Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Λέτε να γίνουμε ποτέ έτσι; Κανέλληδες;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Σπάστε τις στα Εξάρχεια. Τι περιμένετε;»


Ο Δημήτρης Τερζής από την «Εφημερίδα των Συντακτών» θυμήθηκε μία ωραία, παλιά, διδακτική ιστορία για τον Ηλία Κανέλλη των «ΝΕΩΝ».

Αφορμή το δισέλιδο στα ΝΕΑ του Σαββάτου που υπογράφει ο Ηλίας Κανέλλης του Αθήνα 9.84 με τίτλο «Επιχείρηση: Καθαρίστε τα Εξάρχεια». «Έγινε στα γεράματα μπατσοσυντάκτης;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Τερζής, σημειώνοντας πως το κείμενο ήταν γραμμένο με περίσσια αγωνία για το τι θα κάνει η αστυνομία στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ο Δημήτρης λοιπόν θυμήθηκε πως στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν στα Εξάρχεια άρχισαν να τοποθετούνται οι πρώτες κάμερες παρακολούθησης, ο Ηλίας Κανέλλης είχε γράψει άρθρο στην «Εποχή» (18.11.1990) που κατέληγε χωρίς περιφράσεις: «Σπάστε τις λοιπόν. Τι περιμένετε;». Μάλιστα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε δίωξη για «παράνομη παρότρυνση στη διάπραξη διακεκριμένων φθορών διά του Τύπου» αλλά βγήκε απαλλακτικό βούλευμα (αυτό έλειπε δα).

Εγραφε τότε ο Ηλίας Κανέλλης: «Δεν έχουμε τίποτα με τις κάμερες. Λατρεύουμε τον κινηματογράφο στον οποίο είναι απαραίτητες. Δεν έχουμε τίποτα με τη νέα τεχνολογία - ίσα ίσα, πιστεύουμε στις δυνατότητες που μας παρέχει. Ομως, τούτες τις κάμερες που τις έβαλαν για να ελέγχουν τις κινήσεις μας, τούτες τις κάμερες πρέπει κάποιοι να τις σπάσουν».

Δεν είναι κακό να αλλάζει ο άνθρωπος, τουναντίον. Οχι βέβαια να περνάς και στο άλλο άκρο. Αυτό είναι πρόβλημα. Πόσο σοφό το «τα στερνά τιμούν τα πρώτα» και πόσο ανησυχητικό για όλους μας. Λέτε να γίνουμε ποτέ έτσι; Κανέλληδες;
---
e-tetradio
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου