Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Το τέρας πλησιάζει

*
Ανασυγκρότηση
***
*


(...) Κάτι πολύ σημαντικό ανέδειξε και ένας οικονομολόγος, ο Τόμας Πίκετι. Ο Πίκετι μίλησε για την έννοια της ελίτ. Υπάρχει η ελίτ της διανόησης, υπάρχει η ελίτ του χρήματος. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η πρώτη τάχθηκε στην αριστερά και η δεύτερη στην προοδευτική κεντροδεξιά. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό που δεν έβρισκε τον εαυτό του σε καμία από τις δύο, έπρεπε να αναζητήσει διαφορετική εκπροσώπηση.


Το ίδιο ισχύει για πολλές χώρες της Ευρώπης. Με διαφορετικά δεδομένα μεν, ίδιο αποτέλεσμα δε. Οι εργάτες, τα χαμηλότερα στρώματα γενικά, δεν είχαν τη διάθεση να σχηματίσουν ένα πολιτικό μόρφωμα. Γι΄αυτό τους τράβηξε αυτό που είχε απομείνει. Και σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία κτλ., αυτό που απέμεινε ήταν η ακροδεξιά (...).

(...) Άλλα παραδείγματα χωρών μας δίνουν άλλες εξηγήσεις. Για παράδειγμα η Αυστρία χαρακτηρίζεται ως χώρα από μια συνολική ελίτ και αλαζονική ματιά έναντι της υπόλοιπης δυτικής Ευρώπης. Το ίδιο και η Φινλανδία. Μιας και δεν βρέθηκαν ποτέ σε θέση επαίτη, διακατέχονται από την αίσθηση πως η Ευρώπη τους έχει ανάγκη. Όχι το ανάποδο.

** Αποσπάσματα από άρθρο του Στέργιου Πουλερέ στο menshouse.gr. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τις αιτίες της. Έχει τίτλο «Το τέρας πλησιάζει: Ο χάρτης που δείχνει την προέλαση των φασιστών στην Ευρώπη» και θα το βρείτε εδώ.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου