Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

"Μιντιακή πιάτσα" - ένα θαύμα ζητείται...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Δημοσιογράφοι έτοιμοι για όλα


Κάποια sites που δεν έχουν πίσω τους εφημερίδες σκίζουν (από επισκεψιμότητα), είναι η αλήθεια και με μεγάλα διαφημιστικά έσοδα (zougla, newsbomb, iefimerida, newsit, newsbeast) που τους επιτρέπουν και να έχουν στο μισθολόγιό τους αρκετό κόσμο -από 20 έως και 50 άτομα- και να πληρώνουν μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις τις όποιες (χαμηλές) αμοιβές. 

Την ίδια ώρα στον "αντίπαλο" Τύπο συμβαίνει το "ελα να δεις": η ιστορική "Ναυτεμπορική" μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης (πτώχευση δηλαδή) εν λειτουργία, ένα ημερήσιο φύλλο με κραταιό επιχειρηματία πίσω του να απειλείται με λουκέτο και άλλες δύο εφημερίδες -η μια κυριακάτικη- να αγωνιούν για την ένταξή τους στον οδυνηρό για τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους εξωδικαστικό συμβιβασμό - μήπως και καταφέρουν να επιβιώσουν.


Κακά τα ψέμματα! Δεν φταίνε διαχρονικά μόνο οι κυβερνήσεις που δεν μοιράζουν λεφτά (από τον προϋπολογισμό;) στο "χαρτί" όπως διαμαρτύρεται τελευταία η Ενωση Ιδιοκτητών, ούτε η κακή μοίρα των ελλήνων δημοσιογράφων που έχουν σαφέστατα και αυτοί τις ευθύνες τους για την μεγάλη κατηφόρα.

Φταίνε κυρίως τα αφεντικά των "μεγάλων" Ομίλων και των εκδοτικών εταιρειών που δεν ασχολήθηκαν με το προϊόν που στέλνουν στα περίπτερα, διόρισαν βολικούς διευθυντές και απαξίωσαν έναν κλάδο που πριν από μερικά χρόνια ήταν λαμπερός και περιζήτητος για επενδύσεις.
Ταυτόχρονα μείωσαν το προσωπικό και επέβαλαν περικοπές σε όσους έσκυψαν φοβισμένοι το κεφάλι, για να μην χάσουν τις δουλειές τους. Φαύλος κύκλος για όποιον δεν κατάλαβε...

Θα είναι όντως ιδιαίτερα κρίσιμος ο Σεπτέμβριος που έρχεται με κυβέρνηση Μητσοτάκη το πιο πιθανό. Με εκατοντάδες επαγγελματίες να χάνουν τις θέσεις τους στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και στα γραφεία Τύπου των υπουργείων εν μέσω μυρίων προβλημάτων σ' αυτό που όλοι αποκαλούμε "μιντιακή πιάτσα". 

Ένα θαύμα ζητείται...

Θ. Ζ (αναγνώστης)
---
zoornalistas
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου