Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

... Αγγελιόσημο - το αποτέλεσμα μιας μελέτης για -2,5 δισ. ευρώ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
e-mail αναγνώστη
Στα 2,5 δισ. ευρώ
το ανείσπρακτο αγγελιόσημο

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την δημοσιοποίηση της μελέτης της PRUDENTIAL όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και το τεράστιο ποσόν των περίπου 2,5 δισ. ευρώ που αφορά το ανείσπρακτο αγγελιόσημο για την περίοδο από 2005 - 2013. Και επισημαίνεται ευθέως και εμφατικά η αχίλλειος πτέρνα: "... ο εισπρακτικός μηχανισμός απαιτείται να είναι πολύ αποτελεσματικός και διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει σήμερα"...

Το πόρισμα της μελέτης  το έχουν αποδεχτεί εμμέσως πλην σαφώς όλες οι εμπλεκόμενες με το αγγελιόσημο “ομάδες” αφού δεν προσέβαλαν κανένα στοιχείο της ως ανακριβές και πλήρωσαν το μερίδιο που τους αναλογούσε μετ' επαίνων.

Όλοι μετά λύπης διαπιστώνουν ότι το οικονομικό μέγεθος είναι τεράστιο και συμφωνούν ότι δεν μπορεί να μείνει ακαταλόγιστο.

Να θυμηθούμε ότι με το PSI το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων στα Μ.Μ.Ε. ανήλθε σχεδόν στο 1/3 της εισφοροδιαφυγής (και εισφοροκλοπής κατά την έκθεση του ΕΔΟΕΑΠ – 2016) από το αγγελιόσημο.

Προφανώς ένα στοιχειώδες αίσθημα εντιμότητας επιβάλλει να ελεγχθούν οι διοικητικές ευθύνες μιας τέτοιας οικονομικής καταστροφής.

Είναι εξίσου προφανές ότι επιβάλλεται να διερευνηθούν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις διοικητικών συμβουλίων και άλλων εμπλεκομένων παραγόντων.

Το θέμα δεν λύνεται με παρεμβάσεις μόνο από ένα Γιάννη, Γιώργο, Βασίλη, Δημήτρη κλπ.

Είναι πολλά τα λεφτά Αλέξη. Και επειδή είναι πολλά τα λεφτά, κάθε λογής ιδεοληψίες, αυταπάτες και ανικανότητες δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Στο κάτω κάτω κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την τσέπη του άλλου και ακόμη λιγότερο να παίζει με δημόσιο χρήμα.

Ενδεχομένως κάποιοι δεν έχουν καμία διάθεση να διερευνήσουν το ζήτημα. Σφυρίζουν αδιάφορα και ίσως η διάλυση των ταμείων στα ΜΜΕ θα τους βόλευε αφού θα παραγράψει πολλές από τις ευθύνες τους.

Συντάσσομαι με την άποψη ότι η σύσταση μιας επιτροπής διερεύνησης και αναζήτησης ευθυνών για τις απώλειες από το αγγελιόσημο είναι σεβαστή αλλά χρονοβόρα και λίαν αναποτελεσματική ... με την έννοια ότι ο πλέον ασφαλής τρόπος "θαψίματος" είναι η σύσταση επιτροπής ... έτσι, τουλάχιστον, λέγεται ... θα προτείναμε την απευθείας παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές ή ανεξάρτητες υπηρεσίες τις επιφορτισμένες για τη διενέργεια ελέγχων τέτοιας μορφής.

Από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει.

Αν διαπιστωθεί κατάχρηση δημοσίου χρήματος να αποδοθούν ευθύνες – διοικητικές και ποινικές. Αν όχι, να ανακηρύξουμε τους συνδικαλιστές - μετόχους χρηματιστηριακών εταιρειών σε άρχοντες πρωτοπόρους του κλάδου...

Υ.Γ.: ... για να έχουμε εικόνα, να δώσω ενδεικτικά ποσά διαφήμισης (σύνολο εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διάφορα), π.χ. για το έτος 2007, τα οποία ανήλθαν σε 2.673.553.150 ευρώ - πηγή Media Services.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου