Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Περιστρεφόμενοι τεχνοκράτες...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

του Κώστα Βαξεβάνη

Δύο πόρτες έχει η ζωή για τον υφυπουργό της κυβέρνησης Δημήτρη Οικονόμου. Η μία είναι του Λάτση την οποία άνοιξε για να περάσει στην άλλη του υπουργείου.

Από την 1η Ιουλίου που συμμετείχε ως ένας εκ των εκπροσώπων της ομάδας του Ομίλου Λάτση για το Ελληνικό σε σύσκεψη έως την 8η Ιουλίου που βρέθηκε στην άλλη μεριά του τραπεζιού ως υφυπουργός πέρασαν επτά μέρες αλλά κανένα ίχνος ντροπής. Με έναν μαγικό τρόπο και με το άλλοθι του «τεχνοκράτη» ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου ενώ εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του επιχειρηματία, τώρα θα εκπροσωπήσει αυτά του δημοσίου ενάντια στις γνωριμίες και κυρίως στο χέρι που τον τάιζε.

Υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που πιστεύει πως οι δύο πλευρές δεν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμφωνίας;

Οχι μόνο σε όσα διέπουν ένα κράτος αλλά και σε όσα προβλέπουν οι λειτουργίες σκληρών καπιταλιστικών μηχανισμών, όπως οι τράπεζες ή οι πολυεθνικές, υπάρχει ο όρος «σύγκρουση συμφερόντων» που προβλέπει πως όποιος έχει συμφέροντα από τη μία πλευρά δεν γίνεται να καθορίζει τους όρους που θα ρυθμίσουν τη λειτουργία της άλλης.

Mόλις το 2016 η απόφαση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να εργαστεί για τα συμφέροντα της Goldmans Sachs αμέσως μετά την αποχώρησή του από το ευρωπαϊκό αξίωμα προκάλεσε μια μεγάλη κουβέντα για το σύστημα της «περιστρεφόμενης πόρτας». Την τακτική δηλαδή κατά την οποία κυβερνήσεις και πολυεθνικές αλληλοτροφοδοτούνται με στελέχη σε όφελος φυσικά των εταιρειών.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτά είναι ψιλά γράμματα. Δεν έχει ανοίξει μόνο πόρτες αλλά και παράθυρα για να αεριστεί η χώρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αντίληψή του βρίσκει έκφραση πρωτίστως στον τοποτηρητή των υπουργείων και των υπουργών Ακη Σκέρτσο. Αφού υπηρέτησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Α. Σκέρτσος έγινε διευθυντής του ΣΕΒ και όπως αποκαλύπτουν πολλά δημοσιεύματα επί μήνες τώρα εργάζεται για τον Μητσοτάκη. Οσο ήταν στον ΣΕΒ (και εργαζόταν για τον Μητσοτάκη) κατατέθηκε στο ΣτΕ προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στον κατώτατο μισθό. Με σκέρτσο αλλά χωρίς καθόλου τακτ ο Α. Σκέρτσος θα ελέγχει τους υπουργούς στην εφαρμογή μιας πολιτικής που αναμφίβολα αποτελεί συμφωνία του ΣΕΒ και του Μητσοτάκη.

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πάρει (αμισθί) ως νομική σύμβουλο στο πρωθυπουργικό γραφείο τη Βασιλική Θάνου η οποία είχε αποχωρήσει από πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Μητσοτάκης είχε μιλήσει για εξωθεσμική απόφαση. Στη Βουλή μάλιστα είχε προαναγγείλει πως ο ίδιος αν γίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει οι δικαστικοί να μπορούν να καταλάβουν κυβερνητικές θέσεις τρία χρόνια μετά την αποχώρησή τους από το δικαστικό σώμα. Πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αυτοδιαψεύστηκε αφού όρισε υφυπουργό Δικαιοσύνης τον Δημήτρη Κράνη ο οποίος αποχώρησε από τον Αρειο Πάγο μόλις στις 30 Ιουνίου.

Το χειρότερο δεν είναι πως από τις πρώτες μέρες της θητείας του ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης συλλαμβάνεται να λέει ψέματα. Είναι ότι επιδεικνύει το ύφος και το ήθος της πολιτικής του. Εχει πάρει την απόφαση να επιβληθεί τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του παραβλέποντας και θεσμικές προβλέψεις και δικές του δεσμεύσεις. Προεκλογικά μιλούσε για μικρό κυβερνητικό σχήμα , χωρίς αναπληρωτές για να καταλήξει σε ένα μεγάλο υπουργικό συμβούλιο με αναπληρωτές και πλήθος υφυπουργών με μόλις πέντε γυναίκες. Ο διεθνής Τύπος γελοιοποίησε τον Μητσοτάκη γι’ αυτή του την απόφαση να υποεκπροσωπηθούν οι γυναίκες, ενώ πολλά ξένα ΜΜΕ μίλησαν για ύπαρξη ακροδεξιών, ρατσιστών ακόμη και νεοναζί στην κυβέρνηση, παραθέτοντας μάλιστα τα ονόματα του Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη.

Σε αυτό το πνεύμα του «κυριαρχώ με σοκ και δέος», στα πρότυπα όμως πάντα της παλιάς αξέχαστης αυταρχικής Δεξιάς, δεξιά πνεύματα απελευθερώθηκαν και μεταμορφώθηκαν σε ζόμπι που θέλουν να καταβροχθίσουν κάθε φιλελεύθερη σκιά. Η Νίκη Κεραμέως ζήτησε ιεροδιδασκάλους για τα σχολεία, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου μίλησε για χασικλήδες ανταποκριτές ξένων Μέσων που μαστούρωναν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου, και ο άλλος Μπάμπης του Κυριάκου, ο Παπαπαναγιώτου, βγήκε παγανιά να συναντήσει τον Κων. Φρουζή της Novartis για ένα καφεδάκι. Αθώα και η συνάντηση, αθώοι και οι εμπλεκόμενοι.

Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη της ΕΥΠ, της ΕΡΤ, του Αθηναϊκού Πρακτορείου, του Εθνικού Τυπογραφείου (!) και ως άλλος ΚΥΜ και όχι Κιμ της ευρωπαϊκής Βόρειας Κορέας υπόσχεται πως θα ελέγχει τα πάντα. Μπορείτε να φανταστείτε τη Μέρκελ να ελέγχει προσωπικά το ARD ή τη Μέι το BBC;

Ο έλεγχος θα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του ανιψιού του Κυρ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ανθρώπου της αμαρτωλής Energa, ο οποίος έπαιξε ρόλο στη δημιουργία των offshore που εξαφάνισαν το χρήμα των πολιτών στο εξωτερικό.

Προσπαθώντας να κρύψει τον αυταρχισμό και τον αναχρονισμό της συντηρητικής πολιτικής του ο Κυρ. Μητσοτάκης βάζει τα φιλικά ΜΜΕ να καταγράφουν την άφιξη των «εργατικών» υπουργών του στα υπουργεία από το ξημέρωμα και ενημερώνει τους φιλότιμους ρεπόρτερ για τους φακέλους που μοίρασε στο υπουργικό συμβούλιο με την κατανομή των εργασιών.

Κάποια στιγμή όμως το επικοινωνιακό παιχνίδι τελειώνει και η πολιτική εκδικείται. Με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση θα γίνει σύντομα. Μητσοτάκης και Στουρνάρας μιλούν ήδη για «πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο» και για όποιον δεν καταλαβαίνει το εξηγεί η νέα υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου «οι χαμηλοί μισθοί δημιουργούν ανταγωνιστικότητα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πιστεύει πως αν εκμεταλλευτεί τις πρώτες μέρες της εξουσίας του για να επιβάλει τα πιο συντηρητικά μέτρα, θα αποφύγει αντιδράσεις που πολλαπλασιάζονται όσο προχωρά ο καιρός. Εχει το πλεονέκτημα πως δεν απολογείται ούτε στο ηθικό πλεονέκτημα ούτε στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε αυτοί που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν στην κοινή γνώμη τι κάνει, τα Μέσα Ενημέρωσης, τον αγιογραφούν και ανάβουν λαμπάδες στο θαύμα της νέας κυβέρνησης. Τα θαύματα όμως κρατάνε τρεις μέρες. Και από αμαρτίες και σκελετούς άλλο τίποτε οι εντιμότατοι φίλοι της κυβέρνησης. Ειδικά οι… τεχνοκράτες και οι τεχνοκράχτες.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου