Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΔΟΛ, Μega, Πήγασος - αν κάνουν "στραβά μάτια" οι τράπεζες

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΔΟΛ - Mega - Πήγασος:
Τελευταία ελπίδα
ο εξωδικαστικός μηχανισμός...


Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προσέβλεπαν ως σανίδα σωτηρίας οι ιδιοκτήτες του ΔΟΛ και του Mega Channel, για να... μπορέσουν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς να χρειασθεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και χωρίς να χάσουν τον μετοχικό έλεγχο. Ηταν η τελευταία «κρυφή ελπίδα» τους, η οποία μπορεί να αποδειχθεί κι αυτή φρούδα: Οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου δεν είναι «στα μέτρα» των προβληματικών συγκροτημάτων media, τα οποία δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν αν δεν τροποποιηθούν κάποιες διατάξεις, ή αν δεν γίνει αποδεκτό κάποιο ετεροχρονισμένο «μαγείρεμα» στα οικονομικά τους στοιχεία.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν τώρα οι ενδιαφερόμενοι εκδότες-καναλάρχες και άλλοι ιδιοκτήτες προβληματικών media. Αξιοποιώντας και τους μηχανισμούς πολιτικής πίεσης, ζητούν από την κυβέρνηση να τροποποιήσει… «ανεπαισθήτως» τη διάταξη που ορίζει τις προϋποθέσεις ένταξης, ώστε να μπορούν να ενταχθούν τουλάχιστον ο ΔΟΛ, το Mega Channel, δύο μικρότερα εκδοτικά συγκροτήματα φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση – και ενδεχομένως ο «Πήγασος» του ομίλου Μπόμπολα.

Κινήσεις γίνονται και προς την πλευρά των τραπεζών, από τις οποίες ζητείται να συναινέσουν σ’ αυτές τις αλλαγές και… «να κάνουν στραβά μάτια» για κάποιες αλχημείες σε λογιστικές καταστάσεις και ισολογισμούς των media που «πρέπει» να σωθούν.

Το πρόβλημα είναι ότι οι όροι έχουν διαμορφωθεί μετά από επίπονες, πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που είναι αμφίβολο αν θα συναινέσουν σε τροποποιήσεις.

Τι θέλουν να αλλάξει

Οι ιδιοκτήτες του ΔΟΛ, του Mega και των άλλων προβληματικών-υπερχρεωμένων media «καίγονται» για τη διάταξη που ορίζει τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω της οποίας μπορούν να επιτύχουν μεγάλο «κούρεμα» δανείων και λοιπών οφειλών, αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πάμπολλες δόσεις (έως 180) και επαναχρηματοδότηση,

Στη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι για να μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης μια επιχείρηση, πρέπει να πληροί τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση προ φόρων την τελευταία τριετία

• Σε μία τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις να έχει θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Ο όρος αυτός αφορά μόνον μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2,

• Να έχει θετική καθαρή θέση

Ο ΔΟΛ και το MegaΤηλέτυπος» δεν καλύπτουν καμία από τις τρεις προϋποθέσεις: Την προηγούμενη τριετία είχαν ζημίες και αρνητικά EBITDA, ενώ τώρα εμφανίζουν επιπλέον και αρνητική καθαρή θέση. Για να μπορούν λοιπόν να επωφεληθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και να μπουν σε «πρόγραμμα διάσωσης», πρέπει να αλλάξει μία από τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου, ή να προστεθεί άλλη μία εναλλακτική που να την καλύπτουν.

Αν δεν αλλάξει το ν/σ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν η… εφορία και οι τράπεζες, αποδεχόμενες κάποια αναμόρφωση ισολογισμών προηγούμενων ετών.

Πρόβλημα λόγω… «καλής διαγωγής»

Ο «Πήγασος» του ομίλου Μπόμπολα, ως εταιρεία χόλντινγκ καλύπτει τουλάχιστον μία από τις προϋποθέσεις – εμφανίζει θετική καθαρή θέση. Όμως στον ενοποιημένο ισολογισμό ο όμιλος είναι στο «βαθύ κόκκινο», με αρνητική θέση και συνεχείς ζημίες

Υπάρχει ένα άλλο εμπόδιο για τον «Πήγασο»: Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεις οι οποίες πληρούσαν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις

• Στις 31 Οκτωβρίου 2-16 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε τράπεζες, εφορία,

• Είχαν διαμαρτυρημένη επιταγή

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν άρχισαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η εκδοτική χόλντινγκ του ομίλου Μπόμπολα είχε φροντίσει να τακτοποιήσει τις οφειλές της και εξυπηρετούσε τα δάνεια. Ετσι, προσπαθώντας να δείξει… «καλή διαγωγή», βρέθηκε εκτός των διατάξεων του ν/σ και δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί αν δεν αλλάξει κάτι «στα μέτρα της».

Διάσωση και «διασώστες»

Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό και το κούρεμα δανειακών και άλλων υποχρεώσεων είναι πλέον ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για τον ΔΟΛ και το Mega.

Αν ενταχθούν στη ρύθμιση και απαλλαγούν από μεγάλο μέρος των οικονομικών βαρών, οι δύο εταιρείες media θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υλοποιώντας σχέδια αναδιάρθρωσης – εξυγίανσης.

Ακόμη κι αν οι τωρινοί μέτοχοι δεν θελήσουν ή δεν μπορέσουν να εισφέρουν νέα κεφάλαια για τη στήριξη τους, θα καταστούν ενδιαφέρουσες για υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματίες της ναυτιλίας, του λιανικού εμπορίου και του τομέα ενέργειας έχουν συζητήσει ήδη το ενδεχόμενο απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου του ΔΟΛ, εάν γίνει «κούρεμα» και αναδιάρθρωση των δανείων του.

Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει για το Mega, για το οποίο ακούγεται ότι παραμένει στους σχεδιασμούς του ομίλου Βαρδινογιάννη...
---
πηγή: sofokleousin/mediatvnews.gr
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Προς Θεού, μην χαθούν οι νοικοκυραίοι από την πιάτσα. Τόσα χρόνια στην ασυδοσία δεν γίνεται να πάνε χαμένα. Αν θέλουν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους να βάλουν το χέρι βαθιά στη δική τους τσέπη. "Το τζάμπα πέθανε", είπε κάποτε ο Πρωθυπουργός. Να το θυμάται και ο ίδιος και να το επαναλάβει στους ....αέρα πατέρα επιχειρηματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή