Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Δίνουμε τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων

*
Συνδικάτο
Τύπου και Χάρτου
***
*

Προετοιμαζόμαστε
για απεργιακή απάντηση στις 8 Νοέμβρη


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Εδώ και καιρό η Κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ, προπαγανδίζουν τα θετικά της εξόδου από τα μνημόνια και της επερχόμενης ανάπτυξης. Μάλιστα ζητάνε από τους εργαζόμενους, όχι απλά να μην αντιδρούν ενάντια στα μέτρα, αλλά να γίνουν ένθερμοι υποστηρικτές της νέας εποχής.

Στον κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού, την ανάπτυξη τη ζούμε εδώ και καιρό. Μεγάλες εταιρίες του κλάδου γιγαντώνονται, κάνουν νέες επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, απολαμβάνουν τα προνόμια των επιδοτήσεων και των προγραμμάτων της ΕΕ. Ταυτόχρονα με την ανάπτυξη στον τομέα της χαρτοποιίας, της κυτιοποιίας και της εύκαμπτης συσκευασίας, γινόμαστε θεατές των αποτελεσμάτων της δικής τους «ελεύθερης αγοράς» που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

Στο δικό μας κλάδο λοιπόν, που η ανάπτυξη έχει έρθει εδώ και καιρό, γνωρίζουμε πως η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δε συνεπάγεται και με βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας! Αντιθέτως στις επιχειρήσεις που αναπτύσσοντας εκατοντάδες παλιοί συνάδελφοι με δικαιώματα χάσανε τη δουλειά τους γιατί ήταν υψηλόμισθοι. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, είναι με πολύ χειρότερες συνθήκες, αξιοποιώντας όλες τις μορφές ευέλικτης εργασίας. Η παραβίαση των θεσμικών όρων που έχουν οι ΣΣΕ έχει αυξήσει την εντατικοποίηση και τα εργατικά ατυχήματα. Στον κλάδο κυριαρχούνε οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις ακόμα και η ενοικιαζόμενη εργασία. Ακόμα και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα κέρδη τους, όχι απλά δεν απολαμβάνουν ούτε ευρώ από αυτά, αλλά καλούνται να σηκώσουν τα διαρκώς αυξανόμενα οικονομικά βάρη σε φορολογία, υγεία εκπαίδευση κλπ. Δεκάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, αφήσανε τεράστιες οφειλές προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κάποιοι από αυτούς τους εργοδότες συνεχίζουν και δραστηριοποιούνται στον κλάδο μέσα από νέες εταιρίες.

Σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται να τάξει «δίκαιη ανάπτυξη». Μιλάει για αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, ενεργοποίηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Τι είναι αυτό που δεν μας λέει η Κυβέρνηση;
  • Ότι ενεργοποιεί και πάλι τον αντιδραστικό νόμο Βρούτση της ΝΔ που κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίζει τον κατώτατο μισθό με απόφαση της Κυβέρνησης και βάση τα περιθώρια της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. 
  • Ότι οι κλαδικές συμβάσεις αν και εφ όσον υπογραφούν θα γίνονται υποχρεωτικές μόνο όταν οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι το θελήσουν να δώσουν το μητρώο μελών τους. 
  • Ότι μπορεί να καταργεί τον υποκατώτατο μισθό για όσους είναι κάτω των 25 ετών, όμως τη διαφορά που θα αναγκαστούν να δώσουν οι εργοδότες στο μισθό, θα τους την επιστρέψει με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 
Στην ίδια γραμμή κινείται και η ΝΔ που χαιρέτησε την επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου (που δίκαια ονομάστηκε έτσι). Και η ΝΔ στην ΔΕΘ ανακοίνωσε πως σε περίπτωση που βγει αυτή κυβέρνηση, θα βάλει χέρι στο ταμείο του ΟΑΕΔ, δηλαδή στο δικό μας ιδρώτα για να επιδοτήσει εκ νέου τους επιχειρηματίες.

Εργοδοσία και κόμματα της αστικής τάξης, παρά τους καυγάδες στην τηλεόραση, βρίσκονται σε άριστη συνεννόηση για την εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού, των συμφερόντων του κεφαλαίου. Οι διάφορες υποσχέσεις προς το λαό, έχουν ως στόχο να ανακόψουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις. Θέλουν να εγκλωβίσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που υπάρχει σε νέες κούφιες ελπίδες για σωτηρία από τα πάνω.

Να μην τους κάνουμε το χατίρι. Με οργάνωση και αγώνα να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Να παλέψουμε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και όχι σε αυτά που περισσεύουν από το κάθε αφεντικό. Στον 21ο αιώνα που η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται διαρκώς, τώρα που με την ίδια δουλειά βγαίνει πολλαπλάσια παραγωγή, δικαιούμαστε να δουλεύουμε λιγότερο, ασφαλέστερα και να αμειβόμαστε καλύτερα.

Ήδη το Συνδικάτο μας από κοινού με την Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, έχουμε στείλει πρόσκληση σε όλες τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου για να ανοίξει η συζήτηση μέσα στον Οκτώβρη. Ως βάση συζήτησης έχουμε θέσει τις τελευταίες ισχύουσες ΣΣΕ. Η καλύτερη προετοιμασία που έχουμε να κάνουμε σαν κλάδος για να στηρίξουμε αυτό τον αγώνα, είναι ο κλάδος να βρεθεί και πάλι σε κινητοποίηση. Να δείξουμε τη δύναμη των εργατών, ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε συμβάσεις με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Συμβάσεις που θα διασφαλίζουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργατών. Για να γυρίζουμε στα σπίτια μας όλοι σώοι και αβλαβείς.

Απεργούμε στις 8 Νοέμβρη ενάντια στην αντεργατική πολιτική!
  • Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή της.
  • Κανείς κάτω από 751 κατώτατο μισθό.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων. 

Αγωνιστικά η Διοίκηση
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου