Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

... απλήρωτοι Χ.Κ.Τ. - επιστολή προς όλους ...


*
Εργασιακή Επιτροπή
***
*
Επιστολή
των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας

Eπιστολή προς το πρωθυπουργό  της χώρας, τους αρχηγούς των  πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ,  ΔΗ.ΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και  ΚΚΕ, την ιδιοκτησία της Χ.Κ. Τεγόπουλος, τις διοικήσεις των  τραπεζών Alpha, Πειραιώς και Εθνική  και στα συνδικαλιστικά μας  σωματεία, έστειλε η επιτροπή των εργαζομένων στην “Ελευθεροτυπία”.

Με την επιστολή εκφράζεται η αγωνία των επί 15 μήνες εγκλωβισμένων συναδέλφων για το μέλλον και ζητείται να επιτευχθεί έστω και τούτη την ύστατη ώρα, μιά βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων και θα διασφαλίζει μέσα από την επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας εκατοντάδες θέσεις εργασίας. 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστoλής:
22-10-2012
Eχουν περάσει 15 μήνες με τους εργαζόμενους της Χ.Κ. Τεγόπουλος απλήρωτους και 10 μήνες   χωρίς την Ελευθεροτυπία στα περίπτερα. Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις είναι πλέον για όλους τραγικές. Η επιχείρηση, με βασική ευθύνη της διοίκησης βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης και οι εγκλωβισμένοι απεργοί, επισχεσίες και αποχωρήσαντες χωρίς αποζημιώσεις εργαζόμενοι, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα έσχατα όρια της προσωπικής τους αντοχής, είναι αντιμέτωποι με ολοκληρωτική κατάρρευση.

Την ίδια στιγμή, το πλήγμα στον πλουραλισμό της ενημέρωσης και τη δημοκρατία από την ηχηρή απουσία ενός πραγματικά ανεξάρτητου ημερήσιου φύλλου της χώρας ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα, είναι τεράστια.

Αγγίζοντας το σημείο μηδέν, εμείς  οι επί 15 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι, η ψυχή της «Ελευθεροτυπίας», πιστεύουμε ωστόσο ότι έστω και τώρα, είναι δυνατόν να αντιστραφεί άρδην η αδιέξοδη και καταστροφική αυτή πορεία. Θεωρούμε ότι τώρα είναι η στιγμή για μια συνολικά συμφωνημένη χρηματοοικονομική λύση του προβλήματος. Μία λύση που είναι απόλυτα εφικτή, βιώσιμη και ευνοϊκή για όλους και στην οποία πρέπει να μετέχουν ενεργά οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ζητάμε και υποστηρίζουμε ένα  ρεαλιστικό σχέδιο επανέκδοσης, από  νέα βάση, της «Ελευθεροτυπίας» και  του enet.gr που θα ικανοποιεί πλήρως όλα τα νόμιμα δικαιώματα των νυν και πρώην εργαζομένων της επιχείρησης. Η επανακυκλοφορία της εφημερίδας, αποτελεί βασικό μας στόχο και επιδίωξη, καθώς εκτιμούμε ότι έτσι μόνο είναι δυνατόν επιτευχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά η δικαίωση των βασικών αιτημάτων μας, δηλαδή η καταβολή δεδουλευμένων-αποζημιώσεων σε όλους και η διάσωση εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε μια εποχή καλπάζουσας ανεργίας. Αντίθετα, η μακρόσυρτη διαδικασία πτώχευσης, o τεμαχισμός και οι επιμέρους πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και το επακόλουθο ενδεχόμενο απαξίωσης του ισχυρού τίτλου από τη παρατεταμένη αχρησία του, δεν ωφελούν τελικά κανέναν.

Το πρώτο λόγο για την επιδίωξη μιας βιώσιμης, κοινά αποδεκτής λύσης, έχει προφανώς η διοίκηση της Χ.Κ. Τεγόπουλος, η οποία πρέπει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις παραπάνω απαράβατες δύο προϋποθέσεις (καταβολή δεδουλευμένων-αποζημιώσεων, θέσεις εργασίας). Η διοίκηση οφείλει να μετατρέψει σε πράξη την ευθύνη της απέναντι στην ιστορία και τους ανθρώπους της Ελευθεροτυπίας διευκολύνοντας με κάθε τρόπο την επιβίωση της εφημερίδας.

Σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση λύσης και  την υλοποίηση της συμφωνίας  επανεκκίνησης, πρέπει όμως εκ των πραγμάτων  να παίξουν και οι τράπεζες. Εχοντας διασφαλισθεί με εμπράγματες εγγυήσεις για τον προηγούμενο δανεισμό τους προς την Χ.Κ Τεγόπουλος, καλούνται να αποδείξουν ότι επιτελούν το λόγο ύπαρξης τους, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των βιώσιμων επιχειρήσεων, με αντικειμενικά, διαφανή και δίκαια προς όλους κριτήρια. Ειδικά μάλιστα τώρα, που η δρομολογημένη ανακεφαλαιοποίηση τους γίνεται αποκλειστικά με χρήματα φορολογουμένων, γεγονός που θέτει ουσιαστικά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα υπό δημόσιο έλεγχο. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι άλλα συγκροτήματα Τύπου χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, έχοντας ήδη κατά πολύ υψηλότερες δανειακές υποχρεώσεις και αρκετά μικρότερο τζίρο, τυγχάνουν ακόμη και σήμερα άνετης τραπεζικής δανειοδότησης.

Οι πάγιες αυτές θέσεις μας δεν  αντανακλούν απλώς κάποιες ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας. Εχοντας επίγνωση του γενικότερου αντίξοου οικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργεί η κρίση χρέους, εκτιμούμε ότι η επανακυκλοφορία της εφημερίδας είναι σήμερα απολύτως ρεαλιστική στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου συμφωνίας. Συνηγορούν δε σε αυτό μια σειρά από οικονομικούς, πολιτικούς, εργασιακούς λόγους.

H κυκλοφοριακή επιτυχία των  πρόσφατων 4 εβδομαδιαίων απεργιακών  φύλλων απέδειξε την αμείωτη  δυναμική του τίτλου Ελευθεροτυπία,  επαναβεβαίωσε την απήχηση της  αδέσμευτης δημοσιογραφίας και επικύρωσε την επιθυμία και ειλικρινή διάθεση των εργαζομένων να στηρίξουν την επανεκκίνηση της εφημερίδας. Αυτό είναι κάτι που κανείς πλέον δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει.

Γι αυτό απευθυνόμαστε σε όλους  θέλουν, μπορούν και επιβάλλεται  να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος: Διοίκηση, τράπεζες, πιθανούς επενδυτές, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα. Και ζητάμε το αυτονόητο. Να επικρατήσει η κοινή λογική ώστε να υλοποιηθεί άμεσα μια λύση που θα είναι τελικά συμφέρουσα για όλους. Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό είναι σημαντικοί:

*Σε κοινωνικό-εργασιακό επίπεδο: Η επανέκδοση μιας ιστορικής ανεξάρτητης εφημερίδας εκτός του ότι αποτελεί αυτοτελώς ένα σημαντικό πολιτικο-οικονομικό γεγονός, συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ειδικά στο χώρο του τύπου όπου το ποσοστό ανεργίας είναι ήδη πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο πανελλαδικής ανεργίας.

ε οικονομικό επίπεδο: Η επανεκκίνηση μιας εκδοτικής επιχείρησης της εμβέλειας της Ελευθεροτυπίας, θα συμβάλει στην αναζωπύρωση του κύκλου εργασιών μιας σημαντικής οικονομικής αλυσίδας, θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, θα ενισχύσει τις αναιμικές προσόδους των ασφαλιστικών ταμείων και θα προωθήσει την εξασθενημένη παραγωγική διαδικασία του Tύπου, όπου ειδικά το τελευταίο διάστημα δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις.

ε πολιτικό επίπεδο: Η απουσία της «Ελευθεροτυπίας» από τον δημόσιο λόγο και τον έλεγχο της εξουσίας, ειδικά σ΄αυτούς τους δύσκολους για την κοινωνία καιρούς, είναι αισθητή. Η επανακυκλοφορία μιάς πραγματικά αδέσμευτης εφημερίδας θα ενισχύσει τον πλουραλισμό της ενημέρωσης και τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Η επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας, είναι ζωτικό ζήτημα δημοκρατίας.

Εμείς, οι 500 και πλέον εναπομείναντες εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας, απευθύνουμε έκκληση στο πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τη διοίκηση της Χ.Κ Τεγόπουλος και τις εμπλεκόμενες τράπεζες να αντιμετωπίσουν άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, με καθαρούς όρους το ζήτημα, δίνοντας προοπτική και ελπίδα στο σχέδιο επανεκκίνησης της εφημερίδας. Το οφείλουν απέναντι στους επί ενάμιση χρόνο εγκλωβισμένους εργαζόμενους, την δοκιμαζόμενη κοινωνία και τη δημοκρατία.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


                 ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου