Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

... για τους εργαζόμενους στο Διαδίκτυο ...

*
Παρατύπως
***
*

Λίγα λόγια για το Διαδίκτυο...


Όταν η λαίλαπα του Μνημονίου σαρώνει, κάποιοι προσπαθούν να σώσουν τη συντεχνία τους

Εδώ και χρόνια εκατοντάδες συνάδελφοί μας που απασχολούνται στο Διαδίκτυο προσπαθούν να αντιληφθούν τι είναι αυτό που τους διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τους στερεί μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ποιος είναι ο μηχανισμός που τους αποκλείει από τις δημοσιογραφικές ενώσεις.

Τα όσα γράφτηκαν αυτές τις μέρες σε συνδικαλιστικές ανακοινώσεις αποκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες. Συντεχνιακά συμφέροντα, μικροπαραταξιακές αντιπαλότητες και περίεργες συμμαχίες κρατούν για χρόνια έξω από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ την εργασία στο διαδίκτυο, προσφέροντας στους εργοδότες των ΜΜΕ μια υπόγεια δίοδο εισφοροδιαφυγής και επιβολής στο διαδίκτυο μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης με πλήρως απορυθμισμένες σχέσεις εργασίας.

Η μοναδική λύση που οφείλουν να προωθούν τα συνδικαλιστικά όργανα των Ενώσεων του Τύπου είναι μια: Να τεθεί τέρμα στη διάκριση ως προς τον τρόπο αμοιβής, ασφάλισης και γενικότερα όρων εργασίας των συναδέλφων μας που εργάζονται σε διαδικτυακά ΜΜΕ.

Αυτή τη θέση, που ας σημειωθεί ψήφισε ομόφωνα στις 10/12/2011 το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, φαίνεται ότι κάποιοι την καταχώνιασαν στα γραφεία τους για να υπηρετήσουν τις συμμαχίες τους και την ανασύρουν τώρα προσπαθώντας να ψαρέψουν σε θολά νερά.

Ως ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ, δεν επιτρέψαμε με την παρουσία μας τόσο στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, όσο και στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ να υπάρξει καμιά παρέκκλιση από την παραπάνω θέση αρχής που υιοθέτησε η ΠΟΕΣΥ και με τη δική μας συμβολή. Μάλιστα από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τις υπόγειες διεργασίες που γίνονται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων στο Διαδίκτυο και καλέσαμε τους πάντες να λάβουν δημόσια θέση για το ζήτημα.

Όσοι διετέλεσαν μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, όσοι συμμετέχουν στο προεδρείο της ΠΟΕΣΥ, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων οφείλουν να απαντήσουν τι ακριβώς προωθούν στις συναντήσεις που πραγματοποιούν με τους διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες και να λάβουν ξεκάθαρη θέση. Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις με μισόλογα και με δήθεν «αποκαλύψεις» δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες όσων συνέβαλαν στη διατήρηση αυτής της απαράδεκτης γκρίζας ζώνης στην ενημέρωση μέσω διαδικτύου.

Επαναλαμβάνουμε όσα δημόσια και ξεκάθαρα γράφαμε τον  περασμένο Φεβρουάριο σε σχετική ανακοίνωσή μας:

Προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων: Τα ταμεία έχουν υποχρέωση απέναντι στους ασφαλισμένους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να ελέγχουν τις επιχειρήσεις και να εισπράττουν όλους τους πόρους που δικαιούνται να εισπράττουν. Αν δεν το κάνουν αναλαμβάνουν -μαζί με την κυβέρνηση που νομοθετεί αντεργατικές διατάξεις και νόμους- ακέραια την ευθύνη. Ένας τρόπος υπάρχει για να αποκτήσει πόρους το ασφαλιστικό μας σύστημα κι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την ασφάλιση όλων των εργαζομένων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, στα «παραδοσιακά» και «νέα» Μέσα. Κάθε άλλη σκέψη που δεν θα εντάσσει στην ασφάλιση με δίκαιο και αναλογικό τρόπο όλους τους εργαζόμενους, θα την καταδικάσουμε ανοικτά.

Προς την εργοδοσία: Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε υπόγεια επιδίωξη που σκοπό έχει να βάλει χέρι σε πόρους που λείπουν από το ασφαλιστικό μας σύστημα, να μειωθούν ασφαλιστικές εισφορές και να παγιωθεί το άθλιο καθεστώς της κακοπληρωμένης, χωρίς όρους και με κάθε ευελιξία εργασίας στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

Προς την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την Τρόικα και όποιον άλλο κυβερνά και νομοθετεί: Δεν πρόκειται να «μασήσουμε» και να σας παρέχουμε άλλοθι για να περάσουν κι άλλα μνημονιακά μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων σε αντάλλαγμα μιας τροπολογίας που θα «λύνει» ζητήματα του χώρου της ενημέρωσης.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


                 ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου