Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

... ΕΡΤ - όλα τούτα και για έναν παΛΙΑΤΣΟ ...

*
Ματίνα Παπαχριστούδη
***
*

Η πρώτη απεργία
για την ελευθερία Τύπου στην ΕΡΤ!

Μικρή σημασία έχει πως τελικά με κάλυψη ΠΟΕΣΥ και ΠΟΣΠΕΡΤ οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα πραγματοποιήσουν αύριο στάση εργασίας, αναμένοντας και την απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Της ΕΣΗΕΑ που παρέλαβε την πρόταση τους για απεργίες 24ωρες αλλά...

Σημασία έχει πως για πρώτη φορά οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης, ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης και προσωπικών προτιμήσεων ψήφισαν ομόφωνα σε 24ωρες απεργίες μέχρι να πάρει η διοίκηση-διεύθυνση πίσω την απόφαση για το κόψιμο της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής των Κ. Αρβανίτη-Μ. Κατσίμη. "Για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία γνώμης ενάντια στη λογοκρισία των δημοσιογραφικών απόψεων", απεργία στην ΕΡΤ πρώτη φορά ζητείται. Τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια.

Υπέρ της απεργίας, δείχνοντας έτσι την αντίθεση τους στην λογοκριτική μανία της ελεγχόμενης από την συγκυβέρνηση διοίκησης-διεύθυνσης, τάχθηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης. Γιατί όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε δεν πρόκειται απλά για μια τηλεοπτική εκπομπή αλλά για το δικαίωμα των εργαζομένων δημοσιογράφων να έχουν φωνή στις ενημερωτικές εκπομπές. Χθές εξάλλου ήταν το παρόμοιο κρούσμα στην ΕΡΤ3, όπου επίσης κόπηκε δημοσιογράφος γιατί έκανε ένα σχόλιο στον αέρα. Και λίγες μέρες πριν ήταν η δημοσιογράφος του "Αθήνα 9,84" η οποία τόλμησε να πει την άποψη της στον αέρα.


Η γενική κατακραυγή εναντίον των ιθυνόντων της ΕΡΤ που έκοψαν την "Πρωινή ενημέρωση"της ΝΕΤ εξαιτίας ενός απλού σχολίου για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει και μια άλλη εξίσου σημαντική πλευρά. Της αντίδρασης ενάντια στη λογοκρισία από την κοινωνία μέσω των σωματείων ή φορέων που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική καταστροφής και καταστολής.

Τα παραδείγματ φίμωσης και δίωξης των δημοσιογραφικών ελεύθερων ή απλώς αποστασιοποιημένων φωνών πυκνώνουν. Καιρός να αντιδράσει και η κοινωνία σε αυτό. Όλοι αυτοί οι φορείς, σωματεία, ενώσεις, κοινωνικές ομάδες που είχαν και έχουν (ακόμη) δίοδο μέσω εργαζόμενων δημοσιογράφων στα ΜΜΕ οφείλουν να λάβουν θέση απαιτώντας κι αυτοί με τη σειρά τους, να σταματήσει αμέσως κάθε προσπάθεια φίμωσης. Να υπερασπίσουν όλοι μαζί το δικαίωμα τους σε ελεύθερα Μέσα ενημέρωσης, ενάντια στις φωνές με υποβολείς κυβερνητικές εντολές στην ΕΡΤ, τα δημοτικά ΜΜΕ ή τα ιδιωτικά Μέσα.
---
Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ωστόσο σήμερα Τρίτη προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 6.00 το πρωί ως τις 8.00, το 2ωρο δηλαδή της "Πρωινής ενημέρωσης" που έκοψε η διοίκηση-διεύθυνση της ΕΡΤ. Η απόφαση ελήφθη από τις τρεις ομοσπονδίες, την ΠΟΕΣΥ, την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΠΤΥΜ. 
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*




                 ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                    *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου