Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ποιος είναι είδηση: ο Τσουβάλας, ο Μαυρωτάς ή ο Κουρμούσης;

*
Ανασυγκρότηση
***
*



Για τα ΜΜΕ της Alter Ego (βλ. “Το Βήμα”, “Τα Νέα”, in.gr κ.α) η είδηση στην τοποθέτηση των 28 γενικών γραμματέων είναι ο διορισμός του πρώην αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα με άρθρο του ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος εγκαλεί την κυβέρνηση γράφοντας “Πάτε καλά στη ΝΔ; Τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που τα είδε όλα καλά στο Μάτι κάνατε γενικό γραμματέα;”! Στο ίδιο μήκος κύματος όμως και ο έτερος συντάκτης Βασίλης Κανέλλης θυμίζει με κείμενο του “Οταν ο Τσουβάλας ήταν περήφανος για την ΕΛ.ΑΣ που έβλεπε το Μάτι να καίγεται”.

Πρόκειται για μια προσέγγιση άκρως δημοσιογραφική, που αναδεικνύει όντως μια αντίφαση στο λόγο της ΝΔ σε σχέση με όσα έλεγε όχι μόνο ένα χρόνο πριν, αλλά και προεκλογικά (για την τραγωδία στο Μάτι).

Αντίστοιχη, αλλά σε ηπιότερους τόνους ήταν η κριτική και του Newpost για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση γράφοντας “Γιατί ο κ. Τσουβάλας;” συμπληρώνοντας στο σχετικό άρθρο ότι “Ερωτήματα προκύπτουν για τον διορισμό του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης”.

Στην ίδια γραμμή, από διαφορετική όμως αφετηρία, κινήθηκαν δημοσιογραφικά και τα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ Μέσα (βλ. "Εφημερίδα των Συντακτών" κ.α) που ανέδειξαν την αντίφαση για να τονίσουν προφανώς την υποκριτική στάση της ΝΔ στην περυσινή τραγωδία στο Μάτι.

Στον αντίποδα το protothema.gr, αλλά και το iefimerida.gr ανέδειξαν ως σημαντικότερο δημοσιογραφικά, από τον διορισμό των γενικών γραμματέων, την τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, στο υπουργείο Αθλητισμού! Και στάθηκαν ελάχιστα έως καθόλου στην περίπτωση Τσουβάλα!

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από την προσέγγιση του κάθε Μέσου και την οπτική που κατέγραψε την είδηση ποικίλουν.  Όλοι όμως λειτούργησαν δημοσιογραφικά, είτε εκείνοι που ανέδειξαν την περίπτωση Τσουβάλα είτε εκείνοι που τόνισαν την περίπτωση Μαυρωτά. Κανείς λοιπόν δεν κατέχει την απόλυτη δημοσιογραφική αλήθεια. Και κανείς δεν είναι δημοσιογραφική αυθεντία! Και επισημαίνεται αυτό διότι γράφτηκαν πολλά στα σόσιαλ μίντια. Ανάλογα όμως από την πλευρά που στέκεται κανείς καταγράφει και τα γεγονότα! Απλά πράγματα!

Για άλλους λοιπόν το “πρόβλημα” είναι ο Τσουβάλας, αγνοώντας ή αποσιωπώντας ότι ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ μετά από σχετική έρευνα των εισαγγελικών αρχών αποφάνθηκαν ότι δεν έχει ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι.

Για άλλους πάλι η έκπληξη είναι ο Μαυρωτάς, αφού ήταν αντιπρόεδρος ενός άλλου κόμματος και ψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών - την οποία σήμερα αποδέχεται και η Νέα Δημοκρατία.

Και για κάποιους τρίτους η είδηση (η οποία κατά τη γνώμη μας “θάφτηκε”) από τους διορισμούς των γενικών γραμματέων ήταν η περίπτωση του Φώτη Κουρμούση που παρέμεινε στη θέση του (Ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους), ενώ είχε τοποθετηθεί το 2016 από τον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς ο Μητσοτάκης εκτίμησε το έργο του και για αυτό τον κράτησε!
---
enimerosi24
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου