Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

... οι Ενώσεις για το Αγγελιόσημο στο Διαδίκτυο ...

*
Δημοσιογραφική Ανανέωση
& Ενωτική Κίνηση
Δημοσιογράφων (ΕΣΠΗΤ)
***
*
Πολιτικά ραντεβού
με κρυφή ατζέντα για το αγγελιόσημο;


Τ
ις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και άλλων Ενώσεων Συντακτών, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ, ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, πραγματοποιούν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την αλλαγή του νόμου για το κοινό κεφάλαιο και τη θεσμοθέτηση του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο.


Οι εκπρόσωποι της Δημοσιογραφικής Ανανέωσης & Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων, Μαρία Ζαρίφη, Σπύρος Κρίκος και Νέλη Σπηλιοπούλου κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ (4/10/2012) ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν στις συναντήσεις αυτές κατατίθεται κάποιο υπόμνημα.


Προς μεγάλη μας έκπληξη, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας μας είπε ότι η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κα Ελένη Σπανοπούλου καταθέτει σε αυτές τις συναντήσεις… «κάποιο έγγραφο», ότι το περιεχόμενο του εγγράφου ο ίδιος το αγνοεί (!!!), προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή της Σπανοπούλου γίνεται μπροστά σε όλους τους προέδρους, αλλά ερήμην τους…

Σημειώνουμε ότι ειδικά για το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μετά από συσκέψεις με την ΠΟΕΣΥ, με ΕΤΗΠΤΑ, ΠΕΛ, ΕΦΕ και ΕΠΠΗΤ, παρουσία και εκπροσώπων της ΕΣΗΕΑ σε αρκετές από αυτές, αλλά και μαζί με όλες τις Ενώσεις στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ, η ΕΣΠΗΤ έχει καταθέσει υπομνήματα για όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με το κείμενο που πρέπει να προταθεί για το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο. Τα κείμενα αυτά έχουν τη συμφωνία της ΕΤΗΠΤΑ, της ΠΕΛ, των Πρακτορείων Τύπου, της ΕΦΕ και της ΕΠΠΗΤ και έχουν συζητηθεί στην τελευταία συνάντηση των Ενώσεων στον ΕΔΟΕΑΠ, στα τέλη Φεβρουαρίου 2012.

Επειδή το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καλούμε την κα Σπανοπούλου να ενημερώσει άμεσα τόσο την ΕΣΠΗΤ, όσο και ενδεχομένως όποιον άλλον πρόεδρο από τον κλάδο δεν γνωρίζει, για το ακριβές περιεχόμενο αυτού του υπομνήματος. Το ζήτημα οφείλει να απασχολήσει και το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ. Σε μία περίοδο που ο κλάδος αναζητά την ομοφωνία του, δεν μπορεί να συμβαίνουν ενέργειες που είτε αγνοούνται, είτε υποθάλπονται.


Θυμίζουμε ότι η ΕΣΠΗΤ έχει επιτύχει ευρύτερη κλαδική συμφωνία για την ομαλή και δίκαιη ένταξη του διαδικτύου στα ΜΜΕ (ασφάλιση εργαζομένων σε ΕΤΑΠ-ΜΜΕ/ΕΔΟΕΑΠ, έσοδα αγγελιοσήμου, Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας κ.α.), χωρίς «αστερίσκους», και συμφωνεί με την ενοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών και άλλων παροχών που προσφέρουν στους ασφαλισμένους το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ. Αλλά μέχρι τότε χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και ειλικρίνεια, για να μην ξαναβρεθεί σε δυσμενή θέση το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, όπως είχε ξαναεπιχειρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν με μοχλό το θλιβερό «άρθρο 67» των Κουτρουμάνη, Σόμπολου, Τσαλαπάτη που επιχείρησε τον «ενταφιασμό» του ΤΑΙΣΥΤ, άρθρο το οποίο επιτυχώς, με την τότε ΠΟΕΣΥ, αντικρούσαμε.




Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για το …«υπόμνημα»

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ το περασμένο Σάββατο 6 Οκτωβρίου, πήραμε επιτέλους την απάντηση για το περιεχόμενο του «υπομνήματος» (επισυνάπτεται) το οποίο μοιράζει η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου παρουσία προέδρων σωματείων του κλάδου, ορισμένοι εκ των οποίων (δυστυχώς, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας) δηλώνουν ότι «αγνοούν» το περιεχόμενό του, «συγκαλύπτοντας» την ολική επαναφορά της πιο στενής συντεχνιακής λογικής. Μια λογική η οποία έχει οδηγήσει σε πολυδιάσπαση των σωματείων, σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων στα ΜΜΕ, δυναμιτίζει την ουσιαστική ενότητα του κλάδου και τη δημιουργία Συνδικάτου Τύπου.
Το «υπόμνημα» που διανέμεται στους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι άλλο από το κείμενο που είχε καταγγείλει η ΕΣΠΗΤ, από τον Ιανουάριο 2012, ότι επιχειρεί να ρυθμίσει μονόπλευρα το ζήτημα του διαδικτύου, εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των κλάδων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρεται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό του διαδικτύου, αναγνωρίζει μόνο συντάκτες και υπαλλήλους, καταργεί ειδικότητες (π.χ. τεχνικούς κ.α.), αγνοεί το ΤΑΙΣΥΤ και αφήνει τρύπες για την ασφάλιση των συναδέλφων μας, την είσπραξη και κατανομή των πόρων.
Ουσιαστικά, εάν υιοθετηθεί ως έχει, ναρκοθετεί τα θεμέλια της Β’ Διεύθυνσης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) - και όχι μόνο...

Θυμίζουμε ότι η ΕΣΠΗΤ είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία, και αντέκρουσε με επιτυχία παρόμοιες απόπειρες, στηριζόμενη σε ξεκάθαρη απόφαση (και του Παρατύπως) του προηγούμενου Δ.Σ. της, η οποία προωθήθηκε παντού.
Η πρόταση της ΕΣΠΗΤ κινείται στην κατεύθυνση ότι το διαδίκτυο είναι τεχνολογία διανομής της πληροφορίας και όχι αυτοτελές Μέσο Ενημέρωσης. Ο πόρος κατανέμεται με συγκεκριμένο τρόπο, εξ αρχής καθορισμένο, για να υπάρχουν πόροι για όλους, όπως ισχύει σήμερα.
Ζητούμενο για μας ήταν, είναι και θα είναι η ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, υπερβαίνοντας με ενότητα και κοινή δράση την εκτρωματική «ομοσπονδιοποίηση» των αυτοτελών Διευθύνσεων, που «επέβαλε» ο νόμος Πετραλιά. Η ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ-MME αποτελεί ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας Συνδικάτου Τύπου.
Το «υπόμνημα» που προωθείται αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι μια βαθιά διχαστική κίνηση, καθώς κινείται στην παλιά γνωστή αντίληψη: «Να σωθούμε εμείς και δε μας νοιάζει τι θα γίνουν οι υπόλοιποι»…
Οι εκπρόσωποί μας στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ:

  • Θα ζητήσουν άμεσα να επαναβεβαιωθούν οι θέσεις της ΕΣΠΗΤ για το διαδίκτυο και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
  • Θα ζητήσουν να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους εκπροσώπους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, για να ολοκληρωθεί άμεσα η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου ρυθμίσεων για το διαδίκτυο, με τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων στα ΜΜΕ και των προέδρων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.
  • Θα εισηγηθούν να επαναληφθούν οι συναντήσεις με τις Ενώσεις και τα Σωματεία που είχαν συμφωνήσει στο προτεινόμενο πλαίσιο ρύθμισης του διαδικτύου από την ΕΣΠΗΤ και να αναληφθεί πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και όλων των βουλευτών, ότι το «υπόμνημα» που διανέμεται εκφράζει μόνο μερίδα εργαζομένων στα ΜΜΕ και δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγαλύτερες ανισότητες στον κλάδο.
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας, δήλωσε στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ «άγνοια» για το περιεχόμενο του «υπομνήματος» -μάλιστα ούτε καν …σκέφθηκε να το ζητήσει- παρότι επανειλημμένα μοιράστηκε, παρουσία του, στους πολιτικούς αρχηγούς, δεν μας εκπλήσσει. Αφήνουμε στην κρίση των μελών τη στάση του.
Με όλες μας τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε κόντρα στις συντεχνιακές λογικές, προασπίζοντας τις πάγιες θέσεις της ΕΣΠΗΤ, στην κατεύθυνση της ενοποίησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, της δημιουργίας Συνδικάτου Τύπου, της ουσιαστικής ενότητας ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, ενάντια στις συντεχνιακές πρακτικές που διαιωνίζουν το καθεστώς των εργαζομένων πολλών ταχυτήτων.

Το Υπόμνημα

ΑΡΘΡΟ

Ασφάλιση συντακτών και προσωπικού
διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης

1. Στην ασφάλιση του Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Λογαριασμού Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης των οικείων κλάδων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπάγεται υποχρεωτικά το προσωπικό που απασχολείται με μία από τις ειδικότητες όπως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 5 του Π.Δ.284/1974 (Α΄ 101) κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας με μισθό, σε σελίδα ή πύλη του Διαδικτύου που διατηρούν οι ημερήσιες εφημερίδες, οι τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας, που λειτουργούν νόμιμα καθώς και σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν ως αντικείμενο την παροχή μέσω Διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, εφόσον το περιεχόμενο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, παρέχεται σε καθημερινή βάση και συνεχή ροή και περιλαμβάνει ειδήσεις, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις, καθώς και άρθρα, σχόλια, συνεντεύξεις ή συζητήσεις, για τα θέματα αυτά. Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Π.Δ. 284/1974 (101 Α΄) εφαρμόζονται και στα πρόσωπα της παραγράφου αυτής.

Για την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων στον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 7,5% και εισφορά ασφαλισμένου 8,5% και στον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 2% επί των συνολικών αποδοχών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι για τη συγκεκριμένη απασχόληση εφαρμοζομένων όλων των σχετικών διατάξεων του καταστατικού του ΤΣΠΕΑΘ.

Ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΕΔΟΕΑΠ όσα πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από το καταστατικό του.

2. Κατ' εξαίρεση στην ασφάλιση του Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου και ειδικότερα στους Κλάδους Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Ασθενείας υπάγονται υποχρεωτικά οι απασχολούμενοι κατά κύριο επάγγελμα και σχέση εξαρτημένης εργασίας μισθωτοί συντάκτες και μισθωτοί υπάλληλοι σε σελίδα ή πύλη του Διαδικτύου που διατηρούν έντυπα το ανώτερο τριμηνιαίας έκδοσης και έχουν ως αντικείμενο την παροχή μέσω Διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, εφόσον το περιεχόμενο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, παρέχεται σε καθημερινή βάση και συνεχή ροή και περιλαμβάνει ειδήσεις, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις, καθώς και άρθρα, σχόλια, συνεντεύξεις ή συζητήσεις, για τα θέματα αυτά.

Για την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων στον Τομέα Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καταβάλλεται εισφορά ασφαλισμένου 9%, για τον κλάδο σύνταξης, για τον κλάδο επικούρησης καταβάλλεται εισφορά εργοδότη 2% και εισφορά ασφαλισμένου 2%, για τον κλάδο πρόνοιας καταβάλλεται εισφορά ασφαλισμένου 1% και εισφορά εργοδότη 1% και για τον κλάδο ασθενείας καταβάλλεται εισφορά εργοδότη 4% και εισφορά ασφαλισμένου 2% επί των συνολικών αποδοχών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι για τη συγκεκριμένη απασχόληση εφαρμοζομένων όλων των σχετικών διατάξεων του καταστατικού του ΤΑΙΣΥΤ.

3. Διαφημίσεις ή με πληρωμή δημοσιεύματα που προβάλλονται ή καταχωρούνται στην ηλεκτρονική σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι αναφερόμενες στο παρόν άρθρο επιχειρήσεις υπόκεινται στην επιβάρυνση αγγελιοσήμου εκ ποσοστού 20% επί του τιμήματος της διαφήμισης ή του επί πληρωμή δημοσιεύματος. Το αγγελιόσημο βαραίνει άμεσα στον διαφημιζόμενο ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί κατ' εντολή του διαφημιζόμενου και κατατίθεται από τους υπόχρεους σε λογαριασμό με τίτλο "Ειδικός Λογαριασμός Αγγελιοσήμου Διαδικτύου" που τηρείται στην ίδια τράπεζα στην οποία κατατίθεται το αγγελιόσημο και των άλλων μέσων ενημέρωσης.

4. Η κατανομή του αγγελιοσήμου του παρόντος άρθρου θα οριστεί με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.

5. Οι διατάξεις του άρθρου 33 του Ν. 2429/96 (155α΄) και της υπ' αριθμό 1086567/40Τα και Εφ/29-7-96 (689 Β΄) κοινής υπουργικής απόφασης που αφορούν τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έχουν ανάλογη εφαρμογή στις επιχειρήσεις του παρόντος άρθρου.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



                 ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου