΔΕ, ο ΣΘΕΒ, ο ΠΑ.ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ. άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους απέναντι σε ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο κακοδιοίκησης, δηλαδή να εξουδετερώνεται ή να αλλοιώνεται η νομοθεσία διά της έκδοσης εγκυκλίων, όπως συνέβη με την προσβαλλόμενη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.
Υπάρχει όμως και μία ουσιαστική παρατήρηση: Η χρεωκοπία, η δεκαετής κρίση που βιώσαμε όλοι, πολίτες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, και τα 4 μνημόνια θα έπρεπε να καταστήσουν κατανοητό ότι η προέλευση και η αιτία τους ήταν ότι δανειζόμασταν για να καταναλώνουμε, υποσκάπτοντας και απομειώνοντας την εγχώρια παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα της. Το ύψος των μισθών που αντέχει να πληρώνει μία οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης αλλά από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της οικονομίας, καθώς και το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας. Στο σημερινό εργασιακό και μισθολογικό περιβάλλον αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με μείωση στην φορολογία της εργασίας και μείωση των εισφορών. Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένως τονίσει ότι ο στόχος για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές στη χώρα, συνδέεται άμεσα με τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας της. Και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος κατά τα επόμενα χρόνια.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου