Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

ΠΑΜΕ: Για τη νέα κατάσταση στην ΕΡΤ

*
ΠΑΜΕ
Τύπου & ΜΜΕ
***
*

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πρόσφατη κυβερνητική εναλλαγή με την παράδοση της αντιλαϊκής διαχείρισης από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, πρέπει να βρει το σύνολο των εργαζόμενων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικού και καλλιτεχνικού προσωπικού) στην ΕΡΤ, σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Το νέο δεν αφορά στην αναδιάταξη της κυβερνητικής πυραμίδας και την υπαγωγή της ΕΡΤ σε πιό στενή εποπτεία από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Είναι πασιφανές ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση από την ίδρυση της υπηρέτησε τα συλλογικά συμφέροντα της αστικής τάξης, προπαγανδίζοντας τον καπιταλισμό ως μονόδρομο, στηρίζοντας τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό όλων των κυβερνήσεων, αλλοιώνοντας και παραχαράσσοντας την αλήθεια στα κομβικά σημεία της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, λοιδωρώντας τη δράση του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Προφανώς κάθε κυβερνητικό κόμμα αξιοποιούσε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για την εξυπηρέτηση των κάθε φορά ιδιαίτερων συμφερόντων του. Αυτά ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά και στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση παρέδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ομως τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων ήταν, είναι και παραμένουν εδώ:
  • Το ζήτημα της ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει δικαιώματα και στο μισθολογικό της μέρος θα πρέπει να τείνει στην αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα των εργαζομένων τις οποίες δημιούργησαν οι κατάπτυστες ΚΥΑ της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που ξεδιάντροπα εφάρμοζε για πάνω από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου ο κόπος των εργαζομένων να καταλήγει, μέσω του υπερπλεονάσματος, βορά στα νύχια του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
  • Η επαναφορά του 13ου-14ου μισθού, που πρόσφατα απορρίφθηκε από το ΣτΕ, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για ανάπτυξη διεκδικητικής πάλης από τους εργαζόμενους ώστε να κατακτηθεί μέσω πολιτικής απόφασης, ενάντια στις μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων.
  • Η λεγόμενη ΚΥΑ των συμψηφισμών, με καταστροφικές επιπτώσεις στο εισόδημα σημαντικής μερίδας συναδέλφων, ενεργών και συνταξιούχων.
  • Η παράδοση ολόκληρων τομέων της ΕΡΤ – καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση – σε εργολάβους.
  • Εργολαβίες, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μεικτές και εξωτερικές παραγωγές, αντί για θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  • Η κινητικότητα που συντελεί στην αποστελέχωση τομέων της ΕΡΤ, δημιουργεί όρους εντατικοποίησης της δουλειάς και προϋποθέσεις παράδοσης και άλλων τομέων σε εργολάβους.
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων και αναγνώριση προϋπηρεσίας τόσο στους αορίστου χρόνου όσο και στους συμβασιούχους, που πρέπει τώρα να μονιμοποιηθούν.
  • Ελλείψεις μόνιμου προσωπικού σε κομβικές θέσεις για την παραγωγή, που πατά στην αντεργατική δημοσιονομική πολιτική και γίνεται πρόσχημα ώστε εμφανίζεται η «ανάγκη» εργολαβικών συνεργασιών και ΣΔΙΤ.
Σε αυτά και άλλα ζητήματα, όπως αυτά του περιεχομένου της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης, είναι ανάγκη να αντιπαρατεθεί ενιαία το κίνημα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ.

Σε αυτή την αντεργατική-αντιλαϊκή “κληρονομιά” θα πατήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να επιταχύνει τις εξελίξεις στην ίδια στρατηγική επιλογή “λιγότερο, φτηνότερο δημόσιο” που σημαίνει για τους εργαζόμενους λιγότερες, ευέλικτες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας με μειωμένα δικαιώματα.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, η ΠΟΣΠΕΡΤ και όλα τα Σωματεία μέλη της -και η ΕΣΗΕΑ εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους δημοσιογράφους- θα έπρεπε να συνεργάζονται αρμονικά, να επεξεργάζονται από κοινού λύσεις, να ενημερώνουν μέσα στο χώρο δουλειάς, να καλούν σε Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενιαία για τις διεκδικήσεις τους.

Αντί για αυτό παρακολουθούμε με αγανάκτηση ένα αποπροσανατολιστικό καβγά που με το πρόσχημα ποιος υπογράφει ΣΣΕ εμφανίζεται ως αντίθεση και ανταγωνισμός ανάμεσα στην ΠΟΣΠΕΡΤ και τα σωματεία, αλλά ουσιαστικά είναι αντίθεση και ανταγωνισμός με διακύβευμα ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις συνδιαλλαγές με την κυβέρνηση και την διοίκηση που θα διοριστεί, ποιος περνά καλύτερα την κυβερνητική γραμμή μέσα στους εργαζόμενους. Και οι δύο πλευρές στην ουσία υπονομεύουν την ανάγκη οργάνωσης διεκδικητικού αγώνα για τα πραγματικά μας προβλήματα. Σήμερα μετά την έκδοση της διαιτητικής απόφασης οι μεν επιχαίρουν για τη “δικαίωση” τους, οι δε καταγγέλλουν για “δικαστικό πραξικόπημα”. Μόνο που αυτή η εξέλιξη “βάζει φουρνέλο” στην ανάγκη για ενότητα δράσης όλων των εργαζόμενων, όλων των κλάδων της ΕΡΤ, για αγωνιστικές δράσεις στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών τους. Αυτό μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να το αλλάξουν σε όφελος των πραγματικών τους συμφερόντων.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υποστηρίζει οτι τώρα είναι πιό επίκαιρο από ποτέ να θυμηθούμε ότι την ΕΡΤ τον Ιούνη του 2015 δεν την "άνοιξε" η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η σκληρή, ενιαία, δίχρονη πάλη των ίδιων των εργαζόμενων της, σε συμμαχία με άλλους κλάδους εργαζόμενων, με την πρωτοπόρα δράση αλληλεγγύης των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που σε αυτό το δίχρονο δεν έλλειψαν ούτε στιγμή από την πρώτη γραμμή του αγώνα.

Σε αυτό το δρόμο είναι ανάγκη να επανέλθουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι πραγματικοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ που πρέπει να διεκδικήσουν ΣΣΕ με αυξήσεις στους και άλλα εργασιακά δικαιώματα, να αγωνιστούν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερη ζωή για αυτούς και τις οικογένειες τους, δημόσια ραδιοτηλεόραση που να προβάλλει τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζόμενων, θα παρέχει ισότιμη προβολή όλων των πολιτικών θέσεων εκτός των φασιστικών-ναζιστικών,στην προοπτική να εκπληρώσει αυτό που πρέπει να έχει ως πραγματική της αποστολή, να είναι δηλαδή στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού και των εργαζόμενων.

Σε αυτό τον αγώνα οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα και έξω από την ΕΡΤ, θα βρεθούν για άλλη μια φορά πρωτοπόρες. Καλούμε κάθε τίμιο εργαζόμενο στην ΕΡΤ να πάρει θέση τώρα !

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. ΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΑΛΑ ΠΟΙΑ -Ε.Ρ,Τ.ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΠΟΥ ΚΑΘΕ
    ΑΝΤΙΘΕΤΗ - ΑΠΟΨΗ - ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ.ΤΟ [ Π.Α.Μ.Ε ] 5 ΧΡΩΝΙΑ ΔΕΝ
    ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΠΟΥ Ν ΤΟ ΝΙΩΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ
    ΤΗΝ =ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΘΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ-ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ=Κ.Κ.Ε ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ
    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΠΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑΝ.ΤΕΛΟΣ ΕΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ [ Π.Α.Μ.Ε -] ΔΕΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ.ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ
    ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΥΤΕΛΕΣΜΑ.ΕΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
    ΤΙΣ -Ε.Ρ.Τ.ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ.Ο [ Λ Α Ο Σ ] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ =ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή