Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μείωση ειδικού φόρου για
τους αδειούχους τηλεοπτικούς σταθμούς!

Προθεσμία έξι μηνών έχουν οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, ANT1, Star, ΣΚΑΪ και Epsilon για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νόμου Παππά, διαφορετικά θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης της άδειάς τους. Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2018, οπότε και δημοσιεύτηκε η απόφαση χορήγησης των αδειών στο ΦΕΚ και στη Διαύγεια, άρχισε η ισχύς της δεκαετούς άδειας αλλά και η μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης στο 5%.

Οι καναλάρχες πλέον είναι υποχρεωμένοι να μεταδίδουν ημερησίως 24ωρο πρόγραμμα σε υψηλή ευκρίνεια και ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 σε τυπική ευκρίνεια. Εντός έξι μηνών θα πρέπει να αποκτήσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την κτιριακή υποδομή που προβλέπει ο ν. 4339//2015, ενώ παράλληλα οφείλουν να καταθέσουν την κατάσταση του απασχολούμενου προσωπικού που προβλέπεται από τον ίδιο νόμο.
---
Δεν λύθηκε το οικονομικό
πρόβλημα της «Αυγής»...

Παρά τις μειώσεις μισθών κατά 20% στην «Αυγή», δεν φαίνεται να έχει λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της εφημερίδας.

Το σχέδιο ενοποίησης των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ είναι «παγωμένο», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη έχουν και πάλι εκτιναχθεί, κάτι που σημαίνει αφενός ότι οι δυσκολίες παραμένουν, αφετέρου ότι οι εργαζόμενοι ζουν με ένα μόνιμο άγχος για το τι τους ξημερώνει...
---
“Επιστροφές” στο …20%!


Παραμένει ο μύθος των επιστροφών της τάξης του 9,9%. Οι διαμεσολαβητές που παρακρατούν τα χρήματα των Μέσων για διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών ζητούν ποσοστό 20%. Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση δεν εντάσσει τα Μέσα και τις διαφημιστικές εταιρείες σε μια φορολογική υπηρεσία που να είναι εξειδικευμένη σε αυτές τις συναλλαγές.
---
“Να οριστεί ΔΣ στο Βήμα FM”

Να οριστεί διοικητικό συμβούλιο από την Άλτερ ‘Εγκο ΑΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εταιρεία του Βήμα FM καλεί το υπουργείο Εργασίας μέσω του πορίσματος του αρμόδιου ΣΕΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την «επίλυση της εργατικής διαφοράς». Καλεί επίσης τον επιχειρηματία να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στον σταθμό. Θυμίζουμε ότι ο Β. Μαρινάκης έχει ζητήσει με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη τον διορισμό ΔΣ ειδικού σκοπού για να προχωρήσει σε πτώχευση της ραδιοφωνικής εταιρείας.
---
Νέος μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ
για τα ηλεκτρονικά βιβλία
και για τον ηλεκτρονικό Τύπο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα οδηγία που επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να ορίσουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τα ηλεκτρονικά βιβλία και τον Τύπο.

Μέχρι σήμερα τα ηλεκτρονικά βιβλία υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, που στη χώρα μας είναι στο 24%. Αντιθέτως, τα έντυπα βιβλία υπάγονται στην κατηγορία προϊόντων με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%. Αυτή η διαφοροποίηση σε βάρος των ψηφιακών προϊόντων αποτελεί κι ένα εμπόδιο στη διάδοσή τους. Με την οδηγία παρέχεται η δυνατότητα και στη χώρα μας να αρθεί αυτή η ανισορροπία και να υπαχθούν και τα ηλεκτρονικά βιβλία στον μειωμένο συντελεστή του 6%. Η μείωση αυτή ενδέχεται να συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων και Τύπου (ηλεκτρονικού ενημερωτικού περιεχομένου) που σήμερα, στη χώρα μας, είναι ελάχιστες.

Ο ΟΣΔΕΛ χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των Ευρωπαίων συγγραφέων και εκδοτών, για την επίτευξη του οποίου συνέβαλαν και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια των σχετικών διαβουλεύσεων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
---
Eνδεχόμενη ανάκληση
της βεβαίωσης λειτουργίας του Rise TV

Σε ακρόαση καλείται σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός RISE TV (πρώην RISE, πρώην MTV GREECE, πρώην SMART TV, πρώην TV ΠΕΙΡΑΙΑΣ) στο ΕΣΡ. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Αρχής ο σταθμός καλείται “για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με ενδεχόμενη ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας του σταθμού κατόπιν των με αριθμό 1858/2004 και 1395/2006 αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά και της με αριθμό 354/2011 απόφασης του ΣτΕ. (240/2018)”.

---
Τυπολογίες
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου