Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

... Δικαστική προστασία σε «εκ περιτροπής» αυθαιρεσίες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Για την "εκ περιτροπής εργασία"
δύο αποφάσεις υπέρ του εργαζόμενου

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δύο νέες θετικές εξελίξεις από τα δικαστήρια και από το Συνήγορο του Πολίτη για το θέμα της μονομερούς εκ περιτροπής εργασίας.


Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θήβας με την 263/2012 απόφασή του αναγνωρίζει ότι η επιβολή εκ περιτροπής εργασία μιας (1) ημέρας την εβδομάδα ισοδυναμεί με απόλυση και υποκρύπτει την επιθυμία του εργοδότη να αποφύγει την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης, ειδικά όταν ο εργαζόμενος έχει και πολλά χρόνια προϋπηρεσίας. Επίσης αναγνωρίζει ότι εφόσον ο εργαζόμενος έχει επιφυλαχθεί για τα δικαιώματά του, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψει την εργασία του και να αναλάβει τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα, αλλά μπορεί να συνεχίσει την εργασία του με τους νέους όρους και στη συνέχεια να δώσει το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής.


Την ίδια ώρα σε έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, αναγνωρίζει την καταχρηστικότητα της μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής εργασίας σε εργαζόμενες μετά από άδεια μητρότητας. Διαπιστώνει δε την εκτεταμένη δυνατότητα αυθαιρεσιών σε βάρος των εργαζομένων εξαιτίας του ιδιαίτερα ασαφούς πλαισίου για τη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, που οδηγεί στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Δυστυχώς και τα στοιχεία του Σ.ΕΠ.Ε. για την εκτόξευση της σύγχρονης αυτής μορφής ομηρίας των εργαζομένων στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την εργασιακή ανασφάλεια αποδεικνύουν την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απαίτησης για την κατάργηση όλων αυτών των μορφών ευελιξίας στην απασχόληση, που οδηγούν στην εμπέδωση της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις.
---
Πηγή: ΓΣΕΕ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*



                 ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου